Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Науковці із семи країн та багатьох куточків України з’їхалися-злетілися на береги Світязя (Фото, відео)

«Фізична активність і якість життя людини»

Василь Пантік

Науковці із семи країн та багатьох куточків України з’їхалися-злетілися на береги Світязя (Фото, відео)

Зібрало їх не літо чи краса волинської природи (хоча це теж), а передовсім третя міжнародна конференція «Фізична активність і якість життя людини»

 Хоч провести подібний захід дуже не просто, проте організатори не нарікають, а втішаються високим рівнем проведення і не збираються зупинятися на досягнутому.

 

 Як і годиться, конференція складалася з пленарних і секційних засідань. І не тільки – але про це трохи згодом. Отже, перший день розпочався традиційно – з урочистого відкриття і пленарного засідання, доповіді на якому виголошували гості з найдальшого зарубіжжя – зі Сполучених Штатів Америки. Доповідь Джералда Джемса стосувалася досліджень і вивчення людських можливостей у спортивних досягненнях осіб зрілого і літнього віку. Науковець наводив приклади, які руйнують стереотип, що спорт – лише для молодих. Відтак, він розповідав про чоловіків і жінок, які досягли неабияких спортивних висот у віці 40+, 70+ і навіть 90+.

 

 Науковиця Гертруда Фістер виголосила доповідь, яка є результатом досліджень фізичного і морально-психологічного стану під час занять спортом жінок-мігранток у Данії.

Доповіді викликали активне і жваве обговорення. А у проміжках між програмними заходами учасники конференції ділилися враженнями.

Чи не найемоційнішим і не найбільш провокативним був виступ науковця з Чехії Яна Гнізділа про моніторинг частоти серцевих скорочень і пульсу. Саме ця доповідь обговорювалася найбурхливіше.

Ще одним цікавим оприлюдненням досліджень і розробок були стендові доповіді.

 

 Варто зауважити, що конференція не даремно має назву науково-практична, адже однією з найцікавіших частин була практична. Крім ранкового фітнесу, учасники заходу мали можливість повправлятися у двох видах фізичної активності. Відтак, професійні тренери провели семінари-тренінги з «Теорії та практики навчання каякінгу» і «Теорії та практики навчання скандинавської ходьби».

 

 Зауважимо, що Скандинавська ходьба – це вид фізичної активності, в якій задіяна методика занять і техніка ходьби з використанням спеціальних палиць, схожих на лижні, що зменшує навантаження на суглоби.

Каякінг – це вид спорту і дозвілля, який полягає у плаванні на воді у вузьких довгих човнах – каяках, завдовжки від двох цілих семи десятих до п’яти метрів та завширшки від 50 до 80 сантиметрів.

 

 Насамкінець заважимо, що третя міжнародна науково-практична конференція відбулася за підтримки МОН України та Національної академії педагогічних наук. Захід організували Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки (Україна), Природничо-гуманітарний університет імені Яна Длугуша в Ченстохові (Польща), університет імені Павла Йозефа Шафарика в КОшицях (Словаччина), університет Яна Евангеліста ПУркіне в Усті-над-Лабем (Чехія), Поліський державний університет (Білорусь).

Telegram Channel