Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
На кущах біля стежини зріють ягідки ожини. Круті рецепти

Волинь-нова

На кущах біля стежини зріють ягідки ожини. Круті рецепти

Де берізки одбігли від гаю,

Де за вільхами вітер приліг,

Ми з тобою ожин назбираєм,

Дивних ягід моєї землі.

Петро МАХ.

Йогурт бананово-ожиновий

Хочете посмакувати чудовим напоєм без консервантів – беріться до справи

 

 ​Інгредієнти: 0,5 л кефіру, 1 пакетик ванільного цукру, 2 банани, 0,5 скл. ожини, щіпка меленої кориці, гілочка меліси для оздоблення.

Приготування. Банани ріжемо на шматочки і викладаємо в блендер. Додаємо інші інгредієнти і збиваємо на першій швидкості, поки маса не стане однорідною. Далі йогурт збиваємо до бажаної консистенції.

Пиріг ожиново-яблучний

Любите до чаю чи кави щось солоденьке? Скуштуйте!

 

Інгредієнти: 175 г м’якого вершкового масла, 175 г цукру, 3 яйця, 200 г борошна, 2 ч. л. розпушувача, терта цедра одного лимона, 0,5 кг чищених яблук, 150 г ожини; для посипки – 75 г холодного нарізаного масла, 75 г борошна, 50 г цукру, 75 г мюслі, 0,5 ч. л. розпушувача.

Приготування. Збити міксером яйця разом із цукром та вершковим маслом. Додати борошно, розпушувач і натерту цедру, вимішати. Перелити тісто у форму розміром приблизно 18х28 см, застелену пергаментним папером. Зверху розкласти тонко нарізані яблука й ожину. Збити всі інгредієнти для посипки до отримання крихти. Посипати фрукти. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин, готовність перевірити зубочисткою. Перед подачею охолодити, прикрасити ягодами і розрізати на порційні шматки.

Ягідний соус до м’яса

Згодиться ожина не лише для приготування ласощів. Чудово поєднується вона і з основними стравами

 

Інгредієнти: 200 г ожини, 0,5 скл. червоного вина, 1 ст. л. крохмалю, сіль, кориця, цукор – до смаку.

Приготування. Ожину залити половиною норми вина (1/4 склянки), додати корицю, дрібку солі і столову ложку цукру, довести до кипіння і проварити 5 хвилин. Отриману масу трохи остудити, протерти через сито і повернути на плиту. Крохмаль розвести з вином (1/4 склянки) і тоненькою цівкою влити до протертого пюре, постійно помішуючи. Довести до кипіння, за потреби додати солі та цукру, зменшити вогонь, поварити ще кілька хвилин, не припиняючи мішати, і розлити у соусниці.

Джем ожиновий

Баночка цих ароматних ласощів узимку нагадає вам і вашим рідним про літо!

 

 Інгредієнти: 1 кг ожини, 800 г цукру.

Приготування. Ягоди перебрати, видаливши пошкоджені. Мити ожину найкраще за допомогою друшляка, виклавши в нього ягоди, а потім опустивши його у велику каструлю з холодною водою (Інший варіант – ополоснути їх у друшляку за допомогою душової насадки). Пересипати ожину в каструлю, додати цукор і залишити при кімнатній температурі на 3–4 години, щоб пустила сік. Потому довести до кипіння на слабкому вогні. Трішки охолодити й перебити блендером. Пюре із вкрапленнями дрібних кісточок (видаляти їх не варто, в них міститься багато вітамінів, а заготовку вони анітрохи не псують!) знову поставити на плиту і варити 7–10 хвилин. Остудити, а наступного дня випарювати джем на мінімальному вогні до загущування (близько пів години), постійно помішуючи й знімаючи пінку. Ознака готовності – крапля сиропу на тарілочці не розтікається, як вода. Гарячий джем розлити в простерилізовані слоїки, закрити металевими кришками (якщо закриваєте пластиковими, можна викласти на джем кружальце чистого білого паперу, просочене горілкою – щоб зверху не з’являлася цвіль). Зберігати при кімнатній температурі в сухому, провітрюваному місці.

Нагадаємо, час запасатися шипшиною... і не тільки нею.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel