Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Тисячолітня Холмська ікона Божої Матері й досі пахне кипарисом. Наша ранкова добірка

Найбільша волинська святиня – головна робота реставратора Анатолія Квасюка.

Фото volart.com.ua.

Тисячолітня Холмська ікона Божої Матері й досі пахне кипарисом. Наша ранкова добірка

Які ми люди. Сьогодні говоримо саме про це

 У музеї Волинської ікони в Луцьку зберігається справжня перлина світового мистецтва — Холмський образ Божої Матері. Як відомо з відкритих джерел, князь Данило Галицький привіз її у 1223—1237 роках зі столиці у засноване ним місто Холм. Згодом Богородиця та Ісус були короновані золотими коронами, а у 1888 році перед ними молилася царська родина. Під час Першої світової війни ікону вивезли до Москви, а тоді — до Києва. Після реставрації Миколою Праховим святиня повернулася до Холмського кафедрального собору, а потім зберігалася на Івано–Франківщині та Волині у приватних помешканнях віруючих християн.

Відомий український митець Володимир Галькун, брат народної художниці України Тетяни Галькун, розповів, що берегиня ікони Надія Горлицька тримала її у своїй спальні. Потім заслужений працівник культури України Анатолій Квасюк відновив святиню. Після цього її передали до музею Волинської ікони.

«Серце йокнуло… Одразу зрозумів — це вона».

— Вона випромінює особливу енергію. Ну хіба це не дивовижно? Святиню багато разів переписували, тому копій є немало, але коли Толік — мій приятель і реставратор ікони, віднайшов її, то перше, що вимовив: «Серце йокнуло… Одразу зрозумів — це вона», — пригадує митець.

За словами Володимира, попри плин часу, образ і досі пахне матеріалом, з якого виготовлений, — кипарисом. Він каже, що скляна шафа, в якій розміщена ікона, вартує щонайменше 15 тисяч доларів, а вона сама — безцінна.

Ірина КРАВЧУК.

Реклама Google

Любов по-українськи

Вони вже й не уявляють себе один без одного. Колись,  давним-давно, їх звела доля. Полюбили один одного, побралися — і стійко тримали її удари, боролися із негараздами. Позаду  в них — шалений вир життєвих подій і досвід у боротьбі  із труднощами, а попереду — старість, із хворобами, побутовими і матеріальними проблемами. І, звісно ж, не така, як у їхніх закордонних ровесників

Отак би все життя.
Отак би все життя.

 Вони все життя пропрацювали в колгоспі — вставали разом із сонцем і поверталися, коли заходило. Заробили мозолі на руках, численні болячки… і мізерні пенсії, яких вистачає хіба що на їжу, комуналку, цукерки для внуків. На ліки — не завжди і не в усіх. Де вже тут мріяти про модні курорти, мандрівки в екзотичні країни! Тож і на схилі літ змушені працювати — тримати всіляку живність, обробляти городи. Втім, особливо цим не переймаються. Із властивим українцям гумором кажуть: «У нас курорт на зелених морях. Тут тобі і сонце, і пляж, і фітнес. Так понагинаєшся біля картопельки, бурячків, що ніяка зарядка не потрібна». Вони радіють, що й досі у парі, бо ж разом легше і живеться, і працюється. А поцікавишся, чи не згасла їхня любов на схилі літ, лише усміхнуться. Мовляв, таке питаєш. Якби не кохали один одного, не прожили б стільки років разом.

Євгенія СОМОВА.

Міра людяності

Ця подія трапилася у Рівненській громаді, що в Любомльському районі. Одна з місцевих мешканок звернула увагу на собаку, яка тривожно скавуліла біля зав’язаного мішка

Тварина дуже зраділа, коли побачила, що жінка не збирається йти геть. У клунку, як з’ясувалося, було семеро цуценят. Тож за хвильку собака активно облизувала своїх дітей, тицялася у них мордочкою і не забувала вдячно поглядати на благодійницю.

Жінка, яка врятувала песиків, тепер активно шукає господаря тварин, бо вважає, що ця людина має відповісти за свій вчинок: «Можливо, хтось знає хазяїна, його потрібно покарати! Як можна бути такими людиськами!» Теж сподіваюся, що знайдеться і за таке дикунство отримає по заслузі.

Ірина КРАВЧУК.

Золоті слова

Ніколи не сперечайтеся з ідіотами. Ви опуститеся до їхнього рівня, де вони задушать вас досвідом

Марк Твен, американський письменник.

Анекдот

— Нерозумно створювати запаси продуктів, я завжди запасаюся тільки горілкою!

— Чому ?

— По-перше, в неї терміну придатності немає, а по-друге, ще дідусь учив мене, що це валюта, тільки рідка!

5 серпня

Сонце (схід — 5.50, захід — 20.58, тривалість дня — 15.08).

Місяць у Водолії, Рибах. 17 день Місяця.

Іменинники: Аполлінарій, Трохим, Феофіл, Ганна.

6 серпня

Сонце (схід — 5.52, захід — 20.56, тривалість дня — 15.04).

Місяць у Рибах. 18 день Місяця.

Іменинники: Борис, Гліб, Соломія, Полікарп, Христина, Анатолій, Панас, Роман.

Синоптики обіцяють комфортне літнє тепло

5 серпня у народі вшановують пам’ять Почаївської ікони Божої Матері та мученика Трохима. Його ще називають Безсонником, оскільки ведуться активні роботи на жнивному полі

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Алли Адамської, 5 серпня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–східний, 5 — 10 метрів за секунду. Нічна температура повітря по області — 12 — 17 градусів тепла, денна — 25 — 30 вище нуля. Вода у річці Стир прогріється до 20 градусів, а в озері Світязь — до 18. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було у 1963 році — плюс 33 градуси, найхолодніше — 1969–го — плюс 8.

6-го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно-східний, 5 — 10 метрів за секунду. Вночі температура повітря сягатиме 12 — 17 градусів тепла, вдень — 26 — 30.

У Рівному 5 серпня впродовж доби буде похмуро. Вітер південно-східний, 7 — 12 метрів за секунду. Температура повітря 21 — 29 градусів тепла. 6 серпня також хмарно, без опадів. Температура повітря упродовж доби 26 — 30 градусів тепла. Вітер східний, 5 — 7 метрів за секунду.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel