Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Перші вірші написав на Волині, а у США видав 20 книг

Йозеф Томан з дружиною.

Фото pametnaroda.cz.

Перші вірші написав на Волині, а у США видав 20 книг

19 листопада 1912 року в селі Купичів нині Турійського району народився чеський поет і музикант, почесний доктор прикладних наук Йозеф Томан-Томанек

Полковник, легіонер, вигнанець, який довго жив у США, але так і не прийняв американського громадянства,  відомий у Чехії діяч.

У 1870 році на запрошення російської влади чехи, а серед них і Йозеф Томан (прадід поета) з чотирма дітьми, переселялися на Волинь, де була дешева земля. Хоч їм обіцяли сприяння, але не у сфері релігії: католиків не толерували. Коли чехам заборонили поставити в Купичеві костел, Йозеф Томан послав скаргу аж до царя. Самодержець дозволив, але за умови, що храм має бути збудований силами селян. Саме у цьому костелі 1912 року охрестили хлопчика на ім’я Йозеф-Вацлав. 

Коли чехам заборонили поставити в Купичеві костел, Йозеф Томан послав скаргу аж до царя. Самодержець дозволив, але за умови, що храм має бути збудований силами селян.

Дитинство та юність поета пройшли у нашому краї. Волинські чехи розвивали власну школу і навіть мали свій гімн. А їхній хор у Купичеві був одним із найвідоміших у міжвоєнний період. Уже 20-літнім Йозеф опублікував першу антирадянську статтю про рабство в Союзі. За це після приходу перших совєтів Томана на півроку посадили, звільнився він після нападу Німеччини на СРСР. У 1939–1942 роках молодий поет написав збірку віршів «Квіти гніву». У 1944-му вступив у чехословацьку бригаду Людвіка Свободи, після офіцерських курсів брав участь у Карпатсько-Дуклянській операції. 

Після війни Йозеф хотів продовжити службу в армії, але оскільки не був комуністом, то його звільнили, відкриту ним крамницю галантереї та іграшок націоналізували. За неблагонадійним екс-офіцером стежили, тож Йозеф Томан нелегально перейшов кордон і опинився в американській окупаційній зоні в Баварії, звідкіля потрапив до США.

У Нью-Йорку Томан пройшов шлях від підсобного робітника (долар за годину) до страхового агента та власника видавництва «Голос», де видав, зокрема, 20 своїх книг. 

Йозеф Томан – автор статей, пісень, популяризатор чеської літератури та чеської класичної музики. Не раз виступав проти антигуманної політики СРСР, писав звернення до багатьох відомих політиків світу з приводу поневолення чехів. Після 1989-го повернувся на батьківщину, де отримав звання полковника в резерві. 

1999 року у видавництві «Над­стир’я» вийшла його книжка «Квіти гніву» українською. 

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel