Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Те, що відбулося з українською армією за останні три роки, інакше як дивом не назвеш»!

Волинь-нова

«Те, що відбулося з українською армією за останні три роки, інакше як дивом не назвеш»!

Ці слова полковника Браяна Ірвіна — військового аташе Посольства Канади в Україні — прозвучали на відкритті Молодіжного євроатлантичного безпекового форуму, що відбувся у Луцьку. І вони стали найвищою оцінкою шляху, яким уже 20 років разом ідуть НАТО й Україна

Захід, організований Посольством Литовської Республіки в Україні, об'єднав представників Альянсу — військових, урядовців, експертів та студентів. Його мета: практична ілюстрація принципів, на яких ґрунтується система колективної безпеки, адже молодь змогла взяти участь у симуляції роботи Північноатлантичної ради.

У вступному слові Марюс Януконіс — Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні — привітав учасників форуму та представив усіх. Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт та перший проректор СНУ імені Лесі Українки професор Анатолій Цьось наголосили, що НАТО — це насамперед стандарти та відповідальність, правила й закони. А студенти — та сила, яка не лише в майбутньому, а вже сьогодні допомагає Україні рухатися шляхом подальшої інтеграції в цивілізований світ.

Очільник Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що війна на Сході буде тривати доти, доки не зрозуміємо, що «ключі від миру — в наших руках».

Доповіді учасників форуму стосувалися практичних аспектів взаємодії України та НАТО. «Червоною ниткою» проходила тема агресії Росії, адже всі розуміють: Україна нині єдина, хто захищає східні кордони Альянсу. До обговорення доповідей активно долучилися студенти. І хоча робочою мовою форуму була англійська, це не стало для молодих людей проблемою.

Під час перерви між засіданнями мені випала нагода поставити декілька запитань учасникам форуму. Колишній міністр закордонних справ Литовської Республіки, екс–посол Литви в Україні Пятрас Вайтєкунас поділився своїм баченням перспектив України в системі глобальної безпеки. До слів пана Пятраса варто дослухатись, адже досвід Литви у її шляху до членства в НАТО є безцінним. Він зазначив, що одного бажання нашої країни стати повноцінним членом НАТО замало — потрібно переконати європейські країни, Америку, Канаду в необхідності такого рішення, адже інакше Україна не зможе зупинити кремлівську авантюру. Також подальшого реформування потребують Збройні сили та Генштаб. І третій крок — надання зброї. Не можна нехтувати й тим фактом, що своє ставлення до Альянсу змінили й США. Однак зараз там активно «вмикаються» механізми «важелів–противаг», бо Америка — це не лише Дональд Трамп. Щодо реформ в Україні, то, на думку Пятраса Вайтєкунаса, уряд і Президент роблять чимало: намагаються втримати ситуацію в країні, запроваджують ряд антикорупційних реформ, підвищують обороноздатність. Звісно, не все поки працює ефективно, але, як сказав насамкінець пан Пятрас, «дуже часто Європа надзвичайно критична щодо української влади — думаю, вона не завжди права!»

Присутній на форумі колишній очільник Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що війна на Сході буде тривати доти, доки не зрозуміємо, що «ключі від миру — в наших руках». Модернізація армії — важлива ланка цього процесу. Інша справа, що трапляються люди, які наживаються у важкі для держави часи. Пан Огризко зазначив, що, на його думку, теперішня система безпеки України не має перспектив. Вона себе вичерпала й дискредитувала. Власне, і цей форум сприятиме виробленню нових поглядів на нові союзи, які повинні будуватись на ціннісній основі й поступово охоплювати все більшу кількість країн.

Telegram Channel