Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Художниця, яка любить поезію, втілила любов у проекті «Поезія на полотні»

Учасники проекту "Поезія на полотні"

sdr

Олександр ДУРМАНЕНКО.

Художниця, яка любить поезію, втілила любов у проекті «Поезія на полотні»

Алла Харчук та вихованці студії «Світ творчих людей» презентували виставку в арт-галереї «Луцьк», присвячену Дню поезії

В арт-галереї «Луцьк», що втиснулася між «Ощадбанком» та Палацом культури, у День поезії багатолюдно й гамірно, та дуже яскраво від картин, написаних вихованцями Алли Харчук. Більшість з них навчаються малювати менше року, але вже потрапили на виставку.

Юні художники перенесли вірші волинських поетів Валентини Штинько, Ніни Горик, Ольги Ляснюк, Віри Барановської, Ніни Омріяної-Бай, Юлії Фінковської, Наталки Петрук, Лєни Шторм, Антоніни Євтодюк та Миколи Мартинюка спочатку у свою дитячу і чисту уяву, а потім пензликом і фарбою – на полотно.

10 поетів, 10 художників і 25 картин — така статистика цього дійства, повідомила начальник міського управління культури Тетяна Гнатів.

– А надихнула мене до цього любов, – зізнається арт-педагог Алла Харчук, – Закохана в поезію з дитинства, і завжди мала під подушкою книжечку з віршами. Працюючи з дітьми, спонукаю їх читати добрі книги. А поезія — це найвищий рівень слова. Приємно, що діти знайшли у ній натхнення, роздумували, коли малювали. І для поетів це несподіване відкриття, що діти зрозуміли їхні твори.

- А як підбирали ці вірші? - запитую.

– З багатьма авторами знайома особисто, і мені хотілося зробити зустріч художників і поетів, бо у нас багато спільного. За цей рік мої вихованці навіть проілюстрували збірочку однієї поетеси зі Львівщини. Маємо ще одну пропозицію, думаю, будуть і наступні.

- Тобто, діти вже бачать, як можна в майбутньому реалізуватися за цією професією, і що малювання — не просто хобі.

- Саме так. Навіть на цій виставці діти бачать, що не потрібно чекати роки, позитивними емоціями потрібно ділитися вже зараз. І хоч ці роботи ще не досконалі, через рік будуть інші, це розвиток. Є така думка, що художник промовляє картинами, але я розповідаю дітям, що митці минулого були високо інтелектуальними людьми, радниками королів, тому заохочую наповнитися знаннями перед тим, як вийти на публіку.

– Закохана в поезію з дитинства, і завжди мала під подушкою книжечку з віршами. Працюючи з дітьми, спонукаю їх читати добрі книги. А поезія — це найвищий рівень слова.

Поети дарували дітям свої книги, фотографувалися і спілкувалися в неформальній обстановці. І, мабуть, у малечі ця зустріч відкладеться незабутнім спогадом.

Ніна Омріяна-Бай, яка подолала шлях зі столиці, щоб потрапити на цю виставку, подякувала землякам і розповіла, що якось заслужена артистка України Алла Опейда побачила її вірш «За все, Всевишній, дякую Тобі» у журналі. З цього почалася пісня і дружба.

Подумалось,що від сьогодні зав'яжеться не одна така дружба між поетами та юними митцями та засвідчиться новою "Поезією на полотні".

Ольга Ляснюк побажала митцям пензля натхнення від гарних книжок.
Голова Волинської спілки письменників України Ольга Ляснюк побажала митцям пензля натхнення від гарних книжок.

У День поезії й вітання линуть поетичні...

У День поезії й вітання линуть поетичні...
Арт-педагог Алла Харчук в оточенні вихованців.
Арт-педагог Алла Харчук в оточенні вихованців.

 

Telegram Channel