Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ростислав Павленко:  «ЗЕ-депутати поспішають, щоб швидко розпродати 8 мільйонів гектарів державної землі»

«Нам потрібен ринок землі і міцні фермери, а не розпродаж багатств і новітні латифундисти».

Фото eurosolidarity.com.

Ростислав Павленко: «ЗЕ-депутати поспішають, щоб швидко розпродати 8 мільйонів гектарів державної землі»

Закон, який протягує монобільшість, не створить в Україні цивілізованих правил для ефективного розпоряджання землею. «Слуги» намагаються створити базар землі на зразок латифундій Латинської Америки ХІХ сторіччя

Про це заявив представник фракції «Європейська солідарність» Ростислав Павленко (на фото). «Запитайте у депутатів партії Зеленського, які приїдуть до вас в місто чи село: чому вони проти ретельного контролю за тим, хто купуватиме державну землю? Чому вони проти встановлення мінімальної ціни на землю? Хто буде її купувати? Що залишиться нашим дітям після такого «ринку землі»? — зауважив політик.

На думку Павленка, земельна реформа від Зеленського ігнорує інтереси малих фермерів і селян, а також закладає можливості для розбазарювання державних земель. «Є понад 8 мільйонів гектарів, що перебувають у державній власності. Тепер без контролю, без мінімальної ціни, яка не дозволила б пограбувати держбюджет, без розуміння того, як ми захистимося від спроб обійти законодавство, ось це величезне надбання, яке за Конституцією належить всьому українському народу, дуже легко можуть розпродати, розподілити. Гроші ж або вивезти, або закрити якісь бюджетні дірки. І залишиться країна «на бобах», а ті, хто встигнуть на цьому «наварити», будуть прекрасно себе почувати», — наголосив він.

На думку Павленка, земельна реформа від Зеленського ігнорує інтереси малих фермерів і селян, а також закладає можливості для розбазарювання державних земель.

Депутат підкреслив, що фракція «Європейська солідарність» наполягає на врахуванні в законі кількох принципових позицій.

«Перш за все мають бути захищені права людини, селянина, українця, який працює на цій землі», — сказав Ростислав Павленко. Він зазначив, що захистити фермера може встановлення мінімальної ціни на землю, аби її не скуповували за безцінь. За його словами, для того, щоб український фермер міг купити таку землю, має бути запроваджений механізм аграрного банку, який надаватиме кредити не більш як під 5%.

Ростислав Павленко підкреслив, що важливим компонентом закону також має бути захист громади, що живе на цій землі. «Громада повинна отримати великий реєстраційний збір на свою користь, щоб розпорядитись цими коштами і відлякати спекулянтів. Покупець буде розуміти, що вклавши в землю, заплативши громаді, він пов’язаний із громадою», — пояснив він.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel