Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
І постала королева Анна в Луцьку на день  його 935-ліття

Торік під час святкування Дня Луцька цю скульптуру подарувала місту київська громада.

Фото volynua.com.

І постала королева Анна в Луцьку на день його 935-ліття

Пам’ятник руській князівні і королеві Франції відкрито у сквері на проспекті Волі, 3

Захід пройшов у рамках реалізації проєкту «Шлях Королеви», що передбачає встановлення монументів Анні Київській (1024—1075) у ключових містах Європи на шляху до Франції. Участь у ньому взяли секретар Луцькради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен. Григорій Олександрович зауважив, що це — знаменна подія, адже королеву Анну люблять в Україні та Франції.

За його словами, ця мужня жінка об’єднує дві країни. Скульптуру минулоріч під час святкування Дня Луцька місту подарувала київська громада. Її автор — головний куратор Anne de Kyiv Fest Федір Баландін (українська княжна зображена у вигляді дівчинки із Реймським Євангелієм у руках, дитячі її роки минули в Києві — 18–літньою Анна вийшла заміж за Генріха I та переїхала до Франції. — Ред.).

Уже традиційно у День міста від імені всієї громади керівники Луцька вручають найвищу міську відзнаку містянам, які життєвим прикладом та своєю працею зробили значний внесок у становлення та розбудову незалежної Української держави, в соціальний, економічний чи культурний розвиток обласного центру, мають вагомі досягнення у галузях науки, освіти, культури, спорту, будівництва тощо.

Цього разу Григорій Пустовіт під час урочистої академії вручив посвідчення та нагрудний знак «Почесний громадянин міста Луцька» голові Волинського відділу Союзу українок Любові Ганейчук, зазначивши, що Любов Максимівна — перша жінка в обласному центрі Волині, яка удостоєна такої відзнаки за високий патріотизм, активну життєву та громадянську позицію.

Григорій Пустовіт під час урочистої академії вручив посвідчення та нагрудний знак «Почесний громадянин міста Луцька» голові Волинського відділу Союзу українок Любові Ганейчук.

За високопрофесійну виконавську майстерність, визначні досягнення на ниві музичного мистецтва, вагомий особистий внесок у відродження та розвиток національної культури, популяризацію української пісні звання «Почесний громадянин міста Луцька» присвоєно посмертно В’ячеславу Хурсенку — співаку, композитору, автору–виконавцю пісень. Відзнаку отримала дружина митця Ольга Йосипівна.

Під час урочистої академії лучани з глибокою шаною, великою вдячністю згадали героїчний подвиг захисника державного суверенітету та територіальної цілісності України солдата Юрія Лавренчука, який посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт вручив відзнаку дружині бійця Лілії та донечці Анні.

Присутні всі разом хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих за волю і честь нашої країни та поклали квіти від учасників урочистої академії до фотостенда «Герої Небесної сотні» — «Вони загинули за єдність України».

Марина ЛУГОВА.

Telegram Channel