Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ПОГОДА 2005 РОКУ

Прогноз погоди на 2005 рік від відомого народного синоптика Володимира Лиса

Чимало гарних днів й водночас прикрощів та розчарувань принесла нам погода високосного 2004 року. А якою вона буде всередині першого десятиліття ХХІ століття? Спробуємо заглянути в те, що може відбутися, грунтуючись виключно на методі спостереження за погодою 26 грудня — 6 січня. Ще раз нагадаємо, що прогнозування за цим методом, якщо й справджується, то лише у радіусі 120, максимум 150 кілометрів від місця спостереження, тобто Луцька.

ЛЮТИЙ
Другий зимовий місяць десь із числа 2—3 має принести завірюхи, далі дощ з мокрим снігом, що повинен перейти в дощ. Після цього відчутне підвищення температури. Нова порція дощів, можливо, мокрого снігу — приблизно 11—12 лютого. У наступні дні — прохолодна сирувата погода, але без морозів. Зблиск сонця десь так 16—18 лютого. І майже відразу після цього короткочасна спроба повернення зими 20—22 лютого. Кінцівка останнього зимового місяця очікується з рвучкими вітрами, але переважно без опадів.

БЕРЕЗЕНЬ
Перша декада першого весняного місяця очікується доволі теплою і погожою. Похолодання має настати наприкінці першої чи початку другої декади (числа 10—12), можливо, й зі снігом. Після цієї хвилі погода повертатиметься до суто весняної, але швидше похмурої, з дрібними дощами. Яскраво-весняна погода повинна прийти десь так між 20 і 24 березня, а поступово її зіпсуття — до кінця місяця.

КВІТЕНЬ
Початок цього місяця схожий на початок березня. За винятком, можливо, двох-трьох перших днів, вся перша декада — майже невластива для квітня, тепла. Температура швидше за все — за десять, а то й п’ятнадцять градусів тепла. Сонячний початок другої п’ятиденки, далі поступове захмарення погідних квітневих днів. Але зіпсується погода зовсім на початку другої декади. Після трьох-чотирьох днів — нове потепління, але більш боязке. Доволі холодний вітер. Потім дощова погода. Прояснення на початку третьої декади і майже відразу нова порція похолодання з дощами. Такою повинна бути майже вся третя декада. Потепління хіба в останній день перед Пасхою, себто 30 квітня.

ТРАВЕНЬ
Відносно теплим має бути початок останнього весняного місяця. Теплішим другий день православної Пасхи, ще теплішим — третій. Але погода незабаром має зіпсуватися. Можливе холодне, з дощем 9 травня, або припадання двох дощових днів на 10—11 травня. Після одно-, дводенної перерви — дощ, а після нього тривалий період теплої весняної погоди. Дощі мають бути знову в останні дні весни.

ЧЕРВЕНЬ
Найтеплішим і найсухішим з усіх трьох літніх місяців випадає цього року за прогнозом червень. Теплий, сонячний початок місяця, тепла, навіть спекотна — середина, і взагалі за місяць лише два-три невеликі дощі — біля межі першої і другої декад, на початку третьої. Схоже на те, що може народитися нове волинське прислів’я: “Літо в червні починається і закінчується”. Добре, аби це було не так, навіть всупереч прогнозу.

ЛИПЕНЬ
Цьогорічне 1 січня випало вельми кепським. Радувало хіба те, що після зустрічі Нового року можна було й на вулицю без крайньої потреби не виходити. А хто, пригадуючи настанову Вінні-Пуха ходити в гості зранку, так і чинив, наражався потрапити під холодний зимовий дощ. Отож, за цією методикою і майже весь липень, особливо його перша половина, має бути геть дощовим. Дощі з 2—3 липня, невелика перерва числа 6-ого, і знову доволі відчутні, притому прохолодні дощі.
Тому сонечку, яке вигляне не на годину-дві, а на кілька днів в середині чи після середини місяця і літа, всі, безумовно, зрадіють. Ще б пак! Та потім ця благодать переб’ється дощем. А ось середина третьої декади повинна бути теплою вже по-літньому. Невелике зіпсуття погоди можливе і наприкінці місяця. Ось такою прогнозується вершина літа, благодатної пори.

СЕРПЕНЬ
Кінцівка літа — навпаки, має порадувати гарною погодою у перші сім-вісім днів. Далі вона зіпсується, а потім задощить приблизно 11—12 серпня. Дощова і середина серпня. А після неї прихід гарної все ще літньої погоди на кінець другої і майже всю третю декаду. З опадами останній день серпня і, можливо, початок вересня. Здається, зустрічати з дощем День знань у Луцьку стає звичним.

ВЕРЕСЕНЬ
Майже як і минулого року теплою, навіть за двадцять градусів, повинна бути перша декада осені, десь так до 11 чи 12—13 вересня. Погіршення погоди з різким похолоданням ближче до середини першого осіннього місяця. А далі знову — днів десять дуже гарної, хоч вже й не такої, як на початку, теплої погоди. Як у поета, “коли зацвітає тихо верес, приходить осінь спомином про літо”. Сподіваємося, спомини ці будуть радісними.

ЖОВТЕНЬ
Дуже холодним, дощовим повинен бути початок жовтня, особливо період з 3 по 7—8 жовтня. Може здатися, що це вже кінець теплої осені. Але вона, приносячи тепле бабине літо, має прийти десь під Покрову чи після Покрови. Друга половина жовтня обіцяє бути тепліша за першу, з гарною кінцівкою місяця. Час пізніх післядощових грибів.

ЛИСТОПАД
Минулого року останній місяць осені виявився найпримхливішим щодо справдження прогнозу. Примхливим він має бути і цього року — щодо погоди. Рясні, але не надто холодні дощі в першій декаді. Можливий перший мокрий сніжок після 10 листопада. Потім перерва і знову дві порції дощів з першими підморозками вже наприкінці осені. Отож, осінь менше дощова у першій половині, і мокра-мокра — в другій.

ГРУДЕНЬ
Переважно теплим має бути перший місяць майбутньої зими. Випогодження в середині першої декади. Потім дві значні хвилі холодних дощів, далі з мокрим снігом. І десь так перед Миколаєм, що, як відомо, 19 грудня, — прихід десятиденки справжньої (як для нас, відвиклих) зими. Потепління можливе перед Новим роком.

Підсумовуючи ж прогнозування за народним прогностиком, зауважимо, що зима має бути в цілому теплою, з окремими похолоданнями. Теплий початок весни, але потім затяжний перехід до справжнього тепла, коли на зміну гарній погоді приходить по-весняному холодна. Гарний, теплий початок літа і несприятливий липень, мовби компенсація літа в серпні, теплий початок осені і дуже мокре її закінчення, і, нарешті, прихід зими десь всередині грудня.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel