Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Картопляне дитинство: і хай весь світ зачекає...

Фото Наталки КАленик.

Картопляне дитинство: і хай весь світ зачекає...

Найбільш за все із тих щасливих безтурботних літ я пам’ятаю смак і аромат бульби, печеної просто у полі на вогнищі

Сухе бадилля горить, пускаючи сиві стовпи диму в небо, — перекидаючи з долоньки в долоньку гарячу «вуглинку»,  смакувала її із величезним задоволенням. Нічого ліпшого в житті я не куштувала! А потім дивилася на чисте поле, гору зібраного врожаю – і на душі ставало невимовно легко  та радісно.

Вікторії лише рік і два місяці, але вона любить допомагати дорослим під час збору врожаю, особливо тішиться такою помічницею дідусь. Дивлячись на це фото, що надіслала  наша постійна читачка Наталка Каленик, пригадую свої теплі моменти з картоплею, які налічують понад двадцять років.

На все можна  махнути рукою, але викопати картоплю – то справа свята.

Отакі забави очікували нас відразу, як тільки ми поверталися зі школи. Щовесни треба було садити, щоліта полоти, а восени – копати. І з року  в рік ті «сотки» чекали наших дбайливих рук. Картопляне дитинство залишилося позаду, але цей другий «хліб» і  сьогодні перевіряє людину  на почуття: наприклад, наскільки сильно ви любите своїх батьків.

Оскільки на все можна  махнути рукою, але викопати картоплю – то справа свята. Тоді скасовуються всі плани: і море,  і друзі, і  поїздки до цікавих міст. Бо коли нещадно палить сонце, як цьогоріч, а вода ставків і озер манить прохолодою, я засмагаю на полі. І хай весь світ зачекає... 

Людмила ВЛАСЮК.

 

Найкращий фармацевт – дружина

Чи звертаєте ви увагу на перелік побічних дій від прийому лікарського препарату? Я раніше такого ніколи не робив. Але після цього випадку подумаю

В аптеці до провізора — черга. Причина — чоловік та жінка років за 50 «загальмували». Вона уважно переглядає інструкцію до кожного препарату, а рідний тихенько стоїть збоку.

Нарешті, здається, все — вибрала і заплатила. Тут чоловік згадує, що не купили нічого йому для тиску. Аптекар пропонує декілька препаратів, і  дружина знову починає ретельно вивчати інструкції.

З потенцією проблеми можуть бути. Ще тільки з цим клопотів не мали.

«Ти подивись, які тут побічні дії, — наголошує вона. — З потенцією проблеми можуть бути. Ще тільки з цим клопотів не мали. Не треба нам таких препаратів! Підеш до лікаря, він пропише засіб і дозування». Після цього пані кинула інструкцію на прилавок і потягнула зніяковілого чоловіка до виходу. Кілька секунд тиші і аж вітрини задрижали від реготу присутніх. 

Олександр ДУРМАНЕНКО.

 

Шахраї на вигадки мастаки

Не попадайтеся на їхню вудочку 

 

 

«Мамо, ти тільки не хвилюйся... я в лікарні», — чую у трубці службового телефону і після першої ж миті панічного переляку перериваю зв’язок. Хоч  той «син» жалісливим голосом пробує щось розповідати про скрутну ситуацію, в якій опинився. Це було тиждень-півтора тому. І хоч кажуть, що в одну воронку снаряд двічі не падає, подібний дзвінок у цьому році я вже мала. Того разу на мобілку телефонував «онук». Що саме з ним сталося, я так само не вислуховувала. По-перше, добре знаю голоси рідних мені людей. А по-друге, начиталась і наслухалася про подібні шахрайські «штучки». І для нашої газети не раз готувала повідомлення-застереження правоохоронців із приводу найпоширенішої схеми, за якою діють любителі легкої наживи: зловмисники повідомляють, що родичі чи знайомі (а в цьому разі — самі «потерпілі») потрапили, наприклад, у дорожньо-транспортну пригоду і  перебувають у міліції чи в лікарні. А далі просять гроші, які нібито мають передати людині, яка залагодить справу. 

А далі просять гроші, які нібито мають передати людині, яка залагодить справу. 

А ще ж телефонують начебто банківські працівники щодо того, що з розрахунковою карткою виникли проблеми. Мій знайомий перестав диктувати її дані лише після того, як його запитали дівоче прізвище матері, — зрозумів, до чого йдеться. Багато людей стають жертвами, купуючи товар на інтернет-сайтах. На підтвердження цього  такий факт: із початку року лише Луцький відділ поліції розпочав за фактами шахрайства близько 400 кримінальних проваджень.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Художниця експонує історичні портрети у волинському «Білому домі»

У мистецькій галереї Волинської обласної ради відкрилася нова персональна виставка живопису Іванни Дацюк  із Затурців Локачинського району

 

На огляд представлено серію історичних портретів, які дають змогу зазирнути в минуле України, в епоху княгині Ольги, Володимира Великого, і в докнязівські часи через зображення мужніх скіфів, давніх воїнів.

Іванна — з мистецької родини і з дитячих літ малює портрети. Відбулося вже понад 40 виставок художниці.

Іванна — з мистецької родини і з дитячих літ малює портрети. Відбулося вже понад 40 виставок художниці. Її роботи зберігаються у приватних колекціях України і за кордоном. На вернісажі побували представники влади, заступник голови обласної ради Роман Карпюк та творча громадськість міста. Організатор заходу – голова Волинського об’єднання Українського фонду культури Геннадій Сарапін. 

Лариса ЗАНЮК.

 

Календар:

21 вересня
Сонце (схід — 7.02, захід — 19.21, тривалість дня — 12.19).
Місяць у Водолії. 12–13 дні Місяця.
Іменинники: Марія, Арсен, Софія, Василь. 

22 вересня
Сонце (схід — 7.03, захід — 19.18, тривалість дня — 12.15).
Місяць у Водолії, Рибах. 13–14 дні Місяця.
Іменинники: Ганна, Микита, Захар, Северин.

23 вересня
Сонце (схід — 7.05, захід — 19.16, тривалість дня — 12.11).
Місяць у Рибах. 14–15 дні Місяця.
Іменинники: Андрій, Петро, Павло, Климент.

24 вересня
Сонце (схід — 7.06, захід — 19.14, тривалість дня — 12.08).
Місяць у Рибах. 15–16 дні Місяця.
Іменинники: Герман, Сергій, Дмитро, Роман, Євдокія.

25 вересня
Сонце (схід — 7.08, захід — 19.12, тривалість дня — 12.06).
Місяць у Рибах, Овні. 16–17 дні Місяця.
Іменинники: Юліан, Семен, Панас, Данило.

На Пречисту без дощу – сподіваймося теплої осені

21 вересня відзначається свято Різдва Пресвятої Богородиці. Наші предки помітили: якщо цього дня сприятлива погода,  то й осінь буде теплою. Стежили також за тваринами: коли після Малої Пречистої худоба рветься на пасовисько зрання, то і зима буде ранньою 

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко,  21 вересня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–східний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі 11—15, удень — 23—28 градуси тепла.

22-го вересня — мінлива хмарність, уночі без  опадів, удень короткочасний дощ, гроза.

22–го — мінлива хмарність, уночі без  опадів, удень короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду, місцями пориви — 15—20. Температура повітря вночі —10—15, вдень — 16—21 градус із позначкою «плюс».

23–го — хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, уночі місцями гроза. Вітер західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —5—10, удень — 11—16 градусів тепла.

24–го — хмарно з проясненнями, вночі невеликий дощ, удень – помірно дощитиме. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду, місцями пориви — 15—20.  Температура повітря вночі — 5—10, вдень — 11—16 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 21 вересня було 2003 року — плюс 27, найхолодніше — 2005–го — плюс 1 градус. 

У Рівному 21 вересня без опадів, температура повітря – 14–28 градусів тепла, 22–24–го хмарно, з проясненням, дощ. Температура повітря  від 7 до 15 градусів тепла. 23–го дощитиме увесь день, температура повітря — 10–12 із позначкою «плюс».

Telegram Channel