Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хрестовоздвиженський храм волинського села Ощів відзначає сьогодні 30-річчя свого освячення (Фото)

Минуло рівно 30 літ!

Фото з архіву прес-служби парафії.

Хрестовоздвиженський храм волинського села Ощів відзначає сьогодні 30-річчя свого освячення (Фото)

В липні 1990-го про цю подію написала газета «Будівник комунізму»

Хрестовоздвиженський храм села Ощів поділився у Facebook спогадами про з нагоди 30-річчя свого освячення.

«Саме у цей день 30 років тому, 14 липня 1990 року, відбулося освячення відновленого Ощівського храму.

Знаходимо відомості про перебіг подій у цей день у публікації Зіни Левчук «Світло оновленої церкви» у газеті «Будівник комунізму» (нині - «Горохівський вісник») за 22 липня 1990 року:

«Село повнилося духовним піднесенням (...) І старші, і молодші за велінням своєї душі зібралися тут на освячення Божого Храму. Та й не тільки місцеве населення, а й жителі сусідніх прибули на цю хвилюючу подію...

Йшло Богослужіння. І від нього все більше й більше квітнула ота душевна врочистість, ота невимовна людська краса, що виникає, коли повиває і думки, і серце каяття у скоєному необдуманого, негідного, прагнення не повторити його, а творити тільки добро, приносити іншим тільки щастя.

Майже вісімдесят літ парафіяни були позбавлені можливості відзначати свята, молитися, збагачуватися духовно у своїй церкві.

Йшов проливний дощ, шмагав невгамовно вітер на подвір‘ї, а люди не залишали його. Навпаки - їх збиралося ще більше. Адже в Ощеві так довго чекали цього дня. Майже вісімдесят літ парафіяни були позбавлені можливості відзначати свята, молитися, збагачуватися духовно у своїй церкві (...)

І ось прорвалося перезріле, притаєне у людських серцях прагнення подарувати друге життя сільській церкві. Про те, як взялися за цю справу також розповів П.І. Андрійчук - один з найстарших в Ощеві:

- Прийшов якось до мене Григорій Шкамарда і каже: «А що, коли ми візьмемося за відбудову церкви? Як думаєте, вийде щось з цього?» А я й відповів: «Якщо візьмемося, то й зробимо. Головне - почати». І почали.

Григорій Андрійович зі своєю думкою, своїми намірами пішов до людей. З хати в хату, від сім‘ї до сім‘ї. Згодом громада зібралася на колективну раду. Ось так і вирішили відбудувати стару зруйновану війнами і часом церкву. Будівництво, яким, можна без сумніву сказати, керував Григорій Андрійович Шкамарда, йшло злагоджено, дружно, у швидких темпах. Всі ощівці охоче допомагали у цьому. Хто чим міг.

Одні приклали до споруди вміння своїх рук, інші - вносили в неї матеріальну частку.

Одні приклали до споруди вміння своїх рук, інші - вносили в неї матеріальну частку. (...) Словом, спільними силами, усією громадою, за такий короткий строк - менше року - відновили у селі церкву. Треба відзначити, що у самому храмі теж відчуваються величезні старання і вміння людських рук, сила людського розуму. Адже тут самим доводилося робити, встановлювати практично все. Бо не збереглося тут зовсім нічого... А заходиш зараз сюди - церква напрочуд багата і сонцесяйна.

Здійснив (освячення. - прим. прес-служби парафії) благочинний отець Олександр (Пасічник. - прим. прес-служби парафії). В урочистому Богослужінні взяло участь духовенство нашого району.

Після цього зворушливого моменту усі зібралися біля вхідних дверей, де свято ще довго продовжувалося. Ощівчан щиро вітали священики, що прибули із сіл Горохівщини. А дівчатка у вишиваних блузочках піднесли кожному із них на вишитих рушниках житні хлібини, випечені сільськими трудівницями.

Звернувся до усіх і отець Миколай (Мельничук. - прим. прес-служби парафії), який буде проводити богослужіння у церкві. Душевно, щиро говорив він:

- Радуйтеся, люди, і веселіться сьогодні. Перед вами відкрилася свята вратарниця, у якій ви будете збагачувати себе духовно (...).

Веселими дзвіночками полилися по подвір‘ю і, здалося, над усім селом юні голоси, що славили поетичними рядками всіх, хто доклав своїх зусиль, щоб наблизити радісний день відкриття у селі церкви.

Все подвір‘я тануло у морі ніжних троянд, повнилося теплотою людських сердець і гарних сподівань. А на сонці, що уже згодом зуміло пробитися крізь хмари і випустити сюди свої лагідні промінці-іскорки, гордо виблискувала красуня-церква, заново народжена в селі для добра. Хай же світло її не меркне і в будні, і в свята, осяваючи душі людські щастям, радістю, миром» (текст публікації подано в авторській редакції).

З нагоди ювілею прес-служба парафії публікує підбірку фотографій з відкриття Ощівського храму та архівні фото з історії Святині.

Вітаємо всіх парафіян зі святом - 30-річчям відновлення Ощівського храму!», - йдеться в дописі.

Telegram Channel