Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Уряд Гройсмана зобов’язав «Нафтогаз» компенсувати вартість  встановлення лічильників і знизив норму споживання газу

Фото google.com.ua.

Уряд Гройсмана зобов’язав «Нафтогаз» компенсувати вартість  встановлення лічильників і знизив норму споживання газу

Кабінет Міністрів ліквідує корупцію в енергетичній сфері шляхом встановлення в кожному домогосподарстві лічильника, забезпечивши прозорий облік використання блакитного палива. Українці, переконані в уряді, повинні сплачувати лише за спожите, а не за повітря

30 січня під час засідання Кабміну прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що НАК «Нафтогаз України»  сплатить споживачам газу встановлення лічильників. Про це йдеться на сайті уряду.

За словами прем’єра Гройсмана, у «Нафтогазу» є для цього і відповідні повноваження, і буде закладено кошти.

«У максимально стислі строки в кожному домогосподарстві повинен стояти лічильник. Тоді всі побачать, що облік є, — сказав глава уряду і додав: — Усі повинні бути зацікавлені в тому, щоб рахувати, хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. Не у всіх він є. Чиє це завдання? Постачальника газу!»

— У максимально стислі строки в кожному домогосподарстві повинен стояти лічильник. Тоді всі побачать, що облік є, — сказав глава уряду.

Тепер компанії, які займаються постачанням блакитного палива населенню, зобов’язані надати Міністерству фінансів інформацію про поштову адресу, дату і номер договору, укладеного зі споживачем, його ідентифікаційний код і т. п. Контроль за виконанням відповідного рішення Каб­міну покладено на Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

Тим же, у кого лічильників немає, уряд повертає знижені норми споживання, скасовані рішенням Верховного Суду в кінці 2018 року.

«На жаль, у «газовому» середовищі всі чомусь вважають, що потрібно наживатися на людях. Ми проти цього категорично. Було 3,3 кубометра на людину — чому зараз необхідно платити за 9,8 кубометра? Це в три рази більше, ніж споживається. Тому ми повертаємося до норми. Було 3,3 (куб. м газу на одну особу на місяць) буде 3,29 — на 0,1 менше. І таким чином, щоб люди платили відповідно до справедливого обсягу, а не завищеного. Ми на поводі в цьому питанні ні в кого йти не будемо», — резюмував Володимир Гройсман.

Уряд встановив, що з  9 серпня 2018 року в Україні діють такі норми споживання газу без лічильників:

l газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання: 3,29 куба газу на одну особу на місяць;

l газова плита без центрального гарячого водопостачання: 5,39 куба газу на одну особу на місяць;

l газова плита і водонагрівач: 10,49 куба газу на одну особу на місяць.

При цьому очільник уряду додав, що за завищеними нормами можна не платити.

Telegram Channel