Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Студенти СНУ імені Лесі Українки таки перегнали дощ (Фото, відео)

Пам’ятна світлина з чемпіонами-2019.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Студенти СНУ імені Лесі Українки таки перегнали дощ (Фото, відео)

Уже 59–й рік у Луцьку збираються любителі бігу, щоб позмагатися в легкоатлетичній естафеті на призи департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради і редакції газети «Волинь–нова». За цей час змінилися покоління і вже внуки, а то й правнуки перших учасників турніру нині долають ту ж дистанцію, що колись пробігали їхні дідусі, аби таким чином відзначити річницю Перемоги над нацизмом

Цього року у день змагань небо плакало, як це зазвичай буває на 9 Травня. Як не старалися учасники естафети бадьоритися, все ж нагадували швидше мокрих курей, ніж спортсменів (про глядачів та журналістів і говорити не варто). Травневий дощ, звісно, не причина для скасування забігу, але погодні умови змусили хвилюватися деяких наставників команд. «Безперечно, лячно студентів випускати на дистанцію, бо і травмуватися, і застудитися можна, але спорт є спорт, я теж не раз так бігав», — поділився думками керівник фізичного виховання Коледжу технологій, бізнесу та права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Андрій Ліщук. Він розповів, що попередньо оглянув маршрут естафети й залишився задоволений станом доріг у центрі Луцька.

А от Олександр Оришко, який брав участь в турнірі у складі команди спортивного клубу «Лучеськ», не побачив жодної проблеми у негоді і переконував, що перейматися цим не варто.

Шикування команд.

«Я ще був школярем, близько 20 років тому, коли взяв участь у цих естафетах і досі намагаюся не пропускати таких заходів, аби показати людям, що це — класно, і не треба соромитися вийти на вулицю і бігати», — розповів нам спортсмен. Поки ми намагалися взяти інтерв’ю в учасників змагань й водночас вберегти камери від доволі рясного дощу, команди вишикувалися для урочистого відкриття турніру. Перевдягнувшись, отримавши командні номери, бігуни якось всі разом покинули категорію мокрих свійських птахів й виглядали зібраними та налаштованими на боротьбу.

Крім СНУ, перші місця у своїх категоріях здобули команди Луцького педагогічного коледжу, навчально-виховного комплексу № 26, обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою (команда №1) та СК «Лучеськ».

Усього для участі в естафеті цього разу зареєструвалося 19 команд по 12 учасників в кожній, торік їх було 32 — когось таки налякала негода.

Шана Героям.

Проспівали Гімн, поклали квіти до обеліску «Вічна слава» та могили Героя Небесної сотні Василя Мойсея.

Оплески у пам’ять про Романа Флішаровського та Юрія Яцюка.

Головний редактор «Газети Волинь» Олександр Згоранець подякував учасникам забігу, що не злякалися сльоти, й побажав ніколи не здаватися, а також згадав двох постійних гостей турніру, яких, на жаль, ми нещодавно втратили: відомі спортивні журналісти Роман Флішаровський та Юрій Яцюк щороку розповідали волинянам про лідерів і аутсайдерів луцької естафети. Учасники змагань вшанували пам’ять земляків оплесками…

Хтось розминається, а хтось сумки тримає.

Останні приготування.

Дощ наче трішки припинився, всі спортсмени — на позиціях, а поліція не дозволяє розпочати естафету: десь на шляху ще є перешкоди. І ось — старт.

Старт!

Уже на перших метрах один із учасників спіткнувся, але не впав і здалося, що відразу надолужив згаяний час. Крім машини патрульних і «швидкої», бігунів супроводжувала автівка з відео­оператором «Газети Волинь», який зафіксував проходження кожного етапу дистанції. Маршрут традиційний: від меморіального комплексу «Вічна слава» (проспект Василя Мойсея) продовжився вулицями Винниченка, Словацького, Богдана Хмельницького, Сенаторки Левчанівської, Глушець, Парковою, проспектом Волі, вулицею Шопена і фініш — на меморіалі.

Відповідальний момент передачі естафетної палички / Фото: Олександра ФІЛЮКА.

Спортсмен набирає швидкості / Фото: Олександра ФІЛЮКА.

Найбільше спортсменів та їхніх наставників турбував відрізок дороги зі старою бруківкою поблизу міської ради, але жодних проблем не виникло. Трішки сповільнились атлети на Парковій, вочевидь, під гору по мокрій дорозі бігти непросто.

Цього моменту чекали усі.

І ось вболівальники вітають переможця: з помітним відривом від суперників фінішну стрічку розірвав Владислав Бакалюк зі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, зафіксувавши командний результат — 11 хв 2 с.

Останній ривок.

Тепер можна і віддихатися.

Ще добре не відхекавшись, хлопець розповів нам, що було важко, адже його дистанція — це «стометрівка», а довелося бігти більше. Втім, він дуже тішився, що не підвів свій виш. Крім СНУ, перші місця у своїх категоріях здобули команди Луцького педагогічного коледжу, навчально–виховного комплексу № 26, обласного ліцею з посиленою військово–фізичною підготовкою (команда №1) та СК «Лучеськ».

Оголошення офіційних результатів естафети.

Щира радість.

Кубки, грамоти та грошові призи переможцям разом із Олександром Згоранцем вручав майстер спорту міжнародного класу, учасник Олімпійських ігор-1996 Андрій Булковський. У коментарі нашому виданню він розповів, що у студентські роки завжди брав участь у схожих естафетах — з них і розпочинається шлях у великий спорт.

 
 Пам’ятна світлина з чемпіонами-2019.

ВІтаємо переможця!

P. S. Редакція газети «Волинь–нова» та департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради дякують за допомогу в організації турніру керівнику естафети, заслуженому тренеру України з легкої атлетики Володимиру Яловику, усім суддям, працівникам Патрульної поліції Волинської області та Луцького центру первинної медико–санітарної допомоги.

Леонід ОЛІЙНИК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel