Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Копія 500-річного Нобельського Євангелія повернулася на рідну землю

Священник Павло Дубінець, начальник відділу культури РДА Тетяна Гаврилюк, нардеп Василь Яніцький та краєзнавець Валентина Тумаш–Ляховець.

Фото з архіву Валентини Тумаш–Ляховець.

Копія 500-річного Нобельського Євангелія повернулася на рідну землю

Наша газета писала про дивовижну знахідку вчительки із села Мутвиця Зарічненського району Рівненщини Валентини Тумаш–Ляховець

Кілька років тому педагог-краєзнавець віднайшла давнє українське Євангеліє – Нобельське, датоване 1520 роком, яке на 40 літ старше за знамените Пересопницьке. Оригінал зберігається у Вільнюсі, в науковій бібліотеці імені Врублевських Академії наук Литви. У Зарічненській районній книгозбірні нещодавно презентували факсимільну копію Нобельського Євангелія.

Кілька років тому педагог-краєзнавець віднайшла давнє українське Євангеліє – Нобельське, датоване 1520 роком, яке на 40 літ старше за знамените Пересопницьке.

– Нарешті відбулася головна подія мого краєзнавчого життя, довгождана й неочікувана, – повідомила пані Валентина. – Найдавніша рукописна книга Полісся повернулася додому. Про це можна було лише мріяти, але зусиллями мецената, народного депутата 8–го скликання від БПП Василя Яніцького та настоятеля храму Святої великомучениці Параскеви із села Морочне отця Павла Дубінця це стало можливим. І несподіваний сюрприз: Василь Петрович подарував землякам три екземпляри факсимільного видання Нобельського Чотириєвангелія. Одне з них нині в мене на чільному місці. У читальній залі зібралися священники, представники влади, журналісти, вчителі, керівники громад, бібліотекарі й просто залюблені у свій край зарічненці. Атмосфера тут панувала неймовірна. Навіть коли зустріч закінчилася, ми ще довго розмовляли про Святу книгу, яка нарешті знайшла дорогу до отчого дому.

Як повідомив Василь Яніцький, святкування 500–річчя Нобельського Євангелія на державному рівні включено у відповідний проєкт Постанови Верховної Ради. Урочистості відбудуться 14 червня 2020 року в селі Нобель Зарічненського району Рівненської області.

Кость ГАРБАРЧУК.

 

«Використовуй свої слова дуже обережно, доню!»

Справжнім хітом інтернету стала фотографія видавленої на тарілку зубної пасти, зібравши більше мільйона лайків. Як це часто буває, справа не в художній цінності, а в мудрому підписі

«Слова подібні до зубної пасти,  яку не втиснеш назад у тюбик...»
«Слова подібні до зубної пасти, яку не втиснеш назад у тюбик...»

Американка Емі Гарднер із міста Клівленда (штат Теннессі) давала дочці поради перед початком навчання у школі. На завершення розмови вона запропонувала дівчинці видавити на тарілку тюбик зубної пасти. Коли донька впоралася із завданням, Емі попросила її повернути пасту в тюбик.

– Але це неможливо! Уже не буде так, як раніше! – вигукнула дитина.

– Цей урок повинен навчити тебе відповідально ставитися до своїх слів, – сказала їй мама. – У тебе буде можливість вжити їх, щоб когось скривдити, принизити, обмовити і поранити. Також у тебе буде можливість словом зцілити, заохотити, надихнути і полюбити.

Цей урок повинен навчити тебе відповідально ставитися до своїх слів,

Подібно до цієї зубної пасти, як тільки вони вилетять із твоїх уст, ти не зможеш узяти їх назад. Добирай слова дуже обережно. Стань для однокласників людиною м’якою і співчутливою. Використай своє життя як життєдайне джерело для світу, який так відчайдушно потребує цього. Ти ніколи, ніколи не пошкодуєш, що вибрала добро.

Віктор МАЗУР.

 

Коли вікно ставили, то нагадили, як свині

Потрібно штрафувати господарів, які не прибирають після ремонту у своїх квартирах

Щодня ходжу на роботу повз житловий будинок біля моста, що на проспекті Перемоги у Луцьку. Звичайна типова п’ятиповерхівка, яка нічим не відрізняється від інших. Цікаво спостерігати, як жителі запроваджують енергозберігаючі технології, щоб утеплити свою оселю. Хтось обшиває стіни пінопластом, а хтось міняє старі дерев’яні вікна на нові пластикові.

Нещодавно мешканці однієї з квартир на першому поверсі розпочали ремонт. Це стало зрозуміло, коли під стінами будинку з’явилися купи будівельного сміття. А згодом дбайливі власники поставили сучасні трикамерні вікна. Щоправда, забули зробити одну дрібницю – прибрати монтажну пінку на асфальті, яку вже кілька тижнів розносить вітер.

Щоправда, забули зробити одну дрібницю – прибрати монтажну пінку на асфальті, яку вже кілька тижнів розносить вітер.

Так і хочеться постукати господарям зранку у нову шибку, попросити віничка, підмести у дворі й вкинути їхнє сміття через нове вікно у квартиру.

Костянтин МОРОЗ.

 

Як нахабна баба лізла без черги

Після робочого тижня у п’ятницю ввечері зайшли з чоловіком у торговий центр, взяли два візки, набрали продуктів на вихідні

Мій Степан рушив займати чергу, а я — в кондитерський відділ, купити дітям солодощів. Підходжу до каси, людей назбиралося багато, пробираюся з візком до чоловіка і прошу:

— Мужчино, будь ласка, пропустіть мене вперед!

— Добре, проходьте, мені нікуди поспішати, — незворушно відповідає Стьопа.

Ті, що стоїть за нами, відразу з претензіями до мене:

— Та не нахабнійте, станьте в чергу!

— Чоловіче, а можна у ваш візок перекласти мій товар? — запитую у благовірного.

— Звичайно!

Ті, що стоять за ним, починають обурюватися.

— От же нахабна баба! Скрізь без мила влізе!

— Мужчино, — звертаюся знову до Степана, — ви не могли б за мене заплатити?

Черга замовкла й завмерла в шоці, всі чекають відповіді.

— Так! Так! Не турбуйтесь! — відповідає чоловік.

— Ви на машині? — запитую. — Підвезете?

Мій коханий уже не міг відповідати, давився сміхом і тільки кивав.

Ех! Як хотілося черзі зжерти мене живцем!

Оксана ВАСИЛИК.

 

Календар:

11 грудня

Сонце (схід — 8.11, захід — 16.14, тривалість дня — 8.03).

Місяць у Близнятах. 15–16 дні Місяця.

Іменинники: Василь, Григорій, Федір, Степан, Андрій, Данило, Денис.

12 грудня

Сонце (схід — 8.12, захід — 16.14, тривалість дня — 8.02).

Місяць у Близнятах. 16–17 дні Місяця.

Іменинники: Ольга, Неоніла, Іван, Георгій, Данило, Денис.

 

Анекдот

Двоє студентів юридичного факультету зайшли у кафе, дістали із рюкзачків власні бутерброди і заходилися жувати. До них підійшов адміністратор і суворо сказав: «У нас не можна їсти власну їжу».

Юнаки мовчки перезирнулись, обмінялися бутербродами і продовжили трапезу.

 

Погода:

Цей тихий грудень, ці поля безсніжні —

Немов душа, праюна і жива

Так пише про початок зими поет Кость Москалець у книзі «Мисливці на снігу»

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 11 грудня — хмарно, з проясненнями, без істотних опадів, вночі — місцями ожеледиця. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі мінус 4 — плюс 1 градус тепла, вдень — від 2 градусів морозу до 3 вище нуля. 12–го — хмарно, з проясненнями, без істотних опадів, місцями — ожеледиця. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 4 градуси морозу, вдень — від мінус 2 до 5 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 11 грудня було 1960 року — плюс 11, найхолодніше — 2002–го — мінус 20 градусів.

Найтепліше 11 грудня було 1960 року — плюс 11, найхолодніше — 2002–го — мінус 20 градусів.

У Рівному 11 — 12 грудня — хмарно, з проясненнями, без опадів. Температура повітря від 0 до 3 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel