Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Маневицька вчителька вирощує поліську екзотику  та в’яже ляльки

Євгенія Тарадюк зі своєю першою вив’язаною лялькою.

Фото Юлії Музики.

Маневицька вчителька вирощує поліську екзотику та в’яже ляльки

Шиття, в’язання й вишивання — захоплення всього життя педагога із півстолітнім стажем із села Куликовичі Євгенії Тарадюк

Перейнявши від сусідських дівчат лише елементарні вміння з рукоділля, вона сама опанувала різні види в’язання, навчилася виготовляти вироби за схемами.

— Найчастіше шила й в’язала речі для своїх двох доньок та двох синів, — усе, що тільки можна було, на нитки розпускала, — розповідає Євгенія Тарадюк, зауважуючи, що такий хист їй дуже згодився за скрутних часів в 1990–ті роки, — тоді в її сім`ї всі виглядали модно завдяки маминим вмілим рукам.

Такий хист їй дуже згодився за скрутних часів в 1990–ті роки, — тоді в її сім`ї всі виглядали модно завдяки маминим вмілим рукам.

В’язаний одяг часто отримували в подарунок від бабусі Євгенії і її п’ятеро онуків, а доньки і собі змалку захопились шиттям — одна з них обрала професію модельєра одягу, інша — швачки. А виготовити, приміром, ошатну в’язану ляльку чи інші оригінальні сувеніри можуть і школярі Куликовичівської школи, які і на уроках, і на гуртку охоче займаються із Євгенією Андріївною творчістю.

Та не тільки рукоділля вдається вчительці — рясно квітує й плодоносить все, що посаджене й доглянуте її золотими руками. А окрім традиційних декоративних та овочевих культур, щороку вирощує вона і «поліську екзотику». Цьогоріч, наприклад, приємно здивували пані Євгенію врожаї кавунів і арахісу.

Юлія МУЗИКА.

 

«Ми ще вийдемо на свої кордони»

Світло падає лише на мікрофон, що стоїть у центрі сцени. Але поки вона порожня. Лише штатив і чорний фон навколо, що робить концертний зал ТРЦ «Промінь» якимось чесним і відвертим. І кожного з нас, що сидять на 650 стільцях, і тих, які нетерпляче метушаться у проходах: місця вистачає не всім

Коли свою поезію читав Сергій Жадан, існував лише голос:  емоційний і заворожуючий.
Коли свою поезію читав Сергій Жадан, існував лише голос: емоційний і заворожуючий.

А внизу, під стіною, очікуючи на свій вихід, посміхається Сергій Жадан. А люди все добігають, проходячи повз автора, і завмирають від побаченого лише на своїх кріслах. Існує тільки голос. Він звучить від імені тих, хто на лінії фронту, із окупованих територій. Голос, що наростає разом із емоціями. 

Від маленьких дітей до поважних бабусь із паличками. Усі вони прийшли послухати читання віршів Сергія Жадана, які відбувалися у межах ІІ Міжнародного фестивалю «Фронтера».

«Важливо триматися разом, дихати одним повітрям, дивитися очі в очі. Не боятися говорити. Не боятися слухати», — тембр його голосу заворожує і ніби справді ламає умовні кордони, які ми ставимо один перед одним. Усі, затамувавши подих, слухають…

«Важливо триматися разом, дихати одним повітрям, дивитися очі в очі. Не боятися говорити. Не боятися слухати».

— Ми шукаємо нині мову, яка допоможе нам порозумітися. Передусім — поміж собою, — сказав поет. — Усі наші фестивалі, зустрічі й презентації — відчайдушна, наполеглива спроба виговоритись. Потреба мати голос та бажання бути почутим.

«Ви готові читати вголос так пристрасно, ніби цілуєтесь із власним видихом, ніби освідчуєтесь кисневі своєї країни?» — продовжує, ніби звертаючись до нас, поет.

А далі по наростаючій лінії — вірші про любов, війну, красу і смерть, про країну. Його голос говорить за нас усіх.

«Ще ніжність така болюча, ще зима непомітна. Такий час, коли всім бракує спокою і терпіння. Небо перед снігопадами — як псяче сухе піднебіння. Небо все бачить, в небі ховаються чорні мадонни. Ми ще тут, ми ще вийдемо на свої кордони».

Людмила ВЛАСЮК.

 

Завітайте на свято великої шкільної родини!

2 листопада о 10.30 відбудеться урочистість з нагоди 50–річного ювілею школи села Веселе Луцького району Волинської області. Запрошуємо випускників усіх років та педагогічний колектив.

 

У Скобелці відзначили «зважених та начитаних»

Акцію із такою незвичною назвою проводили протягом літа в бібліотеці–філії цього села, що на Горохівщині. До участі в ній охоче долучилися учні місцевої школи, і неординарний проєкт їм дуже сподобався

Нещодавно тут підбили підсумки і визначили найактивніших читачів. У номінації «Найважчий учень» серед молодших школярів переміг третьокласник Василь Бондар — юний книголюб осилив 4 кілограми 999 грамів літературних творів. Серед учнів 5–6 класів із результатом 6 кілограмів 520 грамів тріумфувала Діана Названська, а поміж ровесників із 7–8 класів перемогу здобула восьмикласниця Софія Василюк (2 кілограми 876 грамів).

У номінації «Найважчий клас» першість вибороли п’ятикласники, адже разом подужали 26 кілограмів 110 грамів улюблених книг. Переможцем названо й третій клас — 10 кілограмів 544 грами мудрості.

У номінації «Найважчий клас» першість вибороли п’ятикласники, адже разом подужали 26 кілограмів 110 грамів улюблених книг.

Усіх юних розумників нагородили дипломами й призами, які придбав постійний спонсор бібліотеки, голова громадської організації «Разом за власне майбутнє» Володимир Мороз. Сподіваємося, нинішні школярики й надалі залишаться активними і вдумливими читачами, а згодом стануть свідомими й небайдужими громадянами України.

Лариса ШЕВЕЛЯ.

 

КАЛЕНДАР:

11 жовтня

Сонце (схід — 7.35, захід — 18.34, тривалість дня — 11.59).

Місяць у Рибах. 13—14 дні Місяця.

Іменинники: Олександр, В’ячеслав, Марія, Ілля.

12 жовтня

Сонце (схід — 7.37, захід — 18.32, тривалість дня — 11.55).

Місяць у Рибах, Овні. 14—15 дні Місяця.

Іменинники: Іван, Трохим.

13 жовтня

Сонце (схід — 7.39, захід — 18.30, тривалість дня — 11.51).

Місяць в Овні. 15—16 дні Місяця.

Іменинники: Григорій, Микола.

14 жовтня

Сонце (схід — 7.40, захід — 18.28, тривалість дня — 11.48).

Місяць в Овні, Тельці. 16–17 дні Місяця.

Іменинники: Роман, Віра, Михайло.

15 жовтня

Сонце (схід — 7.42, захід — 18.26, тривалість дня — 11.44).

Місяць у Тельці. 17—18 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Костянтин, Ганна, Борис.

 

«Осіннє безумство розлито в повітрі немов по новій скатертині чай…»

Юрій Іздрик каже, що цієї пори ми маємо все, що потрібно для щастя

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 11 жовтня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 4–9 градусів тепла, вдень — 11–16. 12–го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 6–11, вдень — 15–20 градусів тепла. 13, 14, 15–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 5–10, вдень — 16–21 градус тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 11 жовтня було 1979 року — плюс 23, найхолодніше — 1949–го — мінус 3 градуси.

У Рівному 11 жовтня весь день буде хмарним. Ранковий дощ закінчиться ближче до полудня. Ввечері він піде знову, але буде вже слабший. Температура повітря — 7 — 14, 12–го — 8–18, 13–го — 10–20, 14–го — 9–2, 15–го — 10–19 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel