Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Наше літо підколінкове...

Сестричка і братик Галина та Володя Цюри, які тепер живуть у Празі.

Фото Володимира СІНЬКОВСЬКОГО.

Наше літо підколінкове...

Минає весела пора. Гояться колінця й облуплені носи. Мусять, бо скоро в школу. Колись років так 30 тому всі недоліки колін старанно прикривалися білими гольфами

У село професійний фотограф не часто приїжджав, а вже коли таки добирався раз чи два за літо, то було свято. Для мам, звісно. Бо ми сердилися, що треба злазити з високих черешень, пропускати свою чергу на гойдалку чи у класики не дограти, а бігти й розчесувати заплутані коси (спробуй тільки заплач, то одразу почуєш: «Завтра підстрижу ті патли, як не будеш заплітатися!»), вмиватися й обов’язково одягати «парадний» одяг, який подобався дорослим, але не нам. На наших ногах можна було бур’ян засівати – такі вони брудні, проте ми – щасливі й безтурботні. Пригадую, той дядько-фотограф приїде в село – і вже мами скликають нас по домівках, миють і своїм, і чужим дітиськам замурзані роти й банти в’яжуть усім без розбору, і гольфи надягають на брудно-подерті ноги, щоб потім поставити отак рядочком, щоб і не моргнули, бо зараз там звідкись вилетить пташка. Нічого звідти не вилітало. А ви запитуєте тепер, гортаючи старі альбоми з фотографіями, чому діти на всіх світлинах такі понурі й невеселі? Ми хотіли гратися й без того були щасливі, ніхто не хотів позувати фотографу, а він, бідний, мокрий, біля нас повзав, щоб добути таку-сяку усмішку.

 

29 серпня

Сонце (схід – 6.26, захід – 20.12, тривалість дня — 13.46).

Місяць в Овні. 18–19 дні Місяця.

Іменинники: Демид, Яким, Лаврентій, Никодим, Борис.

30 серпня

Сонце (схід – 6.28, захід – 20.10, тривалість дня — 13.44).

Місяць в Овні. 19–20 дні Місяця.

Іменинники: Уляна, Мирон, Павло, Лев, Пилип.

 

Лучани створили з вишиванок В’їзну вежу замку Любарта

27-ма річниця Незалежності України потішила жителів та гостей обласного центру Волині вже традиційною акцією «Українська вишиванка»

 

 Долучитися до неї могли всі, хто прийшов на свято у вишитих сорочках. Цього разу присутні вишикувалися так, щоб вибудувати перлину нашого міста – В’їзну вежу Луцького замку. Вперше такий захід відбувся в Луцьку 2007 року. Тоді понад три тисячі людей у вишитих сорочках вибудували тризуб. Минулоріч учасники акції виклали на Театральному майдані віночок. А цей рік запам’ятаємо вежею.

 

Поїхав на Афон і втамував печалі одиноких

Закінчився двотижневий піст – Спасівка, приурочений Успінню Пресвятої Богородиці. Кожен вірянин складає його підсумки, як хороший господар збирає в засіки урожай. Олексій Артамонов, наш давній читач, розповів, що провів нещодавно 10 днів в монастирі святого Пантелеймона на горі Афон

Прочанин привіз зі святих місць ікону Богоматері «Втамуй мої печалі», яку за благословенням владики Нафанаїла хоче подарувати, як підтримку самотнім людям, у церкву Луцького геріатричного пансіонату. «Як же ви на той Афон добулися?» – запитую Олексія Євгеновича, знаючи, що поїздка не дешева, а він, уже старший чоловік, один із тих самотніх цього закладу, котрі статками не похваляться. «Так Бог управив, – радіє. – Знайшов найдешевший автобус, трохи коштів підзбирав. Правда, не без пригод. Ще й 50 євро в мене вкрали, але владика натомість 200 подарував. Тож хай одинокі люди втішаються молитвами біля афонського образу Богородиці».

 

Сміття на вулицях і в душах

Післясвяткові роздуми, навіяні сюжетами із життя

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

Уже стало звичним: масові гуляння в наших містах завжди завершуються купами сміття на вулицях і майданах, у парках і скверах. Не стало винятком і цьогорічне відзначення Дня Незалежності України. З’їхалося до Луцька на фольклорний фестиваль і на інші цікаві заходи багато гостей з-за кордону, з різних куточків України. І було перед ними соромно за наше невміння і небажання відпочивати цивілізовано, культурно.

Звичка залишати під ногами порожні пляшки й обгортки прижилася і в селах. Чекаю рейсового автобуса в моїй рідній Рудці–Козинській, що в Рожищенському районі. Зупинку нещодавно пофарбували, гарно оздобили.

– Це наша вчителька розмалювала, – хвалиться хлопчик, лузаючи насіння і спльовуючи лушпиння.

– Гарно зробили, але чи надовго? Вечорами підлітки тут збираються, смітять, — бурчать літні люди.

– Ні, то дядьки вчора на лавці пили пиво, – заперечує малий.

І лише одна з нас, із тих, хто стояв на зупинці, у дискусію не втручалася. Мовчки зібрала розкидані обгортки й віднесла до смітника. Це була, до речі, донька моєї подруги Ірини Бас, молода, красива жінка, викладач одного з навчальних закладів Луцька. Ось такий простий урок справжнього вболівання за чистоту.

Слова «святкувати» і «чаркувати», на жаль, для багатьох сьогодні стали синонімами. У захмелілих компаніях усі спілкуються матюками. Для лікарів такі дні найбільш «гарячі»: приймають потерпілих від алкогольних отруєнь, травмованих під час бійок і «п’яних» аварій. Пікніки зі спиртним — головна сімейна розвага в містах. Звідси — і сміття у парках, у людських душах і головах.

 

Прогноз погоди

Третій Спас – готуй рукавиці про запас

29 серпня відзначається свято Спаса Нерукотворного. Наші пращури говорили: «Третій Спас – хліба припас», оскільки до цього дня вже збирали новий урожай. Спостерігали: коли в цей день буде заморозок – осінь буде тривалою. А якщо журавель відлетить до третього Спаса, то на Покрову (14 жовтня) буде морозно

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 29–30 серпня — мінлива хмарність, без істотних опадів, вночі та вранці місцями туман. Вітер південний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі —8—13, вдень — 20—25 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 29 серпня було 1992 року — плюс 35, найхолодніше — 1998–го — 4 градуси тепла. Температура води в річці Стир — 22, в озері Світязь — 17 градусів.

У Рівному 29–30 серпня хмарно, без опадів. Температура повітря 29-го — 12–16, 30–го — 11–19 градусів тепла.

Telegram Channel