Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Ціною свого життя ми зламали план Путіна»

Коли проти куль – свої серця...

Фото з архіву редакції.

Волинь-нова

«Ціною свого життя ми зламали план Путіна»

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. Так, далеко не все те, заради чого ми виходили на революційні майдани, вдалося реалізувати. Адже й досі не покарані убивці Небесної сотні, російська орда на Сході щодня посилає по наших захисниках смертоносний метал, а гідра корупції розриває країну зсередини, бо їй таки наступають на хвоста… Але при всіх цих бідах із кожним днем з’являється впевненість, що завдяки тому волелюбному духу Майдану ми вистоїмо і проженемо й орду Путіна, як прогнали диктатора Януковича, і відрубаємо голови корупційній гідрі, і відбудемося як нація. Щоб не було соромно перед пам’яттю Небесної сотні та Небесного легіону

«Ціною свого життя ми зламали план Путіна»

Священик УПЦ КП Іван Сидор, який ударами у дзвони Михайлівського Золотоверхого монастиря врятував Євромайдан у грудні 2013-го, про те, якою б була Україна, якби не Революція гідності:

 

 – Багато розслідувань, у тому й числі СБУ, підтверджують, що якби не Євромайдан, то Україна рано чи пізно була б передана Росії. Не секрет, що за правління Януковича наша армія практично не існувала, сама держава виснажувалася, ми жили в ілюзії стабільності. Таким був план Януковича і Путіна: зробити Україну безсилою перед Росією. Тоді без великих втрат можна було б забрати велику територію. Революція гідності спричинила крах цих намірів. Ми зуміли врятувати країну. Звісно, маємо втрати: як людські, так і територіальні, але без Євромайдану вони були б набагато більшими...

Із впевненістю кажу, що це не даремні смерті. Так, люди хочуть бачити якісні, видимі зміни вже за рік-два, але Україна міняється повільно, поступово. І, певно, по-іншому не могло бути. Бо, по-перше, у нас триває війна, а ще жодна держава в умовах війни не жила на широку ногу. По-друге, інші європейські країни, які досягли певного рівня, йшли до цього століттями. А Україна по-справжньому почала цей рух лише у 2014-му. Адже попередні 20 літ незалежність була значною мірою лише формальною.Зміни полягають, зокрема, у тому, що ми нарешті бачимо, ким є так званий старший брат. Також після Революції гідності вперше гучно пролунало питання про об’єднання українського православ’я, яке уже відбувається… От такими довгими шляхами ми йдемо до нашої кінцевої мети – справжньої незалежності і вільної держави. У цьому і є заслуга наших героїв.

 

«Україна таки прокинулася»

Лідер музичного гурту «Мандри» Сергій Фоменко (Фома) про свою пісню «Не спи, моя рідна земля», яка стала символом двох українських Майданів (2004 і 2013–2014 років):

 

 – Мені буває важко її виконувати. Після стількох смертей Героїв… Коли співаю, самого проймають такі емоції, що все стискається всередині. Але вважаю, що пісня свою місію виконала. Україна таки прокинулася, й іншими очима дивиться на себе та на світ, намагається стати на власний твердий шлях. Ми довго були дітьми і чекали на месію, що має все зробити. Але так не буває ніде. Просто треба спокійно та вимогливо ставитись до політиків, які, до речі, однакові в усьому світі. І багато працювати, створювати такі стосунки у суспільстві, які будуть сприяти загальному благу.

За яких обставин народилася ця пісня і чому вона стала пророчою – читайте у нашому тижневику «Цікава газета на вихідні» у п’ятницю, 24 листопада.

 

Подружжя Порошенків виділило Три мільйони на меморіал Небесній сотні

І запрошує приєднатися до цього проекту благодійників

Петро Порошенко: «Хочу, щоб це був «спільний загальноукраїнський проект, а не проект одного архітектора, чи Президента, чи міністра».
Петро Порошенко: «Хочу, щоб це був «спільний загальноукраїнський проект, а не проект одного архітектора, чи Президента, чи міністра».

 Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною передали сертифікат на 3 млн гривень благодійної допомоги для організації Міжнародного архітектурного конкурсу для створення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності.

У присутності глави держави було укладено Меморандум про співпрацю між Міністерством культури України, міжнародною компанією Hossbach Lehmhaus GbR, яка організовує архітектурні конкурси у світі, та Благодійним фондом Петра Порошенка. Підпис під документом поставили Голова Всеукраїнської благодійної організації «Благодійний фонд Петра Порошенка» Марина Порошенко, міністр культури України Євген Нищук та керуючий партнер Hossbach Lehmhaus GbR, організатор архітектурного конкурсу Бенджамін Хоссбах.

— Сподіваюсь, що високий професіоналізм Бенджаміна і компанії Hossbach Lehmhaus GbR, високий статус і рівень учасників конкурсу дадуть змогу створити той Музей та Меморіал Небесної сотні, які будуть гідні наших героїв, – заявив Президент.

На думку Петра Порошенка, надзвичайно важливо, щоб на прикладі Героїв Небесної сотні виховувалися покоління українських патріотів.

— Я впевнений, що в журі конкурсу будуть присутні найкращі світові та українські архітектори. Обов’язково, як я і обіцяв, мають бути там члени родин Героїв Небесної сотні, бо їхня думка також надзвичайно важлива, – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави закликав до максимально активного обговорення ідей, щоб це був «спільний загальноукраїнський проект, а не проект одного архітектора, чи Президента, чи міністра».

— Будуть виділені перші кошти – 3 млн гривень наших особистих грошей для того, щоб конкурс було запущено, – сказав Петро Порошенко та висловив сподівання на пожертви інших благодійників, які можуть приєднатися до цього проекту.

— Це не просто внесок, а демонстрація важливості для українців відзначення святого для кожного з нас – увічнення Героїв Небесної сотні та Революції гідності, – зазначив він.

За словами першого заступника Глави Адміністрації Президента України Віталія Ковальчука, вже відведено першу ділянку для будівництва музею на Алеї Героїв Небесної сотні, над виділенням інших двох ділянок триває робота. Наразі на участь у конкурсі подано 65 заявок із 12 країн світу, в тому числі і з України.

Голова Благодійного фонду Петра Порошенка і водночас його дружина Марина зазначила, що Меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні і музей Революції гідності «нагадуватимуть всім, яку високу ціну заплатив український народ за своє європейське майбутнє».

— Ми пам’ятаємо, що 2013 – 2014 роки були сповнені злетом національної гідності. Ми дійсно відчули себе великим народом, творцем своєї історії. І сьогодні дуже важливо зберегти цю історію для наступних поколінь, – наголосила вона.

Міністр культури Євген Нищук, який під час Майдану був «голосом революції», заявив:

Не тільки як міністр, але як людина, що практично не сходила зі сцени впродовж 3 місяців і була там всі дні та гарячі ночі, для мене є святим обов’язком тримати той градус пам’яті і робити конкретні дії… Ті події, які сколихнули країну і за якими спостерігав увесь світ, мають бути центром об’єднання і відстоювання цінностей, заради яких пожертвували своїм життям наші герої. Для мене буде великою честю зробити внесок у проект, який має таку історичну важливість для нації, – заявив міністр. Він висловив сподівання, що у лютому наступного року буде представлено проект Меморіалу, а влітку – проект Музею.

Петро КРУТИВУС.

Петро Порошенко біля стенду пам’яті Сергія Нігояна.
Петро Порошенко біля стенду пам’яті Сергія Нігояна.

 «Тисячі «Нігоянів» продемонстрували, що значить любити Україну»

Так заявив учора Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки на Дніпропетровщину (на фото), де зустрівся з активістами Революції гідності

У Дніпрі вийти на Майдан було і сміливіше, і складніше, ніж у столиці… Фактично те, що ми зламали хребет проекту «новоросія», «малоросія», чи як там це називається — ​це величезна заслуга Дніпропетровщини. Вони сподівалися тут знайти підтримку «руському міру» чи «руській весні», а знайшли тисячі «Нігоянів», які чітко продемонстрували, що значить любити Україну…

 

Як у Луцьку відзначатимуть День Гідності та Свободи

План заходів на 21 листопада

О 13.30 на площі перед Луцьким медколеджем відбудеться освячення меморіальної дошки загиблим воїнам УПА.

О 14.00 розпочнеться громадська хода від Луцького медколеджу до Театрального майдану, де священнослужителі відслужать панахиду.

О 14.30 – покладання квітів до пам’ятного фотостенду «Герої Небесної сотні – Загинули за Єдність України».

На завершення в приміщенні обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка відбудеться тематичний захід до Дня Гідності та Свободи, що розпочнеться о 15.00.

Telegram Channel