Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
За добу на COVID-19 захворіло більше сотні волинян. А скільки інфікованих не виявлено?

«Як матове скло»: коронавірусна пневмонія відрізняється від звичайного запалення легень тим, що при COVID-19, як правило, вражена уся площа легень, а не лише їхні частини. На нижньому фото зображення з КТ-знімка легень людини, хворої на COVID-19.

Фото управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації.

За добу на COVID-19 захворіло більше сотні волинян. А скільки інфікованих не виявлено?

«Маєте симптоми «респіраторки»? Постарайтеся не виходити з дому, лікуйтеся, коли стан погіршиться — зателефонуєте», — приблизно такі рекомендації дають нині сімейні лікарі сотням людей. Але сумлінно дотримуються самоізоляції не всі: до легкої форми недуги більшість ставиться легковажно. Так і поширюється коронавірусна інфекція щораз швидшими темпами

Кожен п’ятий тест — позитивний

За добу 22 вересня в Україні діагноз COVID-19 підтвердили у 3 497 хворих, 63 пацієнти померли від ускладнень, 1 769 одужали від коронавірусної інфекції. На Волині було зареєстровано 101 новий випадок зараження, вилікувалися 66 осіб, двох хворих — мешканців Нововолинська та Ратнівського району — врятувати не змогли. Найбільший приріст інфікованих дали Луцьк та Ковельщина — по 15, Турійський та Іваничівський райони — по 11, Володимир-Волинський — 10, Луцький район — 9, Нововолинськ — 8.

Загалом станом на вчорашній ранок в області офіційно зафіксовано 7132 випадки COVID-19, 152 з них завершилися летально. Волинський лабораторний центр повідомив, що методом ПЛР всього обстежено 46024 особи, в тому числі за попередню добу — 539. Отже, майже кожен п’ятий тест виявився позитивним. Надійшло 102 нові повідомлення про підозру на COVID-19.

Люди нарікають, що пройти ПЛР–дослідження державним коштом можна тільки тоді, коли хвороба викликає ускладнення й необхідно лікуватися у стаціонарі. У решті ж випадків діагноз нікого не цікавить.

Люди нарікають, що пройти ПЛР–дослідження державним коштом можна тільки тоді, коли хвороба викликає ускладнення й необхідно лікуватися у стаціонарі. 

— Кашляє пасажир у тролейбусі, приходить на роботу працівник із ознаками застуди, ведуть у садочок дитину зі шмарклями. І нас це не турбує. А кого ж тоді звинувачувати в тому, що коронавірусна епідемія набирає все більших обертів? Наших людей можна навчити тільки штрафами, — відгукнулася на попередню «коронавірусну публікацію» наша читачка Олена Лупійчук із Ковеля.

Справді, всіх охопити тестуванням не вдасться. На жаль, на Волині можливості лабораторних досліджень методом ПЛР менші, ніж у багатьох інших областях. Чи не тому і статистика захворюваності виглядає благополучнішою. Адже на Харківщині за попередню добу виявили 403 нових випадки COVID-19, на Тернопільщині — 337, Одещині — 287, Львівщині — 252, Рівненщині –106 нових випадків. Також позавчора в Україні було зафіксовано найбільше з початку епідемії госпіталізованих хворих на COVID-19 — 711 осіб.

І «матові» легені не лякають?

«Коронавірусна пневмонія відрізняється тим, що при COVID-19, як правило, вражена вся площа легень, а не лише якась частина. Легені покриваються наче матовим склом, — опублікували тернопільські медики фотографії органів пацієнтів, у яких діагностували коронавірусну інфекцію.

Чимало інформації оприлюднюють і про згубний вплив COVID-19 на мозок, серцево–судинну систему, у хворих порушується психіка. Цими днями наклали на себе руки, вистрибнувши з вікна лікарняної палати, двоє пацієнтів у Києві. На жаль, поки грім не вдарить над головою, люди не замислюються про наслідки недуги й не думають, як їй запобігти. А коли «притисне», вимагають, щоб їх рятували. Тільки ж лікарні не гумові.

Нещодавно очільник МОЗ Максим Степанов розповів, що максимальна кількість ліжок, яку в медичних закладах країни можна відвести для лікування хворих на коронавірус, становить 50–52 тисячі. Зараз виділено вже 36 тисяч. Розгортати польові госпіталі в нас не планують. Лікарів для них не вистачить. Чиновник підкреслив, що кількість заповнених ліжок є найбільш критичним показником. «Він свідчить, чи здатні ми надавати медичну допомогу. Здатність, звичайно, обмежена», — застеріг Степанов.

На Волині, як розповіла головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, показник завантаженості ліжок у лікарнях «першої хвилі», куди госпіталізують пацієнтів із коронавірусом, за останні 5 днів не перевищував рекомендований (50 відсотків) і коливався в межах 46 — 49%. Однак тижневий приріст хворих становив 24 відсотки. При цьому понад 11% від загальної кількості інфікованих становлять медичні працівники (782 особи).

Високий ризик зараження, надзвичайно важкі умови праці, на жаль, держава досі належно не винагороджує. Медики вже втомилися від порожніх обіцянок. «Ці доплати застосовуються для всіх без винятку медичних працівників. Наприкінці місяця чи в перших числах жовтня, коли вони отримують заробітну плату за вересень, повинні одержати доплату», – сказав Максим Степанов.

На селекторній нараді Президент Володимир Зеленський теж поцікавився в очільника МОЗ зарплатами медиків. Той відзвітував, що нині Національна служба здоров’я підписує договори з 1600 лікарнями, з третиною закладів угоди вже укладено.

У складній ситуації нині й освітяни. Кілька днів тому повідомили, що на Волині з початку нового навчального року занедужало 26 учнів та 68 працівників шкіл. Випадки захворювання реєструються у всіх районах області, за винятком Старовижівського. На дистанційну форму роботи переведено 8  загальноосвітніх навчальних закладів. До такого вимушеного кроку вдаються і в інших регіонах. Усі області, окрім двох, не готові до послаблення карантину. Тому лікарі знову і знову нагадують людям: в умовах епідемії кожен має відчувати відповідальність і за власне здоров’я, і за безпеку інших.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel