Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Шацьку знайшли перстень із тризубом

Ось такий вигляд має прикраса княжого боярина чи дружинника.

Фото Тараса КОВАЛЬЧУКА.

У Шацьку знайшли перстень із тризубом

На прикрасі з урочища Гора добре видно символ нашого національного герба

Перстень-печатка, або сигнет, виготовлений із міді. Покритий тонким шаром срібла, що збереглося лише частково. Зображення широкі й заглиблені, тобто можуть залишати відбиток. У центрі щитка круглої форми розміщений тризуб, довкола якого виділене крапочками поле. А за ним — написи кирилицею. Літери погано читаються, тому над розшифруванням ще треба попрацювати. Але відомо напевно, що зазвичай там вказували ім’я власника.

Датують такі персні кінцем ХІІІ — ХІV століттями. Сигнет міг належати людині з високим соціальним статусом на кшталт знатного боярина, купця чи навіть княжича. Досі в Шацькому районі було знайдено кілька подібних прикрас, але з іншою символікою. На деяких з них зображені птахи, сонце чи хрести. Походять вони із сіл Пулемець, Пульмо, Світязь та із самого Шацька.

Тарас КОВАЛЬЧУК.

 

«Невже ми такі багаті, що скляна тара йде на смітник?»

Запитує житель села Рудка-Червинська Камінь-Каширського району Степан Приходько у листі до редакції нашої газети

Чоловік пише про проблему, яка хвилює його і багатьох земляків: чому в останні роки в селі ніхто не приймає скляної тари, хоч точок із продажу пива та інших напоїв зараз чимало. «Чи то нема заготівельників, чи продукція дешева — ніхто не хоче таким бізнесом займатися… Тож і лежать пляшки, поки їх поб’ють. Я назбирав багато тари і наскидав у старий хлів. А далі? У ліс чи в річку Стохід не повезу, бо то був би гріх перед природою. А в Луцьк, де, знаю, пляшки приймають, своєю конячкою не вирушу, бо вона транспорту великого на трасі злякається. Можливо, в газеті хтось із керівників району чи області прочитає про це — і подумає, як навести порядок із тим скляним посудом, який можна пустити на переробку…»

Звичайно, ця проблема сьогодні актуальна не лише для Камінь-Каширщини, а й для інших районів. Адже без утилізації та переробки скла наша планета за короткий період «потоне» у відходах, які сотнями років не розкладаються. Повторне використання пляшок і склобою дало б можливість економити природні (вичерпні й невідновні) ресурси. В Україні переробці піддається, як свідчить статистика, невеличка частка таких відходів, але навіть це забезпечує збереження близько 10 тисяч гектарів землі, які могли б перетворитися на гігантські звалища. Саме для захисту довкілля, для економії природних ресурсів, для більш дешевого виготовлення скляних виробів і необхідна утилізація тари.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Несприятливі для здоров’я дні у вересні:

 

 Невеликі магнітні сплески можливі 22, 23 і 30 вересня.
Серйозні магнітні бурі очікуються 28 і 29 числа.
Джерело: kanalukraine.tv.

 

6 вересня

Сонце (схід — 6.38, захід — 19.54, тривалість дня — 13.16).

Місяць у Стрільці. 7–8 дні Місяця.

Іменинники: Петро, Арсен, Єгор, Юрій, Денис.

7 вересня

Сонце (схід — 6.40, захід — 19.52, тривалість дня — 13.12).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 8–9 дні Місяця.

Іменинники: Іван, Андрій, Кирило, Володимир.

8 вересня

Сонце (схід — 6.41, захід — 19.50, тривалість дня — 13.09).

Місяць у Козерозі. 9–10 дні Місяця.

Іменинники: Наталія, Георгій, Віктор, Андріан.

9 вересня

Сонце (схід — 6.43, захід — 19.48, тривалість дня — 13.05).

Місяць у Козерозі. 10–11 дні Місяця.

Іменинники: Анфіса, Сава, Михайло, Степан.

10 вересня

Сонце (схід — 6.45, захід — 19.45, тривалість дня — 13.00).

Місяць у Козерозі, Водолії. 11–12 дні Місяця.

Іменинники: Ганна, Захар, Анатолій, Григорій.

 

«Що ця осінь така, як чудна перезріла панна –
То дарує вам усміх, то хусточку мочить слізьми»

Пише львівська поетка Мар’яна Савка. Такою ж мінливою найближчими днями буде і погода

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 6 вересня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 7–12 градусів тепла, вдень –19–24 вище нуля. 7-го — мінлива хмарність, вночі без опадів, удень місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 7–12 градусів тепла, вдень — 18–23 із позначкою «плюс». 8-го, 9-го — мінлива хмарність, короткочасні дощі, місцями грози. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 9–14 градусів тепла, вдень –19–24 вище нуля. 10-го — мінлива хмарність, вночі місцями короткочасний дощ, удень без істотних опадів. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10–15 градусів тепла, вдень — 18–24 із позначкою «плюс».

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 6 вересня було 2008 року — плюс 31, найхолодніше — 2000–го — 4 градуси вище нуля.

У Рівному 6–8 вересня — мінлива хмарність, місцями дрібний дощ. Температура повітря — плюс 12–22. 9-го — сонячно, 17–26 градусів вище нуля. 10-го — мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря — плюс 15–21.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel