Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ЯК ЗАХИСТИТИ ІНВАЛІДІВ

Головне управління праці та соціального захисту населення реалізовує в області вісім державних і регіональних програм...

Головне управління праці та соціального захисту населення реалізовує в області вісім державних і регіональних програм.
Як вони виконуються, намагалися з’ясувати учасники традиційної понеділкової наради в обласній раді. Три програми, за словами голови обласної ради Василя Дмитрука, діють, як то кажуть, лише на папері. Як поінформувала начальник головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації Ірина Кисляк, торік програма забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення не діяла, оскільки не було фінансування. Не передбачене воно й на нинішній рік.
Аналогічна ситуація й з програмою професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями. Через те, що не вирішена на законодавчому рівні проблема фінансування, Луцький міський центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів не може повноцінно функціонувати.
Не виділялися кошти і на реалізацію національної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2001—2005 роки. Фінансування її повинне здійснюватися за рахунок коштів Українського Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, державного і обласного бюджетів. Однак присутній на нараді начальник фінансового управління облдержадміністрації Василь Гром зауважив, що для виконання програми слід було б залучати не лише бюджетні гроші, а й з інших джерел. Крім того, він запропонував заборонити споруджувати об’єкти соціально-культурного призначення, якщо в проекті не передбачені пандуси для інвалідних візків.
Учасники наради проаналізували й стан заборгованості із виплати зарплати в підприємствах, установах та організаціях області. За словами начальника територіальної державної інспекції праці в області Наталії Сафонової, в цьому році кількість підприємств-боржників скоротилася до 157. За минулий рік борги по зарплаті зменшилися на 66,5 відсотка, працівникам не виплачено 5,5 мільйона гривень. До повної ліквідації боргів, отже, ще далеко. В окремих районах, скажімо, Володимир-Волинському, Ковельському рівень заборгованості навіть зріс відповідно у 2 та 5 разів.
Йшлося і про пенсійне забезпечення громадян області. Фінансування виплат пенсій проводиться згідно із встановленим графіком і в повному обсязі.
Євгенія СОМОВА.
Telegram Channel