Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Не того назвали «баригою»!

«Президент Зеленський робить вигляд, що він «у хатинці», ховається, щоб не коментувати скандал з одним із найближчих партнерів…»

Фото glavcom.ua.

Не того назвали «баригою»!

Олігарха Ігоря Коломойського, якого 6 серпня міністерство юстиції США офіційно звинуватило в розкраданні мільярдів доларів із ПриватБанку, вважають партнером і союзником очільника України Володимира Зеленського. Про це йдеться у статті впливового американського видання The Washington Post

Газета нагадує, що за президентства Петра Порошенка уряд націоналізував ПриватБанк, стверджуючи, що Коломойський та один із його компаньйонів вивели з фінустанови значні суми. Коломойський тоді виїхав із Києва до Ізраїлю, де також має громадянство. Він зберіг політичну владу в Україні завдяки власному бізнес–холдингу, до якого належить велика українська телекомпанія («1+1». — Ред.).

«Коломойського розглядають як союзника чинного глави держави, який до обрання був актором і знімався у комедійному шоу, що виходило в ефір на телеканалі олігарха. Обрання Зеленського вважалося благом для Коломойського, особливо після того, як новий гарант поставив його особистого адвоката на чолі своєї адміністрації, — нагадує видання про Андрія Богдана, який був керівником Офісу Президента. — Дехто у США підозрював про зв’язки Зеленського з магнатом і вважав, що це суперечить його передвиборним обіцянкам щодо боротьби з корупцією та щодо реформ», — пише газета.

Звинувачення проти Коломойського мали би змусити Володимира Зеленського задуматись — Америка не вважає українського гаранта незалежним від олігархів і здатним виконати зобов’язання перед МВФ.

Попри те, що Володимир Зеленський публічно не підтримує повернення контролю над ПриватБанком олігарху і врешті–решт звільнив Богдана з посади, Коломойському було достатньо комфортно з нинішнім керівництвом України, щоб він повернувся із самовигнання у Тель–Авіві і знову облаштувався в Києві, де підтримує зв’язки з членами президентської адміністрації, констатує американське видання.

До речі

Ігоря Коломойського та його бізнесового партнера Геннадія Боголюбова США звинувачують:

  • у викраденні «мільярдів доларів» із ПриватБанку, що раніше належав їм, шляхом фіктивних кредитів;
  • у відмиванні грошей на території США за допомогою двох американських партнерів;
  • гроші витрачали на купівлю комерційної нерухомості та заводів із виробництва сталі та сплавів у США.

Сам олігарх звинувачення категорично відкидає.

Тим часом міністерство юстиції США вимагає конфіскації двох об’єктів комерційної нерухомості на території США вартістю 70 мільйонів доларів, придбаних на кошти, незаконно привласнені у ПриватБанку. Цими днями ФБР провела обшуки в офісах американської фірми, власником якої є Коломойський.

Коментарі

Олег СААКЯН, політолог:
«Це (кримінальне переслідування в США. — Ред.) фактично робить Коломойського токсичним для інших впливових осіб, оскільки контактувати з ним — це намалювати приціл собі на лобі».

Борис ФІЛАТОВ, мер Дніпра:
«З огляду на те, що в Коломойського офіційно три громадянства і він ніколи цього не приховував, а в Україні дозволено мати лише одне, то Володимиру Олександровичу (Зеленському. — Ред.) настійно рекомендуватимуть позбавити ІВК (Ігоря Валерійовича Коломойського. — Ред.) українського громадянства. А після цього видати міжнародного злочинця американському правосуддю».

Юрій БУТУСОВ, журналіст:
«Президент Зеленський, як звичайно, робить вигляд, що він «у хатинці», ховається, щоб не коментувати скандал з одним із найближчих партнерів, і намагається перебити картинку, де він поруч із Коломойським вирішує питання за одним столом, фронтовими сюжетами, і тому раптом згадав про спілкування із солдатами, і про магазини в Бахмуті (нещодавно глава держави побував на Сході. — Ред.). По–дитячому наївно і безвідповідально… Америка втрутилась публічно, голосно, щоб чітко показати: так, це політичне рішення. Вашингтон турбує вплив магната на Зеленського, який Президент невміло ховає, але який для всіх є очевидним. Звинувачення проти Коломойського мали би змусити Володимира Зеленського задуматись — Америка не вважає українського гаранта незалежним від олігархів і здатним виконати зобов’язання перед МВФ. Втрата довір’я — головна проблема Зеленського як у країні, так і за кордоном».

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel