Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Зеленський стає найбільшим «порохоботом»?

glavcom.ua

Зеленський стає найбільшим «порохоботом»?

Новий прем’єр–міністр Олексій Гончарук заявив, що «останні 5 років Україна рухалась у правильному напрямку», просто «дуже повільно». А ще він похвалив медичну та освітню реформи. На його думку, «замисел, коли гроші ходять за дитиною, гроші ходять за пацієнтом», — абсолютно логічний. До речі, новий міністр освіти Ганна Новосад останні кілька літ працювала у цьому міністерстві і фактично прийшла продовжити реформи своєї колеги та подруги, колишньої очільниці Лілії Гриневич

А новий міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, який свого часу протестував проти квот на україномовні пісні на радіо, тепер заявляє про доцільність цього рішення попередньої влади: «Я вважаю введення квот правильним кроком — таким, що дав результат. Завжди вважав, що заборона — то неефективно та несучасно. Але тут це чудово спрацювало», — заявив він. Бородянський також похвалив створені при Мінкульті Український інститут книги, Український культурний фонд, які показали свою ефективність, і сказав, що продовжить створювати подібні агенції, які б займались певним напрямом діяльності.

Неважко також помітити, що велика частина команди Зеленського — та, яка не має стосунку до «95 кварталу» чи Коломойського, — при колишній владі займала ті чи інші посади. Так, керівник Кабміну Олексій Гончарук свого часу був радником першого ексвіце–прем’єра Степана Кубіва. А два міністри — внутрішніх справ Арсен Аваков та фінансів Оксана Маркарова — взагалі залишились від старого уряду.

Тут тільки важливо не загратись у диктатора. Бо такі замашки у ЗЕкоманди явно є. Чого варте їхнє масове хамство, зверхнє ставлення до журналістів, ігнорування законних процедур, втручання у місцеве самоврядування, спроби «вручну» розподіляти кошти для громад тощо.

Сам Володимир Зеленський, попри побоювання у його проросійськості, хоч і обрав нову стилістику під час святкування Дня Незалежності, фактично повторив ідеологічні установки свого попередника Петра Порошенка. Так ніби Зеленський, який насміхався з Майдану, і Зеленський, який намагався проникливо говорити про його героїв 24 серпня, — це дві різні людини. Просто на очах перетворюється на якогось «майданутого бандерівця» (тьху–тьху, щоб не зурочити ці порухи, бо гуманітарна політика продовжує бути його слабкою ланкою)…

Вже й не дивно, що система держзакупівель «Прозоро», Дорожній фонд, децентралізація тощо — речі, якими гордилась попередня влада, новою оголошуються правильними реформами і будуть продовжені та поглиблені.

Більше того, Володимир Зеленський оголосив, що вже цього року в Україні має бути скасований мораторій на продаж землі. Це взагалі здається чимось дивовижним. Судіть самі. Згідно з опитуваннями, більшість виборців Петра Порошенка підтримують продаж землі, а більшість тих, хто голосував за Зеленського, — проти. Але чинний глава держави вирішує діяти так, як цього хочуть «порохоботи»! І таких кроків останнім часом, як не дивно, з його боку все більше. То хто він після цього? Виходить, що найбільший «порохобот».

Проколів у ЗЕленого президента, звісно, вистачає. Але якщо справи будуть і далі повертатись так, як почали, то з’являється слабка надія, що Володимир Зеленський справді може пришвидшити розпочаті реформи і довести їх до логічного завершення. При тотальній владі, яку він зосередив у своїх руках, це виглядає цілком можливим. Тут тільки важливо не загратись у диктатора. Бо такі замашки у ЗЕкоманди явно є. Чого варте їхнє масове хамство, зверхнє ставлення до журналістів, ігнорування законних процедур, втручання у місцеве самоврядування, спроби «вручну» розподіляти кошти для громад тощо. Але тут в разі чого своє слово мають сказати українці та вулиця. А вони це вміють. Перевірено на попередніх президентах.

Telegram Channel