Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Алея скульптур стане родзинкою Луцька. Наша ранкова добірка

Микола Головань: «Був час розкидати каміння, а нині – пора збирати його».

Фото Євгенії СОМОВОЇ.

Алея скульптур стане родзинкою Луцька. Наша ранкова добірка

У Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки, що в обласному центрі, облаштували незвичну локацію

 

 Вже з перших кроків по оновленій, вимощеній бруківкою алеї виникає відчуття, що потрапляєш у світ дитинства, диво–тварин і містичних істот. Скульптури, що вишикувалися з обох боків доріжки, раніше були розкидані по всьому парку. Тож лучани, певне, й не здогадувалися, що їх так багато — більш як 30.

Роботам понад 45 років. А подарував їх місту відомий волинський митець Микола Головань. Виготовлені зі штучного каменю скульптури з часом потемніли. І автор взявся їх оновлювати. Сам декорував, реставрував — і вони отримали друге життя, відкрилися у первозданній красі. А після того, як до кожної зробили підсвітку, стали ще оригінальнішими і загадковішими.

Скульптури, що вишикувалися з обох боків доріжки, раніше були розкидані по всьому парку. Тож лучани, певне, й не здогадувалися, що їх так багато — більш як 30.

Облаштування алеї обійшлося місту у понад 800 тисяч гривень. Але це ще не все. Потрібно подбати і про охорону скульптур Миколи Головня від вандалів. Адже, пам’ятається, молодь кілька разів робила спроби потрощити іншу чудову локацію — алею парасольок. Втім, запевняють у міськраді, влада не забула про це. Скульптури добре укріплені. До того ж у парку встановлюють відеонагляд. Тож вирахувати зловмисника буде нескладно.

Євгенія СОМОВА.

 

Літо з присмаком несвободи

Старий пошарпаний тролейбус труситься, наче в лихоманці. Двері й вікна — навстіж. Спекотно. На вулиці майже 30 градусів. Пасажири у масках на обличчі стомлено дивляться у вікна. У кожного, певно, на думці одне: «Швидше б вийти з розпеченої металевої коробки, скинути набридлу пов’язку і ковтнути свіжого ранкового повітря». Але про це залишається тільки мріяти

Асфальт пахне бензином, порохом і ще чимось не дуже приємним. Озивається телефон. Гарячково шукаю його в сумці. Хто б то міг бути у таку пору? «Як ви там, яка погода в Луцьку? — допитується подруга і у відповідь на моє загальне і невиразне «так собі» каже: — А у нас чудово! Сонце, море, пляж, розваги — і ніякого карантину. На вулицях — повно людей, дівчата, жінки дефілюють у гарних сукнях, наче на подіумі, багато музики. Вона не змовкає навіть вночі, бо ж народ прагне розваг. Удень вилежується на пляжах, а ввечері йде в клуби. Тут ніхто не зважає на карантин, не дотримується маскового режиму. Люди втомилися, певне, від нього. Дивлюся на них — і собі забуваю, стаю безпечною і безтурботною біля моря. А хочеш послухати його?».

Реклама Google

Слухаю шум прибою, шурхіт гальки — і відчуваю подих моря, смак солі на губах і повітря, насичене йодом, бачу себе в гомінкій літній Одесі, бо ж не раз бувала там. На жаль, мені вона цьогоріч не світить. Тож крокую по розпеченій бруківці вулиці Лесі Українки, а назустріч мені — потік людей. На літніх майданчиках кафешок красиві дівчата неквапливо потягують крізь соломинку коктейлі. Виграє якусь мелодію на саксофоні сумний клоун, трохи далі — дует скрипальки і гітариста безплатно дарує настрій перехожим. Звучить пронизлива сирена «швидкої», яка поспішає рятувати чиєсь життя. Починається новий день.

Євгенія СОМОВА.

 

Залишили все заради змін: як три подруги шукали щастя на чужині

Оксана, Аня та Марія познайомилися в Німеччині на заробітках. І хоча покидати дім було нелегко – таки наважилися

Перша – білоруска. За кордон приїхала, щоб знайти добре оплачувану роботу. Коли освоїлася там, почала вивчати німецьку, аби стати викладачем.

Аня з дитинства жила в Криму, працювала юристом. Та життя змінилося, коли в батька стався інсульт: мати почала його доглядати, бабуся померла, а брат став пиячити. Сім’я мала свій бізнес: два невеликі санаторії, але коли до влади прийшла Росія, в них усе відібрали. Тому дівчина вирішила податися на чужину.

Життя змінилося, коли в батька стався інсульт: мати почала його доглядати, бабуся померла, а брат став пиячити.

Марія родом із Луцька. Коли отримала медичну освіту, влаштувалася медсестрою. Зарплата розчаровувала, особисте життя теж не складалося, тому прийняла таке рішення.

– Якось їхали в таксі, розмовляли то українською, то російсько, то німецькою. Таксист зацікавився і спитав, звідки ми. Розповідаємо, а він раптово зупиняє машину і пильно дивиться на нас… Каже: «Одна юрист, друга вчителька, третя медик… І жодна не знайшла свого місця на Батьківщині? У голові не вкладається», — пригадала Марія.

Напевно, доля звела їх невипадково, бо згодом кожна віднайшла те, що шукала: білоруска Оксана стала викладати німецьку в одній із місцевих шкіл, кримчанка Аня вийшла заміж і народила сина. А Марія до нестями закохалася в німця. Після весілля він подарував їй гарненького собаку і... особняк.

Ірина КРАВЧУК.

 

Смачного!

Салат із кавуном та сиром фета

Хто б подумав, що солодкий кавун чудово поєднується із солоним сиром? Переконайтеся!

 

 Інгредієнти: 0,6 кг кавуна, 300 г фети, 1 лимон, м’ята, оливкова олія, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Очищений від шкірки кавун і сир наріжте невеличкими кубиками й висипте у глибоку салатницю. Додайте подрібнену м’яту. Заправте салат олією та лимонним соком. Посоліть і поперчіть до смаку безпосередньо перед подачею.

А в «Цікавій газеті на вихідні» за 6 серпня — не лише оригінальні рецепти страв із цією величезною ягодою, а й цікаві факти про неї та рекомендації, як правильно вибирати кавун, щоб насолодитися смаком, а не викинути гроші на вітер. У наступному випуску рубрики «Пальчики оближеш!» — ще один серпневий дарунок — мак!

 

Календар:

7 серпня

Сонце (схід — 5.53, захід — 20.54, тривалість дня — 15.01).

Місяць у Рибах, Овні. 16 день Місяця.

Іменинники: Іван, Петро, Яків, Антон, Микита, Захар, Єлизавета, Михайло.

8 серпня

Сонце (схід — 5.55, захід — 20.53, тривалість дня — 14.58).

Місяць у Овні. 20 день Місяця.

Іменинники: Петро, Давид, Єфросинія, Денис, Дементій, Костянтин.

9 серпня

Сонце (схід — 5.56, захід — 20.51, тривалість дня — 14.55).

Місяць у Овні. 21 день Місяця.

Іменинники: Іван, Тихін, Павло, Петро, Денис.

10 серпня

Сонце (схід — 5.58, захід — 20.49, тривалість дня — 14.51).

Місяць у Овні, Тельці. 22 день Місяця.

Іменинники: Георгій, Юрій, Єгор, Іванна, Марко. Лука, Іван.

11 серпня

Сонце (схід — 5.59, захід — 20.47, тривалість дня — 14.48).

Місяць у Тельці. 23 день Місяця.

Іменинники: Іван, Сергій, Герман, Павло, Ксенофонт.

 

Погода: мінлива, як панночка

7 серпня відзначається Успіння правовірної Ганни, матері Пресвятої Богородиці. У минулі часи помітили, яка погода на Ганну до обіду – така зима до грудня, яка після обіду – така зима після грудня

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Гончаренко, 7–8 серпня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Денна температура повітря по області — плюс 25–30 градусів, нічна — 14–19. Вода у річці Стир прогріється до 24 градусів, а в озері Світязь — до 20.

Вода у річці Стир прогріється до 24 градусів, а в озері Світязь — до 20.

9–10 серпня — мінлива хмарність, уночі переважно без опадів, але місцями можливий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря впродовж доби — 22–27 градусів тепла.

11 серпня вдень — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північний 5–10 метрів за секунду. Вночі — 11–16, вдень — 22–27 градусів вище нуля.

У Рівному 7 серпня хмарно з проясненнями, можливий дощ. Температура повітря упродовж доби від 19 до 28 градусів тепла. Вітер північно–східний, 2–5 метрів за секунду. 8–9 серпня буде також хмарно з проясненнями, без опадів. Температура повітря вдень — плюс 17–28 градусів. Вітер північно — східний до 3 метрів за секунду. 10–11 серпня — хмарно з проясненнями. Вітер північно–східний до 2 метрів за секунду. Повітря вдень прогріється до 27 градусів вище нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel