Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Загальна сума боргів на газовому ринку України сягнула 114 мільярдів гривень

Малюнок АТ «Волиньгаз».

Загальна сума боргів на газовому ринку України сягнула 114 мільярдів гривень

А списання безнадійних боргів приведе до фінансового оздоровлення державних компаній

У Першій енергетичній асоціації України зазначають, що чималі борги населення за газ та послуги теплопостачання негативно впливають  на фінансовий стан НАК «Нафтогаз України»  та призводять до зменшення відрахувань  до державного бюджету.

«Стрімке збільшення заборгованості за газ та постачання тепла негативно впливає на фінансові результати компаній, які перебувають у державній власності, – каже Віктор Меркушов, віцепрезидент ПЕАУ. – Насамперед зменшується сума дивідендів, яка має бути переказана до держбюджету».

Експерт пояснив, що такі компанії, як НАК «Нафтогаз України», ТОВ «Оператор ГТС України» та його попередник АТ «Укртрансгаз», вимушені формувати резерви під безнадійну заборгованість. Внаслідок чого зменшується сума прибутку компаній, з якої сплачуються дивіденди до держбюджету. Тому списання таких безнадійних боргів приведе до фінансового оздоровлення державних компаній.

Реклама Google

Верховна Рада України ухвалила закон про списання старих боргів між учасниками ринку.

Вирішення цієї проблеми запропоновано в законопроєкті №3800-1, воно було ініційоване групою депутатів майже з усіх фракцій. Аналогічне рішення вже прийнято на ринку електроенергії. Верховна Рада України ухвалила закон про списання старих боргів між учасниками ринку, і 15 липня його підписав Президент.

Законопроєктом передбачено механізм зі списання заборгованості по всьому ланцюжку житлово-комунальних послуг для населення. Це дасть змогу провести фінансове оздоровлення та забезпечити економічну стабільність як усіх підприємств галузі, так і ТОВ «Оператор ГТС України» та НАК «Нафтогаз України».

Telegram Channel