Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Кому апельсини? Кому вітаміни?»

Науково доведено, що споживання апельсинів продовжує молодість.

Фото: fc-ultra.ru.

«Кому апельсини? Кому вітаміни?»

У минулому випуску «Цікавої газети на вихідні» ми розповідали про салати, перші та другі страви, які готують із використанням апельсинів. Не менш популярні вони й у рецептурі десертів та напоїв. Тож узимку, поки сезон на ці багаті вітамінами фрукти, та й ціни на них помірні, побалуйте себе і своїх рідних різноманітними смаколиками

Яскрава панакота

 Інгредієнти: 4 апельсини, 250 г маскарпоне (можна замінити сирковою масою), 10 г желатину, 1 скл. молока, 75 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру.

Приготування. Апельсини почистити від шкірки, вибрати кісточки, перебити в блендері, перетерти через крупне сито (щоб проходила і м’якоть, а не лише сік), перелити в невеликий сотейник, прогріти на середньому вогні 4–5 хвилин, тоді всипати 5 г желатину і мішати, щоб він розчинився. Прозорі склянки встановити під нахилом у коробці чи пластиковому контейнері, розлити в них апельсинову масу і поставити в холодильник на 2–3 години до повного застигання. Змішати в каструльці молоко, звичайний і ванільний цукор та решту желатину, довести до кипіння і зняти з вогню. Додати сир, ретельно вимішати і розлити молочну масу у склянки поверх апельсинового пласту. Знову помістити в холодильник на 2–3 години до повного застигання. Подавати панакоту, прикрасивши шматочками апельсина, листочками свіжої м’яти або тертим шоколадом.


Цукати в цукрі

 Інгредієнти: 5 апельсинів із товстою шкіркою, 1 скл. цукру, 100 мл води.

Приготування. Помити апельсини, зняти з них шкірку й порізати її смужками завтовшки півсантиметра. 1 л води довести до кипіння, всипати покраяні апельсинові шкірочки і прокип’ятити їх протягом 5 хвилин. Так повторити тричі, щоразу беручи свіжу воду, це допоможе позбутися гіркоти. Зі 100 мл води і склянки цукру приготувати сироп і варити в ньому цукати упродовж години на найменшому вогні. Охолодити, вийняти з сиропу, обваляти кожен шматочок у цукрі й викласти на пергамент. Через добу скласти в баночку зі щільною кришкою.


 Апельсини здавна вважалися плодами богів, їх називали «золотими яблуками», вкраденими Геркулесом.

Апельсиновий кекс із журавлиною

 Інгредієнти: 200 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 4 яйця, 1 скл. сметани, 270 г борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, 150 г журавлини, сік і цедра 1 апельсина.

Приготування. Вершкове масло кімнатної температури збийте з цукром і апельсиновою цедрою. Не припиняючи збивати, по одному додавайте яйця, згодом сметану й апельсиновий сік. Наостанок підмісіть борошно з розпушувачем. Всипте журавлину й акуратно перемішайте. Вилийте тісто у змащену форму і випікайте кекс у духовці за температури 175 °C близько години. Готовність перевірте дерев’яною шпажкою.


Фруктовий салат в апельсинових «кошичках»

 Інгредієнти: 4–5 апельсинів, 1 ківі, 100 г винограду, 1 банан, 1 яблуко, мед і сік лимона для заправки, зерна граната для оздоблення.

Приготування. З вимитих апельсинів зріжте «капелюшки». Акуратно вийміть м’якоть, щоб не пошкодити шкірку. Поріжте кубиками м’якоть апельсина, ківі, банан і яблуко. Змішайте мед із соком лимона. Складіть усі фрукти і ягоди в миску, полийте приготовленою заправкою, перемішайте і наповніть салатом апельсинові «кошички». Зверху прикрасьте зернами граната. Для святкової подачі «кошички» можна оздобити бутонами гвоздики.

До речі. Складники салату можна брати на власний смак: додати свіжий чи консервований ананас, заморожені ягоди тощо.


Шоколадно-апельсинове печиво

 Інгредієнти: 1 апельсин, 1 яєчний білок, 150 г борошна, 120 г вершкового масла, 100 г цукру, 30 г какао, сіль.

Приготування. На дрібній тертці натерти цедру апельсина. За допомогою міксера збити масло з цукром та яєчним білком. В отриману масу поступово всипати борошно, апельсинову цедру і какао, перемішати до однорідної консистенції. Тісто скрутити в довгу ковбаску і поставити в холодильник на годину, після чого нарізати на тонкі кружальця, викласти на змащене деко. Випікати 10 хвилин при температурі 180–190 градусів.


Гарбузово-апельсинове варення

 Інгредієнти: 2 кг гарбуза, 1,7 кг цукру, 2 апельсини, 2 лимони.

Приготування. Гарбуз помити, почистити від шкірки, порізати на дрібні кубики. Апельсини та лимони ретельно вимити і так само покраяти разом із цедрою, вибираючи зернята. Все зсипати в каструлю. З води та цукру зварити сироп і залити ним гарбуз і цитрусові. Дати настоятися при кімнатній температурі кілька годин, а потім кип’ятити в кілька прийомів по 5–7 хвилин, поки отримаєте масу бажаної консистенції. Розкласти в стерилізовані банки, щільно закрити герметичними кришками.


Домашня фанта

 Інгредієнти: 4 великі апельсини, 700 мл води негазованої, 0,5 л води сильногазованої, 1 лимон, 160–200 г цукру.

Приготування. Ретельно помити цитрусові. Зрізати тоненько цедру лимона і трьох апельсинів – без білого пласту. З очищених фруктів вичавити сік. Цедру засипати цукром, влити сік. Негазовану воду закип’ятити, залити нею сік із цедрою і охолодити, після чого поставити напій в холодильник на 4–5 годин. Потім процідити, додати газовану воду і розлити у склянки. Апельсин, що залишився, нарізати кружальцями, зробити в кожній скибочці надріз і прикрасити ними фанту при подачі на стіл.


Цікаві факти

▶ Апельсини здавна вважалися плодами богів, їх називали «золотими яблуками», вкраденими Геркулесом.

▶ Ботаніки відносять плід апельсинового дерева до ягід. Зазвичай його м’якоть ділиться на десять сегментів. Розміри і солодкість плодів можуть змінюватися залежно від різновиду.

▶ У світі існує понад 600 видів цього фрукта. Він найурожайніший серед усіх цитрусових.

▶ В Іспанії росте більше 35 мільйонів апельсинових дерев.

▶ 85% зібраних плодів використовують для виробництва апельсинового соку, що є найпопулярнішим у світі. Крім того, він допомагає позбутися печії.

▶ Науково доведено, що споживання апельсинів продовжує молодість, адже фрукт багатий антиоксидантами, а вони нейтралізують дію вільних радикалів і нестабільних молекул кисню в людському організмі, які призводять до передчасного старіння і ряду захворювань.

▶ Учені також стверджують, що апельсини ефективні в боротьбі з раком. Вживання в їжу цих плодів допомагає при онкозахворюваннях шкіри, легенів, молочної залози, шлунка і товстої кишки.

▶ Палички, зроблені з деревини апельсинового дерева, використовують при манікюрі і педикюрі, оскільки вони за структурою досить щільні, але м’які – тож не розшаровуються і не травмують нігті. Крім того, деревина має антисептичні властивості.

▶ На Ямайці люди чистять підлогу розрізаними навпіл апельсинами; в механіці їх використовують для видалення різних олив і нафти.

▶ Якщо ви хочете, щоб ваша страва стала менш жирною, просто додайте в неї трохи свіжого апельсинового соку. Ця ж процедура допоможе видалити жир і з посуду.

Telegram Channel