Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чому не переможе проросійський кандидат

Волинь-нова

Чому не переможе проросійський кандидат

Нещодавно у «Волині» я розповідав, як «вигуляв» свій біометричний паспорт, зганявши разом із дружиною попутками до Відня на каву. Як виявляється, таких людей в Україні уже 14%, –тих, хто скористався безвізовим режимом із країнами Європейського Союзу

Такі дані соціологічного дослідження, що його провели нещодавно одразу три авторитетних дослідницьких центри: КМІС, Центр Разумкова та СОЦІС.  Вважаю, що 14% — ​це солідне число, якщо брати до уваги нетривалий час, який діє безвіз. Ми стаємо однією з наймобільніших націй. Причому якщо серед південних українців мандрівників на Захід наразі виявилось 7,4%, то західняки, здається, ледь не гуртом зірвалися з місця — ​майже 27 процентів громадян уже перетинали західний кордон за біопаспортом! Назагал лише 47,1% українців сказали, що ні самі не їздили, ні їхні родичі та знайомі (у Західній Україні таких ще менше — ​25,1%). От вам «нащо нам той безвіз» і «хто туди з їхніми цінами і нашими зарплатами буде їздити». Ясно, що більшість людей їде на заробітки. Але чим погано, що є така можливість? 

От вам «нащо нам той безвіз» і «хто туди з їхніми цінами і нашими зарплатами буде їздити». Ясно, що більшість людей їде на заробітки. Але чим погано, що є така можливість? 

Є ще цікаві дані цього дослідження. 58,1% наших співвітчизників підтримують вступ України до ЄС (проти — ​23,9%), а 46,3% — ​виступають за те, щоб Україна вступила в оборонний союз НАТО (проти — ​31,6%). Західні українці і тут «попереду всієї планети» з підтримкою ЄС у 82,3% та НАТО — ​у 72,4%. Що певною мірою закономірно — ​хто більше їздить по цивілізованому світу, той більше виступає за інтеграцію з ним.
Це теж дуже оптимістичні дані. Бо якщо раніше українці коливались у векторі розвитку держави разом зі зміною влади, то зараз вони стабільні у своїх поглядах — ​геть від Росії, курс у протилежний бік. А пригадайте: ще 5 років тому країна була фактично поділена навпіл. Нас два десятки років кидало з одного боку в інший. 

Здається, нарешті цьому настав кінець — ​і ми визначились. На жаль, не без кривавої «допомоги» «старшого брата». Хоча є, звісно, ще ті, хто й далі дивиться в бік Москви. Але їх небагато: за відновлення стосунків із Росією — ​лише 9,4% українців. Інші говорять про ЄС або про власний шлях розвитку. А нещодавно ж було приблизно 50 на 50! 

Словом, уже нема жорсткого світоглядного поділу України на центрально-західну та південно-східну. Є ще певний розподіл у самій південно-східній частині (наприклад, 37,7% південців — ​за ЄС, а 40,7% — ​проти). Але і там Кремль уже не має твердих позицій. Картина в Україні загалом чітка — ​євроатлантична цивілізація.

Це означає, що проросійський кандидат на наступних виборах не має шансу, чого дехто так остерігається. Можливо, він є у приховано проросійського претендента. Але це вже інша історія.

Telegram Channel