Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Денис  із Шацька виконує карколомні трюки

Фото Мирослави ЦЮП’ЯХ.

Денис із Шацька виконує карколомні трюки

Коли у фільмах, здебільшого бойовиках, споглядаєш нереальні піруети у виконанні героїв–каскадерів, сумніваєшся, що звичайна людина, а тим більше школяр, зможе їх відтворити. Втім виявилося, що може, причому без підстраховування

Дев’ятикласник Шацької гімназії Денис Голядинець (на фото) робить сальто, фантастичні стрибки в різних площинах та напрямах, обертання на 360 градусів тощо. У трикінгу (саме так називається цей порівняно молодий вид спорту), котрим він займається майже 5 років, усього досягнув самотужки. Більше того, зібрав у Шацьку команду однодумців, які разом опановують мистецтво переміщення.

— Раніше я пробував займатися паркуром, фріраном, але ці дисципліни передбачають рух із подоланням перешкод. Місць, де можна було б тренуватися, в райцентрі немає. Інша річ — трикінг, який поєднує в собі елементи бойових мистецтв, паркуру, капоейри, гімнастики. Тут уже не потрібні спеціальні паркур–майданчики, високі паркани чи дахи будинків. Можна відпрацьовувати стрибки на піску, сіні й навіть у воді, — каже Денис.

 Батьки спочатку боялися за сина, який займається таким небезпечним видом спорту, а потім заспокоїлися.

Батьки спочатку боялися за сина, який займається таким небезпечним видом спорту, а потім заспокоїлися.

 Коли він, надивившись на Youtube відео з неймовірними піруетами у виконанні досвідчених трикерів, почав опановувати техніку сальто, ніхто з рідних у нього не вірив. Тато говорив: «Просте сальто вчаться робити декілька років! Куди тобі!». Денис і сам знав, що таке розчарування, коли не можна виконати простий елемент. Але не відступав. Тижнями, місяцями відпрацьовував вправу на піску біля будинку. Зізнається, що аж після 800 спроб він таки навчився робити переворот у повітрі через голову з приземленням на ноги!

У теплу пору року тренується разом з однодумцями в урочищі «Карасинська гірка», де є піщані гори, взимку — у спортивному залі Шацької ДЮСШ. Пробував навіть в озері. Каже, що спочатку важливо опанувати базові елементи, які вже потім можна ускладнювати, вносити свої деталі та фантазувати сповна, бо трикінг — мистецтво без обмежень і заборон. Сьогодні Денис легко виконує переднє, заднє, бокове і навіть подвійне сальто. І має нову ціль: освоїти трюк «вортекс», коли робиться у повітрі обертання на 360 градусів і відразу — заднє сальто. Зізнається, це важко, проте переконаний, що можливо.

Трикінг — досить травматичний вид спорту. Денис декілька разів невдало приземлявся після сальто, проте травми були незначні. Загалом він намагається бути максимально обережним. Юний трикер та його друзі із захопленням переглядають в інтернеті відео занять у великих містах, де для розвитку цього виду спорту створено якнайкращі умови: функціонують батутні центри, облаштовані поролонові ями. На жаль, у Шацьку про таке лише мріють.

Аж після 800 спроб він таки навчився робити переворот у повітрі через голову з приземленням на ноги!

Втім, і його відео, опубліковані в Instagram, мають пристойну статистику переглядів, деякі — більше тисячі. Хештеги допомагають залучити на сторінку навіть іноземців. Дениса особливо тішать вподобайки від відомих у світі трикерів, які мають понад 100 тисяч підписників. Каже, те, що вони переглядають його відео і ставлять лайки, вже є гарною мотивацією, щоб не зупинятися, а рухатися далі.

Аби досягати поставлених цілей, Денис Голядинець постійно виконує фізичні вправи: стрибки у висоту, підтягування на перекладині, відтискання від підлоги тощо. Бути сильним і витривалим так важливо в цьому мистецтві. А ще рисами трикера є сила духу, швидка реакція. Він мусить обов’язково побороти свій страх, невпевненість і напрацювати прагнення перемагати.

Батьки спочатку хвилювалися за сина, який займається цим доволі небезпечним видом спорту, інколи навіть забороняли. Але як можна заборонити те, що, зі слів Дениса, дарує яскраві емоції і неймовірні, шалені відчуття? Зараз, коли син подорослішав і став більш досвідченим, мама і тато заспокоїлися, більше того, якщо хлопець надто довго «засиджується» в телефоні, вони самі виставляють його на вулицю: мовляв, позаймайся, покрути сальто.

І Денис із задоволенням іде: далі вивчає свої можливості, тренується, робить карколомні трюки й отримує від цього справжній кайф!

Мирослава ЦЮП’ЯХ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel