Кулінарна візитівка Полісся - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.75 € 31.49
 Кулінарна візитівка Полісся

Фото budvtemi.com.

Кулінарна візитівка Полісся

Деруни, драники, тертеники, кремзлики, беці, картопляні оладки... Все це назви однієї страви – смажених млинців із тертої бульби. Здавалось би, чого тут можна не знати? Це ж традиційний наїдок у нашому краї, де картоплю вважають другим хлібом. А проте рецептів дерунів налічується кілька десятків. Основний інгредієнт у них той самий, але, змінюючи інші складники та способи приготування, ви зможете щоразу отримувати страву з новим смаком

…Класичні

За таким рецептом готували драники ще наші бабусі

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина середнього розміру, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, сіль і перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Очищені і промиті картоплю та цибулю натерти на дрібній тертці. Додати борошно, яйце, сіль, перець і добре перемішати. Смажити деруни на добре розігрітій сковороді в соняшниковій олії до золотистої скоринки з обох боків. Подавати гарячими зі сметаною.

 

 …Без борошна

Цей рецепт припаде до смаку любителям дієтичного харчування. Думаєте, що без муки деруни розваляться під час смаження? Зовсім ні

Інгредієнти: 6 картоплин, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1 яйце, 1 ст. л. кефіру або нежирної сметани, сіль та перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Картоплю та цибулину почистити й помити, натерти на тертці з великими отворами. Додати подрібнений часник. У суміш влити кефір (сметану), вибити яйце, посолити і поперчити за смаком. Добре перемішати тісто, ложкою викладати його на сковороду з розігрітою олією і обсмажувати деруни з обох боків до золотистої скоринки. Подавати зі сметаною або засмажкою з цибулі.

 

Смажити деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній пательні з достатньою кількістю олії – щоб вона наполовину покривала картопляне тісто.  

 …Із зеленню

Поки маєте на грядці кріп, петрушку, кінзу, додавайте їх до дерунів — ​і смачно, і корисно, і красиво

Інгредієнти: 6 середніх картоплин, 1 цибулина, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, сіль і перець за смаком, жменя подрібненої зелені, олія для смаження.

Приготування. Картоплю й цибулю почистити, помити й натерти на середній тертці. Додати сіль, перець, яйце, борошно й зелень, добре перемішати і смажити на розпеченій сковороді до утворення золотистої скоринки.

 

…Із сиром та шинкою

Така страва надзвичайно апетитна й поживна, смакує зі сметанним соусом

Інгредієнти: 600 г картоплі, 1 цибулина, 100 г твердого сиру, 100 г шинки, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, олія для смаження, сіль, перець, зелень на смак.

Приготування. Шинку порізати дрібними кубиками. Очищені картоплю й цибулю, а також сир натерти на крупній тертці. Все перемішати, додати яйце, посолити, поперчити, всипати посічену зелень, борошно, ретельно вимішати. Смажити невеличкі деруни на помірно–сильному вогні до золотистої скоринки. Подавати гарячими.

 

 ...Картопляно–гарбузові

Про користь гарбуза відомо давно, але не всім подобаються страви з нього. Потріть його у тісто для дерунів — ​смаку він не зіпсує, до того ж надасть страві яскравого забарвлення

Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 400 г гарбуза, 2 яйця, 3 ст. л. борошна, 100 мл молока, сіль, перець на смак, олія для смаження.

Приготування. Почищену картоплю натерти на дрібній тертці. Молоко закип’ятити. Тонкою цівкою влити його гарячим у картопляну масу, постійно помішуючи. Дати постояти 5–7 хвилин, після чого злити зайву рідину. Гарбуз очистити від насіння, волокон та шкірки, натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків. До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак. Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово–картопляну масу. Розігріти пательню, влити олію. Ложкою викладати картопляно–гарбузову масу, смажити деруни на середньому вогні з обох боків до рум’яної скоринки. Подавати гарячими зі сметаною.

 

 ...З грибами у горщиках

Надайте класичним дерунам особливого смаку – протушкуйте їх із соусом у глиняному посуді

Інгредієнти: 20 готових дерунів,
500 г шампіньйонів, 1 скл. сметани,
2 ст. л. масла вершкового, 1 ст. л. борошна, 150 г твердого сиру, 1 велика цибулина, олія, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Гриби промити, просушити, нарізати скибочками й обсмажити разом із покраяною півкільцями цибулею на сковороді до готовності. На іншій сковороді розтопити вершкове масло, додати борошно, сметану, сіль та перець. Сир натерти на тертці з великими отворами. У кожен горщик покласти шар дерунів, потім гриби, зверху полити соусом. Повторити пласти ще раз, зверху притрусити тертим сиром. Поставити в розігріту духовку на 30 хвилин. Подавати на стіл у горщиках.

 

 …М’ясні у духовці

Цей рецепт — ​для тих, хто полюбляє і деруни, і м’ясо

Інгредієнти: 1 кг ка–
ртоплі, 2 великі цибулини, 2 яйця, 3–4 ст. л. борошна, сіль та перець за смаком, олія для смаження; для начинки — ​300 г нежирного фаршу, сіль, чорний перець, кмин.

Приготування. Овочі почистити і натерти на крупній тертці, додати яйця, борошно, посолити, поперчити, добре перемішати. Фарш посолити, заправити спеціями, вимісити. На змащене смальцем деко викласти пласт тіста завтовшки приблизно 1,5 см, розрівняти, зверху — ​пласт фаршу, а тоді ще раз картопляну суміш. Поставити в розігріту духовку і запекти до золотистої скоринки. При подачі дерун нарізати шматочками і притрусити дрібно посіченою зеленню. Смакуватиме й зі сметаною або соусом.

 

Секрети смачних дерунів

▶Найкраща картопля для дерунів – із підвищеним вмістом крохмалю. Вибирайте зрілі і міцні бульби, які мають шорстку шкірку і жовтувату серединку. Вона не тільки поліпшить смакові якості, а й допоможе зберегти форму готової страви. Молода картопля не підходить для дерунів саме через низький вміст крохмалю.

▶Натирають почищену картоплю зазвичай на дрібній тертці, але за деякими рецептами роблять це на грубій. Щоб тісто на деруни не потемніло, тріть картоплю, чергуючи з цибулею.

▶Якщо тісто вийшло надто рідким, не варто додавати багато борошна, краще обережно злийте зайвий сік і всипте максимум 2–3 столові ложки. Через надмірну його кількість деруни матимуть «гумову» консистенцію.

▶Смажити деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній пательні з достатньою кількістю олії – щоб вона наполовину покривала картопляне тісто. Тоді оладки вийдуть рум’яними, з хрусткою скоринкою і ніжною серединкою. А щоб позбутися зайвого жиру, викладайте їх на паперові серветки.