Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Важка тема про Це

З дітьми треба говорити про все!

Фото DityInfo.com.

Важка тема про Це

Розглядаючи меню у піцерії моя 10–літочка раптом зашарілася: її увагу привернула назва алкогольного коктейлю «Секс на пляжі». «Мамо, дивися!» — показувала пальчиком і блискала очима так, як людина, яка отримала ще крупинку інформації про найважливіше у житті. Ще б пак, цього навіть у кафе не соромляться! (Принаймні я собі так розшифрувала поведінку доньки, вкотре внутрішньо зітхнувши від усвідомлення, що як би не не хотілося, та цієї теми ніяк не уникнути)

Про інтимне з дітьми говорити тяжко, але варто. Вас треба у цьому переконувати? Варто, щоб вони не черпали основної інформації від друзів, з фільмів 16+, навіть з кафешного меню. Заборонене вабило усіх і завжди (це ще біблійна істина), та час змінився — й таємне та делікатне колись стало тиражованим. Шкода, що відео і фільмів про секс «у сухому залишку» аж так багато. Це вам не фільми «Царівна» та «Москва сльозам не вірить». А ще ж у наших дітей у руках телефони з інтернетом, де є всяке… Ясно, діти сприймають дражливу телеінформацію як навчальну, хоча до такої важливої місії вона стосунку не має. Усе це підігріте акселерацією, тим, що статеве дозрівання настає на кілька літ раніше, аніж ще 20 років тому, при незмінних темпах розвитку психіки. Однозначно ліпше, коли дитина має «фільтри».

«Мамо, а правда, що діти народжуються, коли тато з мамою накриваються ковдрою з головою?» — відбитися жартом на таке запитання найлегше. «Вони народжуються у великій любові, коли батьки мріють про синочка чи донечку», — відказую і одразу думаю, що повела не туди, що уникаю прямої розмови, що рано ще… Коли не рано? Коли пора? Та мама з татом самі відчувають, знаючи своє дитя. Десь недавно я зрозуміла, що мушу допомогти своїй дитині, у якої починається статевий розвиток, розмежувати інтимні стосунки і кохання. Ой, як хотілося, щоб «якось саме собою вирішилося». Та беру себе за комір і повертаюся до неї обличчям… У десять років я не знала того, що знає дочка, яка запитує про контрацептиви. (У сексуальному, як я колись думала, романі Загребельного «Роксолана» такого не було.) Отже, інформацію про контрацепцію вона вже отримала десь (вирішила не питати, щоб не змушувати затаїтися). Розповіла, що таке є і дає змогу планувати сім’ю та уберегтися від важких хвороб. Така сучасність.

 Не панікуйте, якщо діти будуть ставити надто багато запитань — це не означає, що вони одразу поспішать випробовувати все почуте. 

Психотерапевт Найджел Латта відстежив, що підлітки керуються багатьма міфами, коли починають жити інтимним життям. Саме тому, пише іноземець, у пологових будинках можна зустріти стільки 12–річних породіль. Хай би у нас, в Україні, такі факти і далі залишалися прецедентом. Один з головних міфів у дітей — не убезпечувати себе від вагітності з тих міркувань, що «вагітність — це про кого завгодно, тільки не про нас» (так само, як і зараження СНІДом). Тож дивитеся з дитиною фільм — і раптом непередбачена сцена, і ви ще не встигли гукнути «відвернись» — то вже наберіться мужності й прокоментуйте, допоможіть їй… Спитайте, що вона хоче знати — якщо треба, спочатку підготуйтеся — і розкажіть. Це один із випадків, коли не варто блефувати… «Не панікуйте, якщо діти будуть ставити надто багато запитань — це не означає, що вони одразу поспішать випробовувати все почуте. Вони просто хочуть про це знати», — радить психотерапевт Латта, який працював із тисячами дітей.

Врешті–решт, розмова про ЦЕ дає ще й інформацію про захист від насилля. Суперметод — запитувати. Що ти будеш робити, коли хтось схилятиме тебе до інтимних стосунків? Як ти думаєш, якщо випити вина (горілки) людина інакше сприймає світ, а пропозиції? Коли ровесники, друзі навколо кажуть, що вже мають інтимний досвід, як це на тебе впливає? Що можна зробити, коли побачиш, що з твоїх подруг хтось п’яний і цим хочуть скористатися? Думаю, Найджел Латта стовідсотково правий, коли радить допомагати дітям готувати план дій. Я завершу його ж цитатою: «Не будьте нав’язливими, але дайте дітям зрозуміти, що вони можуть звернутися до вас із запитанням у будь–який час. Чим більше ви говорите з ними, тим обережніші і здоровші вони будуть».

Маєте свої міркування? Пишіть нам: [email protected] або ж [email protected].

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.​

Telegram Channel