Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Найпопулярніший у світі фастфуд — ​власноруч?Запросто!

Волинь-нова

Найпопулярніший у світі фастфуд — ​власноруч?Запросто!

Піца пройшла шлях від їжі бідняків до королівського наїдку і здобула популярність на всіх континентах. Однак, щоб поласувати нею, зовсім не обов’язково йти в піцерію. Приготувати цей смаколик самостійно зовсім не складно. Головне — ​зробити «правильне» тісто, а далі оберіть начинку до вподоби і — ​до справи!

Класичне Тісто для піци

Інгредієнти: 400 г борошна, 250 мл води, 20 г свіжих дріжджів, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.

Приготування. З такої кількості тіста вийде 2 великі піци діаметром 30–33 см. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хвилин, щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою. Влити теплу (приблизно 35 °C) воду із сіллю, перемішати, всипати приблизно 200 г просіяного борошна, вимішати ложкою. Далі додати оливкову олію, решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто. Оскільки мука буває різна, то орієнтуватися слід не лише на її кількість у рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово. Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце, щоб тісто підросло, через годину обім’яти його і можна готувати піцу.

Шматок тіста притрусити мукою, розкачати в паляничку завтовшки близько 3–5 мм (краще обійтися без качалки, розтягаючи тісто руками) і перенести її на злегка присипане борошном деко.

У поданих нижче рецептах наведені інгредієнти та приготування лише начинок для різновидів цієї випічки.

 

 

 

 «Романа»

Назва цієї піци містить географічну прив’язку до Риму. До речі, всюди поза столицею Італії її називають «піца Романа», а в самому Римі — ​«піца Наполітано»

Інгредієнти: 7 ст. л. томатного соусу, 2 великі кульки сиру моцарела, 10 філе анчоусів, 1 ч. л. оливкової олії, рукола.

Приготування. Духовку розігріти до 200 градусів. Тісто тонко розкачати, викласти на деко, посипане тонким шаром борошна. Змастити поверхню основи томатним соусом, залишаючи чистим край тіста. Рівномірно розподілити розрізані навпіл по довжині філе анчоусів, розкласти подрібнену моцарелу та скропити піцу оливковою олією. Випікати 8–10 хвилин. На готову піцу викласти зверху листя руколи і подавати гарячою.

 

 

 

 «Маргарита»

1889 року кухар Рафаель Еспозіто приготував цю піцу для Маргарити Савойської, дружини короля Італії Умберто І. Нині ж 40% італійців вважають цю страву символом своєї країни, зокрема через те, що її інгредієнти повторюють кольори італійського прапора: червоні помідори, біла моцарела та зелений базилік. Це найпростіший варіант традиційної піци і на 100% вегетаріанська страва

Інгредієнти: 4–5 помідорів, 3 ст. л. олії, 150–200 г моцарели, свіжий базилік.

Приготування. Змащуємо основу олією. Подрібнюємо ножем або блендером помідори до стану кашки (альтернативний варіант — ​нарізати тонкими пластинами) і викладаємо на паляничку. Моцарелу також подрібнюємо на тертці або розламуємо руками й рівномірно розподіляємо по поверхні. Додаємо частину листя базиліка і збризкуємо оливковою олією. Нагріваємо духовку до180–200 градусів, тим часом наша «заготовка» встигне просочитися. Випікаємо 15–20 хвилин, подаємо гарячою, прикрасивши листочками базиліка.

 

 

 

 «Чотири сири»

Цей різновид піци — ​один із найпопулярніших. Назва говорить сама за себе: тут справді поєднуються чотири види сирів: «Дор–блю», що надає особливої пікантності страві, «Фонтина», відомий своїм ароматом, «Моцарела» з неймовірним вершковим смаком і класичний «Пармезан»

Інгредієнти: по 200 г різних сирів, 4 ст. л. оливкової олії, 3 помідори, 1 ч. л. базиліку, 1 ч. л. орегано.

Приготування. Поки тісто піднімається, готуємо соус. 2 помідори обдайте окропом, очистіть від шкірки, наріжте дрібними кубиками, обсмажте на сковороді з оливковою олією, додавши орегано та сіль за смаком. Свіжий помідор поріжте тонкими кружальцями. Моцарелу, фонтину і дор–блю наріжте на маленькі кубики, а пармезан натріть на дрібну тертку. Змастіть тісто заздалегідь приготованим соусом із м’якоті помідора і викладіть сир, нарізаний кубиками. Посипте все спеціями і розкладіть кружальця помідора. В розігріту до 200 градусів духовку поставте деко з піцою на 15 хвилин, потім посипте дрібно натертим пармезаном і запікайте ще 5 хвилин. Сир при бажанні можна замінити на будь–який інший, схожий за смаком, найголовніше — ​щоб був присутній сир із пліснявою.

 

Цікаві факти про піцу

  • На противагу німецькому Октоберфесту італійці придумали своє національне свято — ​Піцафест, що проходить у вересні в Неаполі, на батьківщині піци.
  • У світі щодня продається близько 500 мільйонів піц. Тільки бразильці за добу з’їдають їх понад мільйон штук. В Італії виробляється 2,5 млрд піц на рік.
  • Найдовша відстань, на яку була доставлена піца, — ​більше 11 тисяч км, із Кейптауна в Сідней.
  • Найшвидший піцайоло може зробити 14 піц за 2 хвилини 35 секунд. З’їдається піца трохи повільніше: рекордсменові у цьому «виді спорту» вдалося подужати 45 шматків за 10 хвилин.
Telegram Channel