Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Рівненщині під асфальтом знайшли поховання вояків УПА

Місцева влада, археологи і краєзнавці просять відгукнутися усіх, хто знає чи чув про ті події.

volodrda.gov.ua

На Рівненщині під асфальтом знайшли поховання вояків УПА

За 3 метри від адміністративного приміщення Рафалівського кам’яного кар’єру, що у Володимирецькому районі, археологи розкопали братську могилу бійців Української Повстанської Армії, які загинули під час минулої війни

Знайдено 14 останків і трунах і ящиках.

Голови усі побиті, а один череп виявився з кулею в голові. Знайшли також православний хрестик, 2 обручки, гребінець і ґудзики.

Ховали їх, скоріш за все, у 5 етапів, адже рештки лежать не на одній глибині. Голови усі побиті, а один череп виявився з кулею в голові. Знайшли також православний хрестик, 2 обручки, гребінець і ґудзики.

Керівник архелогоічної експедиції Володимир Харчук розповів: «Це поховання було відоме місцевим жителям давно і нагадувало про події тих часів. Але говорити про нього в радянський період було не прийнято. Мешканці села Іванчі розповідають, що у 80-х роках минулого століття при спорудженні адмінбудівлі Рафалівського кар’єру будівельники натрапили на могилу, про що повідомили у відповідні служби в Рівному. Там наказали все закопати, закатати асфальтом і не згадувати, а будівництво продовжувати. Так і залишились вони лежати мало не усіма забуті...

Усі знайдені рештки ексгумують і складуть в окремі пакети, щоб була можливість ідентифікації їх після перезахоронення.

Ініціатором організації пошукових робіт став депутат Володимирецької районної ради Олександр Бобрик, який переконав інших колег у  необхідності гідного перепоховання героїв. Депутати погодились і забезпечили фінансування. Коли археологи знайшли рештки загиблих, то історій про ті події значно побільшало.

Усі знайдені рештки ексгумують і складуть в окремі пакети, щоб була можливість ідентифікації їх після перезахоронення. Місцева влада вже організовує спеціальний оргкомітет, на якому вирішуватимуть: де та як влаштовувати перепоховання.

За свідченнями жителів сіл Іванчі та Полиці, а також за матеріалами місцевого краєзнавця і дослідника Олександра Денищука, похованими можуть бути: Бондарчук Григорій Матвійович, Стельмах Василь Карпович, Мельник Петро Каленикович, Бондарчук Федір Лукашевич, Вакуліч Феодосій Прокопович, Зектер Василь Мусійович, Стадник Платон Степанович, Бачинський Олександр Матвійович, Бачинський Михайло Матвійович, Стельмах Іван Федорович, Килюшик Степан Іванович, Дригуля Андрій, Дригуля Петро Власович, Кулай Василь Михайлович, Зектер Петро, Дідок Андрій Каленикович.

Валентин Ставський

Telegram Channel