Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Щоб волиняни не покидали Україну  в пошуках роботи

Учасники форуму готові до нових проєктів.

Фото прес-служби Волинського обласного центру зайнятості.

Щоб волиняни не покидали Україну в пошуках роботи

У Луцьку підбили підсумки реалізації двох освітніх ініціатив обласного центру зайнятості

Торік у грудні служба зайнятості започаткувала проєкт «Територія майстерності», який впроваджувався у співпраці з роботодавцями, об’єднаними територіальними громадами, консультантами–практиками. Він покликаний підвищити професійну компетентність сільських жителів, сприяти розвитку підприємництва в аграрному секторі, прищепити навички ефективного ведення особистого селянського господарства. Його здобутки презентував директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк на форумі «Розвиток заради майбутнього», що відбувся в Луцьку.

Роман Романюк подякував колегам і соціальним партнерам за участь  в реалізації освітніх ініціатив.
Роман Романюк подякував колегам і соціальним партнерам за участь в реалізації освітніх ініціатив.

 

Він повідомив, що в січні—жовтні цього року на обліку в службі зайнятості перебувало більш як 12 тисяч осіб, 50 відсотків із них забезпечили роботою. Реалізовуючи проєкт, її фахівці напрацювали базу кейсів задля ефективного працевлаштування, розвитку бізнесу та побудови професійної кар’єри волинян в агросекторі. Щоб знати, які вакансії цікавлять безробітних і яких потребують громади, специфіку розвитку сільського виробництва, провели опитування сільських, селищних голів, представників ОТГ, визначили напрямки проєкту по кожній конкретній території.

Як з’ясувалося, найбільше зацікавили волинян агрономія, тваринництво, птахівництво, рибоводство, бджільництво, садівництво, ягідництво, квітникарство, народні промисли. Щоб люди могли обрати улюблену професію, працівники служби зайнятості провели понад 300 заходів, у яких взяли участь більш як 5 тисяч осіб та 109 соціальних партнерів. Організували і 45 майстер–класів, 22 економічні екскурсії на сільськогосподарські підприємства, 208 навчальних семінарів. Завдяки цим заходам упродовж лютого—липня цього року 255 осіб працевлаштовано в агросекторі, 108 здобули затребувану професію, 10 — започаткували власну справу. Дало результат і плідне співробітництво з партнерами, зокрема із ТзОВ «Укрмілкінвест». Дев’ять осіб уклали договір про співпрацю з цією компанією і розпочали будівництво сімейних молочних ферм.

Проєкти, що впроваджує служба зайнятості, показують перспективу, переконані голови ОТГ, котрі долучилися до обговорення їхніх результатів.

Освітній проєкт дав можливість жителям села не шукати роботи за кордоном, а реалізувати себе в Україні. Чимало з них перетворили своє хобі на дохідну справу. Про це розповіли ментор проєкту і водночас підприємець у сфері агротуризму з Турійського району Володимир Кудриль, пасічник Микола Горбач із Маневиччини. Вони стали успішними завдяки своєму захопленню, а тепер навчають, як досягти цього, інших.

Ще один проєкт, який реалізовував обласний центр зайнятості, — «Успішна громада». Його мета — розвиток ОТГ, розширення можливостей для самозайнятості населення. Ознайомлюючи з особливостями цієї освітньої ініціативи, Роман Романюк зазначив, що при її впровадженні керувалися результатами дослідження оперативної і перспективної потреби в кадрах у межах кожної громади. З’ясувалося, що необхідні фахівці різних професій. Зокрема, у сфері містобудування та архітектури, а також економісти, юрисконсульти, учителі, вихователі, бібліотекарі, художні керівники, проєктні менеджери, реєстратори, землевпорядники, соціальні працівники. За цими професіями вдалося працевлаштувати 574 особи. Окрім того, 583 жителі ОТГ працювали на сезонних і громадських роботах, 1069 пройшли професійне навчання за спеціальностями, які користуються попитом: рибовод, верстатник деревообробних верстатів, електрогазозварник, кравець, кухар, перукар–модельєр, тракторист–машиніст сільськогосподарського та лісового виробництва, слюсар із ремонту колісних транспортних засобів. 128 безробітних здобули професію під потребу об’єднаних територіальних громад.

Проєкти, що впроваджує служба зайнятості, показують перспективу, переконані голови ОТГ, котрі долучилися до обговорення їхніх результатів і власним прикладом надихали пошукачів роботи зробити крок до здійснення мрії. Під час форуму його учасники поділилися враженнями та досвідом від співпраці зі службою зайнятості, презентували свої рукотвори. Директор обласного центру зайнятості Роман Романюк вручив подяки найактивнішим учасникам реалізації освітніх ініціатив.

Telegram Channel