Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Депортація українців: делегація з Волині побувала на меморіальних заходах у Києві

У столиці пройшов ряд меморіальних заходів до Дня пам`яті у зв’язку з 75-ми роковинами початку депортації українців з території Польщі в 1944-1951 роках.

Волинська ОДА.

Депортація українців: делегація з Волині побувала на меморіальних заходах у Києві

Делегація з Волині взяла участь у Всеукраїнських меморіальних заходах до Дня пам`яті у зв’язку з 75-ми роковинами початку депортації українців з території Польщі

У столиці пройшов ряд меморіальних заходів до Дня пам`яті у зв’язку з 75-ми роковинами початку депортації українців з території Польщі в 1944-1951 роках. Долучилася до мітингу-реквієму й делегація з Волині у складі 50 осіб на чолі з начальницею управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольгою Чубарою.

Так, на Алеї Героїв Небесної Сотні, біля Пам'ятного Хреста жертвам голодомору та політичних репресій в Україні, відбулися панахида та мітинг-реквієм з нагоди Дня Пам'яті українців - жертв примусового виселення у зв'язку 75-ми роковинами початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках. Захід зібрав делегації депортованих українців з багатьох областей України, громадських діячів, представників державної влади, духовенства тощо.

Голова Київського ветеранського товариства «Холмщина» ім. Михайла Грушевського Степан Романюк під час заходу зазначив, що депортація стала однією з найтрагічніших сторінок новітньої історії України.

Голова Київського ветеранського товариства «Холмщина» ім. Михайла Грушевського Степан Романюк під час заходу зазначив, що депортація стала однією з найтрагічніших сторінок новітньої історії України.

— Однією із трагічних сторінок новітньої історії є насильницьке виселення в 1944 — 1951 роках близько 700 тисяч українців з правічних українських земель. У цьому році відзначаємо 75-ті роковини початку депортації українці, коли на підставі злочинного договору, підписаного в Любліні, урядом УРСР та маріонетковим польським Комітетом національного визволення протягом тільки 1944-46 років з історичних українських земель було депортовано в СРСР близько 500 тисяч автохтонних українців, – промовив Степан Романюк.

Він відзначив, зокрема, що процес депортації відбувався із застосуванням примусових методів, супроводжувався політичними репресіями, антиукраїнською істерією, масовим терором проти корінного українського населення з боку польських шовіністів, нищенням українських храмів, спаленням цілих українських сіл, жорстоким вбивством тисяч безневинних мешканців.

Окрім панахиди, у столиці в цей день відбулася пам`ятна академія та показ драми-концерту «Вигнані з раю» у постановці Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Відділ інформаційної політики облдержадмінстрації.

Джерело: Відділ інформаційної політики облдержадмінстрації.
Telegram Channel