Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Світом шириться новий небезпечний «супергрибок»

Дослідники припускають, що C. auris міг бути грибком, що мешкав у довкіллі, на водно-болотних угіддях, а згодом міг мати проміжного господаря - птаха, і вже тоді передатися людині. 

naked-science.ru

Світом шириться новий небезпечний «супергрибок»

 За десять років після його виявлення випадки захворювання були зареєстровані у понад 30 країнах, включно зі США, Австралією, Індією, Німеччиною, Ізраїлем, Венесуелою і Південною Африкою

Надстійкий грибок Candida auris, який «поводиться, як бактерія», від моменту відкриття з'явився у десятках країн. Його стрімке поширення довго залишалося таємницею, але тепер в учених є перші здогадки – і вони не пророкують людству нічого приємного. 

Грибок може заразити людину і у важких випадках спричиняти зараження крові.

Грибок може заразити людину і у важких випадках спричиняти зараження крові. Також він має велику стійкість до медикаментів, передає УНІАН з посиланням на ТСН. Поява C. auris вкотре нагадує про небезпеку резистентності до протимікробних препаратів: поширення такого явища загрожує тим, що багато з колись дієвих перевірених ліків припинять бути корисними. Але і це ще не все. 

«Це дріжджі, які поводять себе як бактерії», - каже Том Чилер, фахівець з грибкових захворювань, у розмові з CNN. Так, інші види грибка Candida завжди разом з нами – на шкірі й кишках – і не викликають захворювань, якщо в організмі немає дисбалансу. Таке трапляється, наприклад, коли антибіотики знищують «хороші» бактерії і залишають простір для розмноження Candida і появи кандидозу. Але C. Auris поводиться інакше – вона може передаватися безпосередньо від однієї людини іншій, а також передаватися в медичних установах, затримуючись на поверхнях і обладнанні. Останнє дуже нетипово для грибків Candida.  У новому дослідженні, опублікованому в журналі mBio, йдеться, що нова загроза системі охорони здоров'я може бути першим прикладом нового грибкового захворювання, що виникає через кліматичну кризу. 

«Аргумент, який ми наводимо на основі порівняння з іншими близькими родичами грибів, полягає в тому, що в міру того, як клімат стає теплішим, деякі з організмів, включно з Candida auris, адаптуються до більш високих температур, і при цьому можуть прориватися через захисні механізми людини, як температура», - сказав співавтор дослідження.

Telegram Channel