Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Сонячний фрукт  у зимовому меню

Волинь-нова

Сонячний фрукт у зимовому меню

Гадаєте, апельсин (а йдеться саме про нього) годиться лише на те, щоб нарізати скибочками на десерт? А от і ні! Страви з цих помаранчевих фруктів вражають надзвичайною різноманітністю: від салатів і супів – до випічки й напоїв

Салат «Апельсинка»
Ніжний, яскравий і дуже смачний, з незвичним поєднанням соковитого апельсина та гострої корейської моркви, він стане окрасою столу

 

 Інгредієнти: 1 відварна куряча грудка, 500 г корейської моркви, 4 варені яйця, 150 г твердого сиру, 3 апельсини, 200 г майонезу.
Приготування. Зварити куряче філе, додавши півцибулини, півморквини, 1 ч. л. солі, 4–5 горошин чорного перцю. Охолодити й нарізати невеликими шматочками. Твердий сир і яйця натерти на крупній тертці. Апельсини покраяти кубиками, попередньо очистивши від плівок, кілька дольок залишити для оздоблення. Корейську моркву можна придбати в магазині або приготувати самостійно (потерти 0,5 кг моркви на спеціальній тертці, додати 1 ст. л. цукру, по чверті ч. л. солі та меленого чорного перцю, 2–3 зубчики часнику, по 1 ст. л. оцту й олії). Для оформлення салату форму діаметром близько 20 см поставити на тарілку, дно змастити майонезом і викласти куряче філе, поверх м’яса зробити сіточку з майонезу і розподілити корейську моркву. Її також змастити майонезом, викласти яйця і ще раз зробити сіточку з майонезу. Наступний пласт – апельсини, далі – сир, зверху майонез. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник, щоб просочився. Перед подачею на стіл зняти форму і прикрасити салат дольками апельсина.

Курка, запечена з апельсинами
Ароматне й соковите м’ясо найкраще подавати з гарніром – рисом або картоплею

 

 Інгредієнти: 4 апельсини, 1 середня курка, 3 зубчики часнику, 1 ст. л. меленого коріандру, 75 г меду, 1 ст. л. куркуми, 45 мл оливкової олії, сіль.
Приготування. З трьох апельсинів вичавити сік, четвертий порізати кружальцями. Змішати сік, коріандр, мед, олію та куркуму, додати розтертий часник, сіль. Помиту й підготовлену курку розрізати навпіл уздовж хребта. Залити маринадом і залишити на годину, після чого разом із маринадом перекласти у форму для випічки, зверху обкласти скибочками апельсина і запікати при 185 градусах упродовж години (плюс-мінус 10 хвилин).

Свинячі ребра з медом і апельсином
Така м’ясна страва смакуватиме з тушкованою капустою, картопляним пюре чи печеною бульбою

 

 Інгредієнти: 500 г свинячих реберець, 0,5 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. меду, цедра та сік 1 апельсина, 2 ст. л. крохмалю, олія для смаження.
Приготування. У мисці змішайте соєвий соус, мед, крохмаль, апельсинові сік та цедру. Покладіть м’ясо у цей маринад, накрийте кришкою і залиште в холодильнику на 6–8 годин. У сковороді розігрійте олію. Обсмажте ребра по 5–10 хвилин з кожного боку, перекладіть у форму для запікання і поставте в розігріту до 180 градусів духовку ще на 10–15 хвилин.

Салат «Яскраві барви»
Страва є доволі ситною (завдяки наявності серед складників горішків чи соняшникового насіння) і водночас багатою на вітаміни, сподобається прихильникам здорового харчування

 

 Інгредієнти: по 3–4 листки салату зеленого і червоного, 150 г руколи, 1 апельсин, 1 морквина, жменя родзинок, 1 ст. л. кедрових горішків чи насіння соняшника, сіль, перець, оливкова олія – за смаком.
Приготування. Листя салату та руколи помити, порвати довільними шматками. Апельсин почистити, розібрати на дольки, зняти з них плівку та порізати. Моркву натерти на крупній чи середній тертці, додати родзинки, горішки чи насіння. Посолити, поперчити, заправити олією.

Морквяно-апельсиновий суп
А це вже зовсім незвично. Але смачно і дуже корисно. Тож якщо ви любите моркву й апельсин, може, і їхній дует буде вам до смаку

 

 Інгредієнти: 500 г моркви,  2 апель­сини, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1,5 ст. л. тертого імбиру, 1 ч. л. фенхелю, 0,5 ч. л. зіри, 0,5 ч. л. солі, 2–3 ст. л. олії, зелень петрушки.
Приготування. Моркву натерти на великій тертці, цибулю дрібно нарізати. Часник пропустити через прес. Зіру і фенхель змолоти на порошок. Апельсини помити, обсушити, натерти цедру на дрібній тертці, дольки очистити від плівок і кісточок, м’якоть збити блендером до стану пюре. Викласти цибулю в розігріту олію і смажити до прозорості, додати моркву, влити склянку кип’ятку і тушкувати на малому вогні 15–20 хвилин. Трохи охолодити і перебити блендером на пюре, влити до нього 1,5 л окропу, додати імбир, часник, сіль, зіру та фенхель, перемішати, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити при слабкому кипінні 10 хвилин. Додати у суп апельсинове пюре та цедру, знову довести до кипіння, витримати на вогні ще хвилину-дві, накрити кришкою й дати настоятися у теплі 15–20 хвилин. При подачі покласти у кожну тарілку дольку апельсина і зелень петрушки.
До речі. Зіру перед подрібненням прогрійте на сухій сковорідці.

Салат «Струнка талія»
Легка в приготуванні страва для дієтичної вечері

 

 Інгредієнти: 100 г руколи, 150 г сиру фета, 2 апельсини, 1 зубчик часнику, сік одного лимона, 2–3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. зернят граната.
Приготування. Апельсин почистити, порізати на шматочки. Фету покраяти кубиками, руколу вимити, просушити на рушничку й подрібнити. Соус для заправки: часник пропустити через прес або розтерти у ступочці, змішати з олією, додати лимонний сік, перемішати. Апельсин, фету та руколу викласти в миску, полити соусом, посипати зернятками граната.

Telegram Channel