Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Освячена вербичка хай увесь рік нагадує про любов

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Освячена вербичка хай увесь рік нагадує про любов

«Не я б’ю, верба б’є», – такі звичні слова лунають цього дня з року в рік, і святковий настрій допомагає чекати Світле Христове Воскресіння.

9–річна Уляна та 8–річний Данило Корецькі з Луцька по–братньому побилися освяченими у церкві галузками, аби здоровими свята дочекатися, у радості святкувати (на фото). Побажали усяких гараздів і читачам газети «Волинь–нова»

...Пошанована за іконою освячена гілочка цілий рік нагадуватиме нам, що й безмовна природа своїм цвітінням вітала Бога, Який прийшов урятувати світ від гріха й приніс із собою любов. А ми тоді гукали: «Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє!» Не розіпнімо любов своєю неуважністю...

 

 

 

 Дев’ять бандуристів — ​дев’ять призових місць!

З XIII Всеукраїнського фестивалю–конкурсу виконавців на народних музичних інструментах, що відбувся у Кропивницькому, дев’ять студентів Волинського державного коледжу культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського забрали усі призові місця в чотирьох категоріях

25 інструменталістів і 15 вокалістів високого рівня підготовки з усієї України змагалися між собою. А от гран–прі взяла лучанка Катерина Ткачук, маємо ще й 5 перших місць. У журі конкурсу навіть жартували, що як Луцьк приїде, то всі нагороди розбере, розповіли про своїх вихованців викладачі бандури Тетяна Ткач й Ірина Дмитрук та педагоги з вокалу Галина Гнатюк і Леся Дацик, концертмейстер Наталя Бойко.Тож призові місця мають Станіслав Козік, Владислав Вокалюк, Анна Горошко, Іванна Мельник, Світлана Туриніна, Ярина Солоненко, Анна Сілкова, Діана Лук’янчук; два дипломи з відзнакою — ​у Анни Сілкової та Іванни Мельник. Катерина Ткачук привезла ще й 2–ге місце з Міжнародного конкурсу «Волинський кобзарик». Не без перемог повернулися наші бандуристи і з VI Всеукраїнського огляду–конкурсу «Кобзарська юнь України», що відбувся у Чернігові. Станіслав Козік зайняв 1–ше місце, Дмитро Гринюк і Сергій Малдрик — ​2–гі. А днями на на 14–му Всеукраїнському конкурсі «Класичний меридіан» у Києві, де виконували твори італійських композиторів, знову здобули призові місця: Світлана Туриніна –1–ше, Дарина Солтис — ​2–ге та диплом із відзнакою у Світлани Селещук.

Заслухалася і я звуками чарівних струн, потрапивши у клас бандури, де кожен учасник ніс ненав’язливе українське слово, оповите ніжною мелодією. І класика, і сучасна музика однаково вишукано звучать на бандурі, і душа проходить струнотерапію — ​очищується від суєти.

 

 

 

 Тисячі операцій і 12–кілограмова акула Данила Корця

Народився цей обдарований нововолинський хірург, котрий днями відзначив 70–ліття, в мальовничому Хоцуні на Любешівщині. Майже піввіку віддав роботі в центральній лікарні шахтарського міста, 14 років — ​на посаді завідувача

Алла ЛІСОВА

На рахунку Данила Трохимовича — ​більше 10 тисяч операцій і врятованих життів. Разом із колегами вперше в Україні впровадили кілька інновацій, які себе чудово показали на практиці. На думку Данила Трохимовича, лікареві постійно потрібно удосконалюватися. Він і сьогодні, працюючи в денному стаціонарі, невгамовний, жвавий. Поза роботою — ​затятий мисливець і рибалка. Має цікаві трофеї: на Волині спіймав 5–кілограмову щуку, у Чорному морі — ​20–кілограмового катрана і 8–кілограмову камбалу. А сили черпає у батьківській хаті, де й про пігулки забуває. Всім пацієнтам і знайомим для доброго самопочуття радить: «Любіть життя і людей, не вживайте спиртного і відмовтеся від цигарок — ​тоді у вас буде все прекрасно».

 

 

4 квітня

Сонце (схід — ​5.47, захід — ​18.58, тривалість дня 13.11).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці, 18–19 дні Місяця.

Іменинники: Василина, Василь, Сергій, Таїсія, Аглая, Поліна, Дарія, Софія.

5 квітня

Сонце (схід — ​5.44, захід — ​18.59, тривалість дня 13.15).

Місяць у Стрільці. 19 день Місяця.

Іменинники: Лідія, Марія, Василь, Никон, Іван, Юрій, Лука.

 

Магнітні бурі у квітні

Максимум сонячної активності очікується з 11 по 15 квітня, менш інтенсивні бурі випадають на 19 і 21 числа. Лікарі рекомендують людям із хронічними захворюваннями та втомою, розладами сну бути уважнішими до свого здоров’я й берегтися навантажень.

 

 

УСМІХАЙЛИК

Забігаючи зранку в маршрутку, розумію, навіщо в дитячому садку була гра «Займи стільчик».

 

 

Прогноз погоди

«Перший квітневий дощ воза золотого вартий»

4  квітня вшановується пам’ять священномученика Василя Анкірського. У народі святого називали Василем Теплим. А що день справді був теплий, засвідчує приказка «Опівдні бурульки пускають у сніг сльози пекучі». На Василя зазвичай сонце починає яскравіше світити та гріти. Сині хмари вказували на тепло і дощ. «Перший квітневий дощ воза золотого вартий», — ​говорили наші пращури.

У Рівному 4 квітня буде хмарно, без опадів, температура — ​від 6 до 17 градусів тепла, 5–го — ​9–19 градусів з позначкою «плюс».

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 4 квітня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 2 до 7, 5–го – 5–10 градусів тепла, вдень 4–го і 5–го – від 15 до 20 градусів тепла. 6–го — мінлива хмарність, часом невеликий дощ. Вітер західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 5—10, вдень — 11—16 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 4 квітня було 1991 року — плюс 21, найхолодніше — 2002–го — мінус 4 градуси.

 

Домовина у храмі

«Вічная пам’ять» – зворушливо та натхненно співає церковний хор, аж хочеться плакати. Зо дві сотні людей прийшли на службу до собору, щоби помолитися у Великий піст за своїх близьких, земний шлях яких закінчився

Костянтин МОРОЗ

Священики вголос зачитують імена із грамоток: «Пом’яни, Господи, рабів Твоїх...» Паузу роб­лять лише коли у списку трапляється не надто поширене нині ім’я. Тривалий перелік померлих, а колись кожен із них був всесвітом. Тепер про спочилих згадує тільки родина...

Впіймав себе на думці, що зазвичай замислююся про смерть лише під час поминальної служби, на похороні когось із близьких або коли буваю на цвинтарі, де спочивають і старші за віком, і ровесники, і молодші.

Але хочемо того чи ні, колись і ми будемо лежати в домовині, а над нами лунатиме «Вічная пам’ять». Адже нитка життя може обірватися будь–якої хвилини. Ніхто не знає, коли закінчить земну дорогу й піде в останню путь на розмову з Богом. Давня мудрість каже, що молодий може вмерти, а старий вмерти мусить... А щоби менше робити різних дурниць, уявімо себе в домовині посеред храму. Більшість глобальних проблем одразу стануть мізерними чи навіть нікчемними.

Telegram Channel