Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Батьки два місяці не пускають дітей у школу

«Нам потрібна школа, а не обіцянки», — з такими гаслами батьки страйкують на трасі.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Володимира Бут-Гусаїма.

Батьки два місяці не пускають дітей у школу

Жителі села Стобихівка Камінь-Каширського району  разом із дітьми 5 листопада перекрили міжнародну автотрасу Маневичі – Ковель – Ягодин

Телефоном активісти повідомили, що вимагають, аби Департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської ОДА оголосив нарешті тендер на спорудження школи. Вчора о 13-й годині батьки розпочали акцію, погрожують блокувати дорогу, доки ОДА не оголосить торги.

Ситуацію прокоментувала Людмила Плахотна, начальник управління освіти, молоді і спорту Волинської ОДА. Вона називає такі дії шантажем, а ще — відкритим порушення Закону про освіту:

Учителі отримують дві третини зарплати, 
як за вимушений прогул, вони перебувають 
на території, але не в школі, бо батьки забрали ключі.

— Ці діти ризикують залишитися на повторний курс, бо вже два місяці не навчаються. Це — шантаж з боку батьків: мовляв, тільки нас слухайте. Замовником будівництва є місцеві органи влади і РДА, вони плануть кошти. Але і я, і голова райдержадміністрації декілька разів там були і домовлялися з місцевими жителями. Вони чемно дякували за участь, а потім не пускали дітей до школи. Ми розповідали, що Вони втрачають, деякі батьки вже віддали школярів у інші навчальні заклади, бо їм треба складати ЗНО. Для цього виділили автобус. Учителі отримують дві третини зарплати, як за вимушений прогул, вони перебувають на території, але не в школі, бо батьки забрали ключі. Педагоги стали заручниками ситуації, а діти змушені будуть це все відпрацювати, бо, за законодавством, якщо вони без поважних причин пропустили 10 днів навчання, то батьків притягають до відповідальності, і сьогодні поліція займається цим.
Селяни знають, що надійшла нова проекно-кошторисна документація, процес іде, виділяються кошти, закладається будівництво школи у план Державного регіонального розвитку на 2019 рік, влада працює, але не одразу школа виросте. А батьків переконати не можна. Минулого року возила їх по сусідніх школах, вони бачили, що діти в Осівцях займаються у  значно гірших умовах, в Олениному батьки своїми силами добудовують, і тоді з понеділка стобихівські батьки одумалися й відправили дітей у школу. А тепер знову те саме.

Ми пропонували на час будівництва вчити дітей за 4 кілометри у Карасині, але батьки не хочуть, сказали, що в тому селі не протестантська віра. Але найгірше, що в страйк втягнуті діти. І дорослі платитимуть штафи за це. Вони вимагають від держави, але й самі мають бути законослухняними.

Telegram Channel