Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Паска красна день вітає

Волинь-нова

Паска красна день вітає

Уже зовсім скоро в наших домівках запахне ароматною великодньою випічкою. Беручись до справи, варто пам’ятати: у Страсну п’ятницю, найбільш скорботний день, коли був розіп’ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще робити це у Чистий четвер. Аби паска довго не черствіла і мала ніжну рум’яну скоринку, щедро змастіть форму зсередини смальцем. А найголовніше – готуйте з любов’ю та молитвою, і все обов’язково вдасться

Надзвичайна

Скориставшись цим рецептом, навіть ті жінки, яким доводиться цілий день проводити на роботі, зможуть потішити своїх рідних смачною і пухкою домашньою паскою. Адже все так просто: тісто розчиняєте вранці, а ввечері додаєте решту складників і печете великодній хліб

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подрібнити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на півдоби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змащуємо верх збитим жовтком і випікаємо у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздоблюємо на свій смак.

Сонячна

Наявність у тісті цитрусових забезпечує цій випічці яскравий колір і насичений аромат

Інгредієнти: 6 яєць, 200 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 200 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 0,5 л молока, борошно.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці й просійте до них трохи борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, збиті з цукром, розтоплене масло, сіль, стертий на тертці апельсин, цедру лимона і замісіть, поступово підсипаючи борошно (місити треба якомога довше – більш як півгодини). Готове тісто розкладіть у змащені форми й дайте трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

Італійська

Вона пухка й ніжна, і той, хто хоч раз її скуштував, неодмінно захоче спекти це диво ще раз

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і 1 скл. борошна. Накрити рушником на 1 годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, – чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько години на малому вогні.

Telegram Channel