Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Щоб тюль  сяяв білизною

Фото melochi-jizni.ru.

Щоб тюль сяяв білизною

Яким би білим і гарним він не був, із часом починає втрачати свій колір від впливу різних чинників. Найніжніша тканина через кілька років перетворюється в пожовклу або посірілу «хмару». Тоді господині починають міркувати, як його відбілити і повернути первісний вигляд. Особливо це питання буде хвилювати, коли він якісний і дорогий

Перед тим, як почати прання, тюль необхідно струсити від пилу і замочити в теплій воді. При цьому важливо дотримуватися температурного режиму. У гарячій воді бруд не тільки не відійде, а навпаки — може назавжди в’їстися у тканину.

Під час відбілювання обов’язково потрібно враховувати склад матеріалу:

  • Органза. Їй протипоказані гаряча вода й агресивні засоби. Освіжити тканину можна за допомогою солі, зеленки, синьки.
  • Капрон, який виготовляють із поліестеру. Не можна кип’ятити (максимальна температура для прання — 30 С°). Для відбілювання підійдуть сольовий або содовий розчини, синька, марганцівка, зеленка, господарське мило, крохмаль.
  • Шифон. Через невелику товщину ниток він відрізняється невисокою міцністю. Відбілити шифонову фіранку допоможуть господарське мило та сіль. Прати найкраще вручну в прохолодній воді.
  • Вуаль. Це густа сітка з полотняним плетінням, яку легко пошкодити. Максимальна температура прання — 30—40 С°, віджимання не бажане. Відбілити її допоможуть мило, сіль, сода, зеленка, синька, крохмаль.
  • Бавовна. Фіранки з бавовняних волокон найменш вибагливі щодо догляду. Їх можна кип’ятити з господарським милом, обробляти перекисом і нашатирем, а також крохмальним розчином.

Особливості використання народних «відбілювачів»:

1. Господарське мило. Ефективність забезпечує мило саме класичного зразка (бурого кольору з цифрою 72% на брикеті). Є дієвий давній рецепт, як відбілити тюль, змішуючи мило з крохмалем. Для цього потрібно натерти його на тертці, залити водою і поставити на вогонь. Окремо розбавити в холодній воді крохмаль. Коли мильний розчин закипить, зняти з плити і змішати з крохмалем. Цю суміш налити в таз, розбавити холодною водою і замочити тюль, залишити його на ніч. Добре прополоскати, не викручуючи, повісити полотно сушитися.

Щоб позбутися жовтизни і сірого кольору, 4 таблетки аспірину розчиняють у 5 л води. Тюль потрібно на 3 години замочити в розчині, після чого випрати, прополоскати, як звичайно.

2. Під час полоскання досить добавити у воду лише невелику кількість синьки.

3. Суміш нашатирного спирту і перекису водню дає змогу досягти прекрасного результату. Для цього необхідно дві частини нашатирного спирту й одну перекису водню розбавити у 20 літрах води, добре розмішати і покласти в такий розчин тюль на півгодини. Після цього його потрібно сполоснути і розвісити для сушіння.

4. Використання кухонної солі. Тюль помістити в розчин порошку з сіллю в співвідношенні 5 столових ложок солі на 5 л води і невеликої кількості порошку. Після того, як тканина випрана, потримати її в розчині чотирьох ложок солі в 10 л води приблизно 20 хвилин.

Особливо хорошого ефекту можна досягти під час використання в такому пранні солі з содою (у співвідношенні один до одного).

5. Після того, як тюль випраний звичайним способом, розчин із 5 крапель зеленки в невеликій кількості води вливають у воду, де його будуть полоскати. Почекавши кілька хвилин, злегка віджимають тканину і вішають для сушіння.

6. Щоб позбутися жовтизни і сірого кольору, 4 таблетки аспірину розчиняють у 5 л води. Тюль потрібно на 3 години замочити в розчині, після чого випрати, прополоскати, як звичайно. Шипучий аспірин використовувати не можна.

Telegram Channel