Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Мисливство — злочин  чи ремесло?

«Любов до книг у мене ще зі шкільної парти» , — говорить Яна.

Фото з архіву Яни Ляхович.

Мисливство — злочин чи ремесло?

«Дідусю, а навіщо стільки зайчиків настріляли, а хто ж тепер під ялиночкою ховатись буде?»

На електронну адресу «Газети Волинь» надійшов лист від 69-річного нашого читача Анатолія Стецуна. Його маленький онучок боляче відреагував на світлину мисливців із впольованими тваринами. Чоловік переконує, що не варто цим хизуватись перед фотооб’єктивом. У час, коли на Сході йде війна, коли в нашому світі насильства через край, навіть світлини з убитими тваринами сприймаються в негативному ракурсі.

Однак якщо розібратись, то полювання як народне ремесло має глибоке коріння і сягає ще сивої давнини. Є в цьому занятті й щось відважне, бо ж треба не боятися вийти сам на сам зі звіром, це і єднання з природою, і навіть дещо первісне. Тому його і вважають хобі сильних чоловіків. Мисливці полюють на звірів на їхній території лише за правилами, маючи дозвіл на мисливську рушницю. Напевне, це і є мораль полювання і йому виправдання. Як не крути, а тут є дві сторони медалі, тож мимоволі замислишся над питанням: «Мисливство — злочин чи ремесло?»

Студентські роки — найкращі!

Це радість спілкування з новими друзями, море прочитаних книжок та просто моменти, завдяки яким ми дорослішаємо, стаємо сильнішими і впевненішими в собі

Ще у школі моя команда увійшла в трійку кращих у конкурсі з журналістики. І я вирішила, що це моя професія. Потім був вступ  в один із провідних вишів країни — військовий інститут, на кафедру журналістики.  Я пройшла багато турів, у фіналі ми писали творче завдання, на якому мені для зарахування потрібно було набрати рівно половину балів зі ста – і тоді я точно пройшла б. Не судилось...

Через рік був інший університет, інші плани та люди. Я багато стажувалась і працювала. Спочатку було складно: нове місто, відсутність стабільного доходу і рідних поруч. У якийсь момент я вирішила, що досить себе шкодувати. Пригадала обіцянку, яку дала собі, і відправила резюме в групу компаній «1+1 медіа». І мені вдалося потрапити в зіркову команду «Люди ідей». Я ніколи не була зразковою студенткою, хоч успішно складала сесії. Часто прогулювала пари, сперечалася з викладачами і, як усі, списувала. Було багато «але» за часи навчання. Та найважливіше одне: саме університет дав мені поштовх працювати над собою, розвиватись і не бачити меж досконалості.

Яна ЛЯХОВИЧ 

І дорожникам — щире спасибі

Останнім часом  чути чимало нарікань на вкрай погані автошляхи, а також не найкращі слова на адресу тих, хто їх будує або ремонтує. Кажуть, роблять абияк, асфальт кладуть у болото, не дотримують технологій, більше «перекурюють», ніж працюють. Тому телефонний дзвінок із Володимира-Волинського приємно здивував

Наша постійна читачка Марія Іванівна Войтюк від імені всіх жителів вулиці  Академіка Глушкова дякувала робітникам дорожньої служби Луцької ДПМК під керівництвом Івана Кобака. Каже, з післявоєнних років і дотепер благоустроєм військового містечка ніхто не займався. Хіба що епізодично прибирали, облагороджували силами самих мешканців. Тому всі щиро радіють і захоплюються тим, як сумлінно, якісно і відповідально трудяться восьмеро  молодих чоловіків на чолі з бригадиром  Володимиром Назаруком. Два тижні з ранку до вечора дорожники на совість укладають асфальт, упорядковують узбіччя. Навіть інколи працюють при світлі фар, аби встигнути до снігу  та морозів. І найголовніше – дуже уважно підходять до побажань кожного мешканця, щоб зберегти зелені насадження, не пошкодити грядки. «Щире спасибі також міській владі, що почула наше прохання і знайшла кошти в міському бюджеті на нормальну дорогу», – резюмувала жінка.

Алла ЛІСОВА

16 листопада
Сонце (схід — 7.35, захід — 16.33, тривалість дня — 8.58).
Місяць у Водолії, Рибах. 9–10 дні Місяця.
Іменинники: Світлана, Юрій, Ілля, Єгор, Йосип.
17 листопада
Сонце (схід — 7.37, захід — 16.32, тривалість дня — 8.55).
Місяць у Рибах. 10–11 дні Місяця.
Іменинники: Арсен, Олександр, Федір, Семен.
18 листопада
Сонце (схід — 7.38, захід — 16.30, тривалість дня — 8.52).
Місяць у Рибах, Овні. 11–12 дні Місяця.
Іменинники: Наталія, Ганна, Григорій, Тимофій.
19 листопада
Сонце (схід — 7.40, захід — 16.29, тривалість дня — 8.49).
Місяць в Овні. 12–13 дні Місяця.
Іменинники: Клавдія, Віктор, Герман.
20 листопада
Сонце (схід — 7.41, захід — 16.28, тривалість дня — 8.47).
Місяць в Овні. 13–14 дні Місяця.
Іменинники: Валерій, Кирило, Євген, Богдан.

«Сьогодні сніг іти вже поривавсь»

За церковним календарем, 16 листопада вшановується пам’ять святого Акепсима, Йосипа пресвітера та Аіфала диякона. Наші предки помітили, що з цього дня починався льодостав. Якщо листопад до цього часу повністю завершиться, слід чекати суворої зими. У рибалок була своя прикмета: якщо на Акепсима перша риба зірветься з гачка, то улов буде не дуже вдалим  

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 16 листопада — хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вночі та вранці місцями на дорогах ожеледиця. Вітер південно-східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 2 до плюс 3, вдень — від 0 до 5 градусів тепла. 17-го — мінлива хмарність, без опадів. Уночі та вранці місцями на дорогах ожеледиця. Вітер південно-східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 2–7 градусів морозу, вдень — 0–5 із позначкою «плюс». 18, 19, 20–го — хмарно з проясненнями, невеликий мокрий сніг. Вночі та вранці місцями на дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 1 – 6 градусів морозу, вдень — від 0 до 5 із позначкою «плюс». За багаторічними спостереженнями, найтепліше 16 листопада було 2002 року – плюс 19, найхолодніше – 1973-го – мінус 8 градусів. 

У Рівному 16 листопада похмурий ранок зміниться ясним днем та безхмарним вечором. Без опадів. Температура повітря — від мінус 2 до плюс 2,  17-го — від мінус 6 до плюс 1,  18-го – від мінус 6 до мінус 1, 19-го – від мінус 2 до нуля, 20-го – від мінус 3 до мінус 1 градус.

Telegram Channel