Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ігор Палиця – Володимиру Гунчику: «Хай ваші дії перевірить сбу!»

Волинь-нова

Ігор Палиця – Володимиру Гунчику: «Хай ваші дії перевірить сбу!»

Хоча дата проведення кілька разів переносилася з різних причин, але чергова 16-та сесія Волинської обласної ради таки відбулася. Серед найважливіших рішень із 50 питань порядку денного: зміни до Перспективного плану формування територій громад, розподіл коштів бюджету та кадрові питання. Депутати не захотіли взяти подарунок від фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» — автомобіль «швидкої допомоги» 2003 року випуску, зате присвоїли 4-й ранг посадової особи місцевого самоврядування заступнику голови облради Романові Карпюку

Розпочалося засідання із вручення звання «Почесний громадянин Волині». Цією відзнакою обласна рада удостоїла легендарного захисника України Олега Твердохліба — посмертно. Нагороду Ігор Палиця вручив дружині Героя. «Почесним громадянином Волині» став також відомий дисидент, один із перших політв’язнів серед шістдесятників, український історик Валентин Мороз. Уже немічний, але незламний духом старенький борець із комуністичним режимом був зворушений та розчулений.

— Я просидів у совдепівській тюрмі 13 літ і на еміграції — ще 13. Це було не ув’язнення, але все одно не те. Нині я живу у Львові, але найкраще себе почуваю на рідній волинській землі. Щиро вдячний за таку честь — бути почесним громадянином Волині, — зазначив пан Валентин, якого всі присутні зустрічали стоячи й вітали оплесками.

А далі депутати озвучували запити, які вже стали традиційними: про ремонт шкіл, сільських доріг, проблеми із транспортним сполученням між віддаленими населеними пунктами та обласним центром.

На відміну від вересневої сесії цього разу під стінами волинського Білого дому не було пікетувальників. Але вони таки прийшли в зал — представники державного підприємства «Волиньторф» вкотре вимагали терміново вирішити проблему виділення землі для видобутку сировини.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, як і минулого разу, пояснив, чому не підписує відповідного розпорядження: землі мають статус особливо цінних. Почувши такі слова, голова обласної ради Ігор Палиця звернувся з офіційною заявою до керівника управління СБУ у Волинській області. Він вважає, що очільник облдержадміністрації здійснює диверсію, працює не на Україну, не на благо народу, а своїми діями підставляє Президента. Через це, за його словами, область уже втратила сотні мільйонів гривень. Адже зросла ціна на брикети, підприємство не може їх продавати, тому що не має торфу.

Обранці розподілили понад 39 мільйонів гривень від перевиконання обласного бюджету.

Обласна рада дружно — 45 голосами — підтримала звернення до Президента та Кабінету Міністрів, ініційоване трудовим колективом ДП «Волиньторф» щодо бездіяльності керівника виконавчої влади краю та необхідності врегулювання ситуації на підприємстві. Як зауважив Ігор Палиця, це ще не висловлення недовіри Володимиру Гунчику, але в сесійній залі є дві третини необхідних для цього «штиків».

Після такої тривалої прелюдії депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Без обговорення ухвалили зміни до Перспективного плану формування територій громад, який представив заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук. Обранці розподілили понад 39 мільйонів гривень від перевиконання обласного бюджету.

Одним із перших розглянули питання про невідповідність займаній посаді начальника Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентина Кухарика. Подякували за роботу Олегу Куху, який склав повноваження у зв’язку з обранням головою Любешівської об’єднаної територіальної громади. Замість нього новим депутатом став наступний у списку БПП — Валентин Кошельник. Серед кадрових питань — обранці звільнили двох керівників медичних закладів: Людмилу Бубенову з посади головного лікаря Волинського обласного онкологічного диспансеру та Петра Гайдучика — головного лікаря Волинської обласної інфекційної лікарні.

Telegram Channel