Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Зрадник чи корупціонер:  за якою статтею будуть судити екс-міністра Гриценка?

Фото skelet-info.org.

Зрадник чи корупціонер: за якою статтею будуть судити екс-міністра Гриценка?

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради звинувачує колишніх міністрів оборони у розвалі української армії

Державна зрада і корупція високопосадовців — дві причини, через які наша держава у 2014 році не змогла чинити належний опір російським окупантам. На думку експертів, без цих двох чинників у командуванні Збройних сил не було б ані анексії Криму, ані війни на Донбасі. Вдалося б уникнути трагічної загибелі тисяч українських воїнів і мирних громадян. Щоб з’ясувати, хто і як нищив Збройні сили України, у Верховній Раді була створена Тимчасова слідча комісія. Її завдання — розслідувати факти підриву обороноздатності держави в 2004–2017 роках.

«Яким чином руйнувалася українська армія? Ми виділяємо чотири етапи. Кожен із них був реалізований відповідним міністром оборони і керівництвом генерального штабу», — зауважив голова комісії, народний депутат Іван Вінник, під час засідання ТСК на початку лютого.

За його словами, перший етап знищення ЗСУ припав на 1994–2004 роки, коли спершу був ліквідований весь ядерний потенціал України, а потім зруйновані стратегічна авіація та системи ракетного озброєння. Втім, заради справедливості варто зазначити: на ядерному роззброєнні наполягали наші західні партнери. Інша справа, що тодішнє керівництво країни не змогло добитися гарантій безпеки України. Будапештський меморандум, підписаний у 1994–му, як показали подальші події, не захистив нашу державу від агресії Москви.

На цьому етапі знищення армії можна було зупинити. Однак замість цього процес розвалу пішов далі. Системне руйнування компонентів сухопутної, морської і протиповітряної оборони держави, за словами експертів, реалізовувалося в період, коли міністром оборони був Анатолій Гриценко (на фото). Упродовж трьох років на цій посаді він відзначився наймасштабнішим розпродажем військової техніки й озброєнь за весь час Незалежності. Цю інформацію в ході засідання слідчої комісії озвучив і Генеральний прокурор Юрій Луценко, який звернув увагу на те, що зброю продавали буквально «за копійки».

Упродовж трьох років на посаді міністра оборони Анатолій Гриценко відзначився наймасштабнішим розпродажем військової техніки й озброєнь за весь час Незалежності.

Наприклад, БМП (броньовану машину піхоти) за часів керівництва Гриценка у Міноборони продавали за кордон по 63 тисячі гривень за одиницю, тоді як її ринкова ціна на той момент становила близько 200 тисяч доларів. А, скажімо, бойовий вертоліт замість ринкової вартості у 82 мільйони гривень продали всього лише за 743 тисячі…

Куди поділася різниця і якою була мотивація розпродажу зброї, якої нам так бракувало у 2014 році? Генпрокурор Луценко на засіданні слідчої комісії заявив, що діяльність колишніх керівників Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил може бути кваліфікована як державна зрада.

«Слідство планує одержати ще низку експертних висновків, і зараз ми проводимо роботу з отримання документів, на підставі яких формувалися списки так званого «надлишкового майна» за підписами міністрів оборони», — зазначив він.

Після Гриценка, його наступника Юрія Єханурова, а також в. о. міністра оборони Валерія Іващенка настав період «міністрів Януковича». За словами Івана Вінника, це була «лебедина пісня» Збройних сил. «Останній період — це період міністрів оборони з російським громадянством: Дмитро Саламатін і Павло Лебедєв. Їхнє завдання, яке реалізовувалося за сприяння керівництва Генерального штабу в той час, — повне знищення системи оперативних командувань», — наголосив нардеп.

На думку Вінника, дії всіх очільників Міноборони, які долучилися до знищення української армії, були не просто жадібно хаотичними, а скоординованими. Втім, останнє слово в цьому питанні залишається за експертами та слідчими, які зараз аналізують продаж наших озброєнь на догоду Росії. Так чи інакше, дуже схоже на те, що вчинки екс–міністрів оборони носили ознаки як протизаконної наживи, так і державної зради.

Telegram Channel