Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Чи визначать цього разу долю вугільних підприємств?

У подарунок Президенту України – шахтарська каска, щоб не забував обіцянок, даних гірникам.

Фото depo.ua.

Чи визначать цього разу долю вугільних підприємств?

Президент України Володимир Зеленський, дивлячись львівським шахтарям у вічі («приїхав, щоб подивитися вам у вічі і сказати правду»), пообіцяв підтримку — найближчим часом «закрити» заборгованість із зарплати та 25 лю­того нинішнього року під час розширеної наради з гірниками в Києві представити план розвитку вугільної галузі та модернізації тих копалень, які мають можливість працювати прибутково

Це сталося на шахті «Межирічанська» ДП «Львіввугілля» в Червонограді, куди минулого тижня прибув під час свого робочого візиту на Львівщину глава держави. Він представив нового голову Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького та поспілкувався з гірниками, профспілковими активістами та всіма охочими.

Разом із Володимиром Зеленським на гострі запитання відповідали новий віцепрем’єр, міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль, міністри енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, фінансів — Оксана Маркарова, керівник Офісу Президента Андрій Богдан та інші високопосадовці.

Проблеми гірників, які накопичувалися роками, швидко не вирішиш.

Найбільше людей хвилювало питання невчасної виплати зарплати, борг із якої на цій копальні становить 22 млн гривень. Шахтарів запевнили, що найближчим часом вони отримають зароблене. А взагалі–то проблеми гірників, які накопичувалися роками, швидко не вирішиш («ми не можемо все за пів року підняти»).

На закид про те, що купується вугілля за кордоном, профільний міністр відповів, що це не так, адже зараз, в кінці опалювального періоду, на складах його накопичилося більше трьох мільйонів тонн. Тому, зважаючи на загальносвітовий тренд, Україна теж буде змінювати підходи до формування стратегії розвитку енергетичної галузі. Та цьому передуватиме обговорення: яку шахту можна модернізувати, а яку закрити, але, безумовно, врахувавши наявність альтернативи працевлаштування для звільнених робітників. Разом із тим зазначив, що робитимуть це після вивчення найкращого досвіду інших країн, усе зваживши й обговоривши з представниками Європейської конфедерації шахтарських профспілок та Світового банку.

— Ніхто нікого не викидає, — емоційно відповідав на дорікання жінок про зубожіння їхніх гірничих сімей, які мають одну з найважчих професій, Володимир Зеленський. — Але до вас обов’язково прийдемо з конкретним планом дій. Ми знаємо проблеми шахт, їхніх регіонів, думаємо і несемо за них відповідальність.

Прозвучало й ряд інших гострих запитань, які стосувалися сплати ЄСВ (єдиного соціального внеску), через що виникають проблеми під час виходу гірників на пенсію, а також у підготовці нового трудового кодексу. Глава держави й урядовці запевняли, що все робитимуть в інтересах людей, яких «повинні захищати, а в разі допущення помилок — їх виправлятимуть».

Чи почнеться реалізація обіцяного, побачимо вже найближчим часом.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel