Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Український метеоролог спрогнозував повторення пилових буревіїв

Такий вигляд мало небо у Бучі Київської області 16 квітня.

Фото Бучанської міськради / Facebook.

Український метеоролог спрогнозував повторення пилових буревіїв

Клімат в Україні змінюється, опади стають рідкіснішими, хоч і більш інтенсивними, тому пилові бурі, схожі на ту, що пройшла у квітні над Києвом, можуть виникати знову. Таку думку висловив метеоролог Ігор Кибальчич

Пилові бурі, раніше характерні тільки для степових районів України, можуть стати частим явищем і в інших областях. Про це в інтерв'ю «Обозревателю», опублікованому 26 квітня, сказав кандидат географічних наук, синоптик Харківського гідрометцентру Ігор Кибальчич. Про це інформує видання «Гордон».

«Клімат зазнає змін, особливо це видно за середньомісячними та середньорічними температурами. Змінюється не кількість опадів, а лише їх розподіл у часі. Вони стають більш рідкісні, але водночас інтенсивніші. Збільшується тривалість посушливих періодів, а втім, коли опади все ж випадають, то мають стихійний характер, часом їх навіть фіксується рекордна кількість», – зазначив метеоролог.

Він не відкинув того, що в Україні з'явиться сезон дощів і, навпаки, сезон посухи.

«У нас на Слобожанщині часто трапляються наприкінці літа й на початку осені тривалі посушливі періоди. Наприклад, 2018 року був рекордно сухий серпень, жодного дощу не випало. Це вперше в історії станції. 2015 року у нас із вересня до листопада за три місяці випало всього 13 мм. Та й у березні і квітні по всій країні недобір опадів. І невідомо, коли будуть дощі, які промочили б ґрунт на достатню глибину», – констатував Кибальчич. Він не відкинув того, що в Україні з'явиться сезон дощів і, навпаки, сезон посухи.

Причинами пилової бурі, що пронеслася над Київською та Житомирською областями 16 квітня, крім посушливої зими і весни, стали прихід циклонічної депресії і відсутність рослинності на полях. Навіть швидкості вітру 20–24 м/с вистачило для того, щоб у повітря піднялася така кількість піску і пилу, сказав фахівець.
Більше читайте тут:

Telegram Channel