Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинь: безробітних більше, а вакансій – менше

«Ми зняли будь-які обмеження щодо надання статусу безробітного і призначення допомоги з безробіття, спростили форму подачі документів».

Фото пресслужби Центру зайнятості.

Волинь: безробітних більше, а вакансій – менше

Понад два місяці служба зайнятості Волинської області працювала в умовах карантину

Її фахівці надавали послуги в онлайн режимі. Приймали документи в електронному вигляді або через скриньки для кореспонденції. Обмежувальні заходи, які застосовувалися для стримування пандемії, негативно позначилися на бізнесі.

— Чимало підприємців заморозили чи припинили роботу, звільнили працівників. І хоча з 11 травня умови карантину послабилися, не всі змогли повернутися до звичного ритму життя чи хоча б частково відновити діяльність, — сказав під час онлайн-конференції директор обласного центру зайнятості Роман Романюк (на фото).

За час карантину побільшало волинян, які шукають роботу. У травні їх кількість сягнула майже 15 тисяч, що на 69 відсотків більше відповідного періоду минулого року. Найчастіше роботи позбувалися жінки. Як повідомив нам Роман Романюк, серед безробітних 47 відсотків із вищою освітою, 21 — із загальною середньою, 32 — із професійно-технічною. Зросла кількість людей, які залишились без роботи і серед особливих категорій населення — учасників АТО, людей з інвалідністю, тих, кому залишилося 10 років до пенсії та інших, а ось вакансій зменшилося більш як удвічі порівняно з травнем 2019-го. Нині служба зайнятості області готова запропонувати волинянам лише 2048 робочих місць.

За період карантину статус безробітного отримали 7534 особи.

Найбільше шансів працевлаштуватися безробітні мають у галузі оптової і роздрібної торгівлі, трохи менше — у переробній промисловості, постачанні електроенергії, транспорту. Майже половина вакансій — із мінімальною зарплатою. І лише незначна кількість — 6 відсотків — із оплатою праці понад 10 тисяч гривень.

Роман Романюк повідомив, що за час карантину було запроваджено ряд нововведень в обслуговуванні громадян. Зокрема, збільшення допомоги з безробіття із 650 до тисячі гривень. Тож уже у квітні середній розмір її становив 3319 гривень на місяць, що на 26 відсотків більше відповідного періоду минулого року.

— Ми зняли будь-які обмеження щодо надання статусу безробітного і призначення допомоги з безробіття, спростили форму подачі документів, — сказав Роман Романюк. — Кошти зареєстрованим у центрах зайнятості волинянам нараховуємо з першого дня звернення в службу зайнятості. Отож за період карантину статус безробітного отримали 7534 особи. Це на 80 відсотків більше відповідного періоду минулого року. Вдалося працевлаштувати 1472 шукачі роботи. Понад тисячу безробітних залучили до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Особливу увагу служба зайнятості області приділяла підтримці бізнесу, надавала допомогу роботодавцям із часткового безробіття. На кінець травня було прийнято 117 рішень щодо цього. Виплати отримали 3370 працівників на загальну суму понад 10 мільйонів гривень. Найбільшу фінансову допомогу надали ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЛУ». 4597 його робітників отримали виплати у квітні на майже 10 мільйонів гривень.

— Ми адаптовуємося до роботи в нових умовах, — зазначив директор обласного центру зайнятості, — тримаємо руку на пульсі ринку праці і готові підтримати кожного, хто звернеться за допомогою.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel