Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
За рівненські «лісові гроші»  борються клани?

Фото antikor.com.ua

За рівненські «лісові гроші» борються клани?

Останнє місце конфронтації — Березнівський район. Перед Великоднем обласне управління лісового господарства на Рівненщині, що на вулиці Пушкіна, приїхали пікетувати березнівчани. Протестували, як самі заявляли, проти кадрової політики начальника управління Віталія Суховича. Чоловіки запевняли, що вони — робітники Березнівського лісгоспу та місцевих лісництв, проте дехто, особливо молодші, плуталися, де вони працюють

Керував протестувальниками, привезеними кількома автобусами, колишній лісівник Федір Марчук, який сьогодні на пенсії. Тримаючи рупор, він гостро критикував начальника управління Віталія Суховича, якого було призначено на посаду у 2017 році та який відтоді замінив більшість директорів лісгоспів, звільнивши навіть колег–депутатів із фракції БПП в обласній раді. Екс–директор Клеванського держлісгоспу та обласний депутат Ігор Фізик, до прикладу, досі судяться за поновлення на посаді. Іншим навіть позиватися до суду ніяк: із ними просто не продовжили термін дії контрактів.

— Ми не згідні з кадровою політикою начальника управління Віталія Суховича, — заявляв Федір Марчук. — Він звільнив з десяток директорів лісгоспів. Одного, двох можна, а якщо багатьох замінюють, то причина в очільникові. Він на посади попризначав своїх родичів: швагра, кума. Ми не згідні з такою кадровою політикою. За Віталія Суховича заготівля бурштину в Гальбині триває, квиток коштує 1 500 гривень.

Проте найбільше пана Марчука обурювало те, що не було продовжено контракт із директором Березнівського лісгоспу Олегом Олексієвцем:

— На посаду директора Сухович пропонує головного інженера Костопільського лісгоспу Леоніда Кльопа, племінника депутата Кльопа. Люди вже кажуть, що за нього заплатили 100 тисяч доларів, а їх же відпрацювати треба. У нас є свій керівник, молодий, перспективний. Ми хочемо, щоб він залишився на посаді. Кльопа ніхто не пустить. Страйк попереджувальний. Не буде рішень — ми поїдемо з протестом до Києва.

За Віталія Суховича заготівля бурштину в Гальбині триває, квиток коштує 1 500 гривень.

Віталій Сухович до пікетувальників не вийшов — був у Києві й стверджує, що організатори акції про це знали. Мовляв, телефонували йому напередодні, і він просив приїхати не у четвер, 25 квітня, а у п’ятницю. До поліщуків замість Суховича вийшов його перший заступник Михайло Прокопчук, який кілька разів запитував, чому раптом лісівникам захотілося пікетувати, якщо після зміни директорів у жодному з лісгоспів працівникам гірше працювати не стало. Додав також, що не знає, що за лісівники приїхали, бо нормальні, заявив, мали б працювати.

Також виступив звільнений за місяць до пенсії екс–директором Березнівського лісгоспу Олегом Олексієвцем помічник лісівника Анатолій Сорока. Він звинуватив колишнього начальника в корупції, заявив, що у лісгоспі під час санітарних рубок вирізували здоровий ліс. І хоч пікетувальники викрикували, що пан Сорока і сам порушував законодавство, загалом пікет пройшов мирно і тривав майже 40 хвилин.

Віталій Сухович події коментує так:

— Який це пікет? Там працівників лісгоспу аби п’ять–шість було. І то їх із примусу зігнали. Є інформація, що там були проплачені люди. Все ініціював Олексієвець. Ви приїдьте у Березнівський район і запитайте про його родину, яка роками у лісгоспі працювала. 15 років директором держлісгоспу був батько, потім син став. У лісгоспі була тотальна корупція, дерева масово вирізували під виглядом санітарних рубок. Але я нікого не боюся. Ми стали на шлях очищення, зламаємо стару систему, представники якої зубами тримаються за крісло. Мене підтримують працівники лісгоспу, навіть телефонували з Березного, казали, що готові приїхати для підтримки. Зараз у Березнівському лісгоспі спокійно, люди трудяться, жодного конфлікту з працівниками немає. А ті, хто приїхав, відстоювали інтереси клану Олексієвців.

Віталій Сухович не заперечує, що директорами лісгоспів за його каденції стали його кум (Сергій Киркевич — у Зарічненському держлісгоспі) та швагро (Олександр Мелещук — у Костопільському), проте наполягає, що призначав їх на посади не він, а Держліс, і ці люди не є його родичами, а водночас хороші фахівці.

Щодо Леоніда Кльопа, то, за словами пана Суховича, він лише один із претендентів на посаду, які ще мають пройти конкурс.

— Навіть якщо племінник депутата, яка різниця? — зазначає Віталій Сухович. — Він — хороший спеціаліст, позитивна людина. Вибиратимуть директора на конкурсі.

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel