Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Як правильно поливати плодово-ягідні культури

Найбільша потреба у живильних струменях — у період дозрівання плодів та ягід.

Фото poferme.com.

Як правильно поливати плодово-ягідні культури

Буває, що замучить весна садовода-городника опадами, та й літо спекотне. А кожна ж рослина по-своєму реагує на надлишок чи нестачу вологи в ґрунті

З ягідних культур найбільш вибагливі до неї суниця, смородина й порічки. Менше потребують її малина й аґрус. Із плодових дерев особливо полюбляють воду яблуня, груша, слива, черешня, вишня, персик, абрикос (перелік — за ступенем вологолюбності). Однак при визначенні норми поливу слід враховувати кілька умов: вік дерев, клімат, стан землі, рівень ґрунтових вод тощо.

Вищезгадане треба брати до уваги не тільки для саду, але й будь–якої ділянки. Ось кілька порад.

Реклама Google

При визначенні норми поливу слід враховувати кілька умов: вік дерев, клімат, стан землі, рівень ґрунтових вод тощо.

Щоб установити термін поливу, перевірте стан ґрунту. Плодово–ягідні розвиваються нормально, коли його вологість не нижче 70–80% від польової вологомісткості. Але вже і в цьому випадку не економте, інакше вологість ще більше знизиться і відіб’ється на стані підопічних. Надлишок — теж шкідливий, бо він погіршує повітряний режим шарів, вимиває корисні речовини з прикореневої зони.

Найбільша потреба у живильних струменях — у період дозрівання плодів та ягід. Саме тоді кількість води у саду зменшується не по днях, а по годинах. Перевірте: зволоження має сягати принаймні метрової глибини. Якщо між деревами у вас посіяна трава, розбито квітники, то міжполивний період скорочують до 20 днів, а кількість поливів (хоча б 4 за літо) збільшують. Останнім часом у нас взимку випадає небагато снігу. Тому восени до настання холодів потрібно забезпечити солідний вологозарядний полив у своєму садку.

Молоді дерева та кущі зрошують частіше, ніж плодоносні, але меншими нормами. Першого року після посадки, коли вони ще не встигли розвинути кореневу систему, їх поливають двічі–тричі на місяць. Норми витрати води, звичайно, залежать від ступеня втрати її ґрунтом. Якщо, наприклад, яблуні, які родять, одержують воду регулярно, при поливі по борознах із затопленням пристовбурних кругів її необхідно 600–700 метрів кубічних на гектар (знаючи площу свого саду, легко можете обчислити кількість води для рослин).

Ігор ВИЖОВЕЦЬ.
с. Гредьки, Ковельський район.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel