Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Міністерство культури вимагає пояснень за танці у білизні на столі палацу Потоцьких

Модель у взутті вилізла на стіл музею і на скатертині танцювала.

Радіо Свобода

Міністерство культури вимагає пояснень за танці у білизні на столі палацу Потоцьких

У «Блакитній залі» палацу Потоцьких у Львові дирекція музею дозволила комерційній фірмі зняти відеорекламу жіночої білизни. Днями ролик оприлюднили, і це спричинило скандал. Дирекція Львівської національної галереї мистецтв має надіслати пояснення Міністерству культури, а хтось уже говорить про звільнення директора мистецької установи

У Львівській галереї мистецтв пояснюють, що зйомки відеоролика реклами жіночої білизни відбувалися наприкінці серпня, йдеться на Радіо Свобода.

Дискусія щодо зйомок у палаці Потоцьких виникла після того, як відеоролик із танцем на столі виставив виробник білизни і модель. Шоковані побаченим були навіть окремі працівники Галереї мистецтв, їх вразило не стільки те, що відбулись зйомки, як те, що модель у взутті вилізла на стіл і на скатертині танцювала.

Скільки заплатила фірма жіночої білизни Галереї мистецтв за оренду зали - не кажуть. Рекомендована вартість оренди зали за годину – від 1 до 3 тисяч гривень, але досить часто надають приміщення на благодійні акції безплатно.

Експерти побоюються, що скандал із танцями у білизні на столі палацу Потоцьких негативно вплине на імідж самого музею і Галереї мистецтв загалом.

Екс-директор галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька вражена, що дозволили зйомки такого рівня у палаці.

«До мене теж звертались із різними пропозиціями про комерційні проєкти, пропонували оплату, але відмовляла, бо існують більш важливі цінності, морально-етичні установки. Існує інструкція, що можна у музеї показати, а що ні. Музей дозволяв робити покази, є дозволи на фотосесії, весільні, є достатньо приписів. Але таких речей не дозволяли, це музей світового значення. Є приписи охорони, коли такі речі не дозволяють проводити у позаробочий час. Дозвіл на зйомку чи оренду дає лише директор», – каже Лариса Разінкова-Возницька.

Директор Галереї мистецтв Тарас Возняк у відрядженні до 17 листопада, і його пояснення щодо ситуації не вдалось, як і про деталі угоди.

Існує інструкція, що можна у музеї показати, а що ні.

Думки львів’ян у дискусії в соціальних мережах про те, чи слід проводити зйомки відвертого характеру у музеях, розділились: одні категоричні і вважають, що це неприпустимо, а інші нічого трагічного в тому не бачать, що, мовляв, у гарній залі галереї зняли жіночу білизну і модель станцювала на столі.

Мистецтвознавець, голова Асоціації музеїв і галерей Львова Остап Лозинський – людина, яка організовує численні виставки і сам малює, відвідує світові галереї мистецтв і відстежує мистецькі тенденції. Але його здивував рівень відео, що таке дозволено було зняти у палаці Потоцьких.

«Мене здивувала не сама реклама білизни, а якість, «кічуха», несмак і рівень третьорядного стриптиз-клубу. Це, як на мене, порновідео. Я не бачу нічого поганого, якщо у закладі культури знімають білизну. Але ми мусимо пам’ятати про рівень закладу, музеїв, де знімається той чи інший ролик. Якби це була реклама естетична, класного бренду, якщо б запросили крутих дизайнерів, постановника, якщо б це було естетично красиво, то чому ні? Бо картини у цій залі галереї повністю відповідають такому. Я не проти, бо не є пуританином. Але оця дискусія показує насправді рівень наших музеїв», – зауважив Остап Лозинський.

У світових музеях досить часто застосовується практика відеозйомок, чи то кіна, чи рекламних роликів, чи музичних кліпів, але, як зауважують мистецтвознавці, це естетичні творчі проєкти, навіть якщо й є відверті сцени. Поява моделей у купальниках в одному з паризьких музеїв кілька років тому також подивувала відвідувачів. Це був флешмоб, вірусна акція французького бренду.

 

Палац Потоцьких у Львові збудований за проєктом французького архітектора Людвіга де Верні і львів’янина Юліана Цибульського. Це стиль барокового класицизму. Першим власником палацу був граф Альфред ІІ Потоцький, який помер раніше, аніж збудували будинок.

«Блакитна зала», як і решта кімнат, оформлені позолотою, мармуром, деревом, настінною ліпниною. Навпроти вікон на стіні вмонтований пейзаж невідомого автора XVIII століття з пасторальною сценою. У цій залі відбуваються заходи, як на державному, так і на міждержавному рівнях, культурні акції, фуршети.  Експерти побоюються, що скандал із танцями у білизні на столі палацу Потоцьких негативно вплине на імідж самого музею і Галереї мистецтв загалом.

 

За столом нещодавно засідала українсько-польська комісія, яка обговорювала питання щодо проведення пошукових робіт.

У Галереї запевняють, що відтепер будуть більш прискіпливі при наданні дозволів на комерційні проєкти.

До речі, у червні 2018 року співачка Beyoncé і репер Jay-Z випустили спільний кліп на пісню «Apeshit», який був знятий у паризькому Луврі.

Telegram Channel