Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ідею створити УПА  обговорили на Великдень

«Щоби воскресла Україна І завітала слобода».

Фото krystynopil.info.

Ідею створити УПА обговорили на Великдень

4—7 квітня 1942 року в Рудці–Козинській нині Рожищенського району відбулася нарада керівників ОУН за участю Романа Шухевича, на якій прийняли рішення про створення повстанської армії

Ця нарада проходила у криївці, розташованій у садибі Уляни Петрук, де містився розподільний пункт зв’язку північно–західного напряму «Лиман».

Серед учасників тієї наради поряд із такими відомими діячами ОУН, а згодом повстанськими командирами, як Василь Сидор, Дмитро Клячківський, Анатолій Козяр, Микола Якимчук, Сергій Качинський, Юрій Стельмащук, був і Роман Шухевич.

Донька Уляни Ніна Омельчук розповіла, що та криївка під стодолою існувала ще з польських часів. Потрапити всередину можна було через дупло в старій липі, яка росла біля клуні. Саме ж сховище було чималеньким.

Родина знала, що очікуються поважні гості і готувалася до їхнього приїзду. Полегшило конспірацію те, що хата стояла на краю села. Крім того, наближався Великдень, тож ніхто не здивувався, що Петруки закололи порося і наготували чимало їжі. За кілька днів до свята прибули Микола Ковтонюк (Олег), Сергій Качинський (Остап) і Дмитро Клячківський (майбутній Клим Савур, він тоді ще мав псевдо Хрін), яких господарі добре знали. Надвечір у суботу всі пішли до церкви, в тому числі й прибульці, а вдома лишилися тільки охоронці.

При формуванні військових відділів планували залучити до них українську допоміжну поліцію та розпочати формування національних військових одиниць зі складу військовополонених.

Чекали гостей із Білорусі та Львова. Серед чотирьох приїжджих з білоруського Полісся був і Роман Шухевич, одягнений у форму німецького офіцера, бо тоді командував охоронним батальйоном. Хто був цей чоловік, до якого шанобливо зверталися, господарі обійстя довідалися значно пізніше.

Конференція тривала чотири дні. Саме у Рудці–Козинській керівники ОУН ухвалили, що настали політичні передумови для створення збройних частин. Для початку було вирішено сформувати першу сотню в кількості 150 вояків. Її командиром призначили досвідченого підпільника, крайового військового референта ОУН Сергія Качинського. При формуванні військових відділів планували залучити до них українську допоміжну поліцію та розпочати формування національних військових одиниць зі складу військовополонених.

Також очільники українських націоналістів розглядали питання про столицю майбутньої вільної української території, визволеної від німців. Спочатку міркували про Горохів, але неподалік міста проходить залізниця, якою ворог міг оперативно підкинути війська. Тому центром повстанської республіки вирішили зробити стратегічно вигідніші Колки. Їх і здобули у березні наступного року.

Іван КЛІМУК.

Telegram Channel