Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Хочеться тепла,  а осінь така незатишна. Рецепти ТОП-5 супів сезону

Волинь-нова

Хочеться тепла, а осінь така незатишна. Рецепти ТОП-5 супів сезону

Ми знаємо, що вас зігріє! Коли на вулиці зимно й похмуро, тарілочка гарячого наваристого супу — саме те, що треба! Адже ця страва, попри різноманіття її варіантів, містить багато зігрівальних інгредієнтів. По–перше, м’ясний бульйон і м’ясо (а також риба, птиця) — джерело білка. По–друге, картопля і коренеплоди (морква, буряк, селера) багаті на повільні вуглеводи. По–третє, спеції посилюють кровообіг. По–четверте, крупи або бобові — ще одне джерело складних вуглеводів. До всього іншого суп — це багатокомпонентна страва, на перетравлення якої потрібно багато часу й енергії, а отже, організму доведеться виділяти велику кількість тепла. А страви, приготовані з любов’ю, зігрівають ще більше!

Квасолевий суп із грибами та кльоцками

Навариста, смачна й ароматна перша страва з особливими галушками. Завдяки мінеральній воді вони надзвичайно м’які й легкі. Ще одна перевага такого супу — в тому, що після нього вже не треба думати про другу страву. Він дуже ситний — однієї порції вистачає, щоб пообідати

 

 Інгредієнти: 3 л бульйону, 2 скл. білої квасолі, 1 велика цибулина, 1 велика морквина, 3 ст. л. томатного соусу, 300 г грибів (лісові заморожені або печериці), 6–8 картоплин (залежно від величини), зелень петрушки і кропу, чорний мелений перець, лавровий листок, сіль, 3 зубки часнику; для кльоцків — 1 яйце, 70–80 мл газованої мінералки, борошно, сіль.

Приготування. Яйце збити з мінеральною водою та сіллю, всипати борошно, постійно помішуючи (тісто має бути не дуже густим, за консистенцією подібним до густої сметани або грецького йогурту; коли його розмішуєш виделкою, воно немов тягнеться за нею).

У каструлі з киплячим бульйоном зварити квасолю до напівготовності. Моркву натерти на тертці, цибулю нарізати кубиками. Гриби підсмажити на сковорідці, всипати до них картоплю, натерту на грубій тертці, посолити. Смажити 7–10 хвилин. Додати цибулю й моркву, перемішати й тушкувати все разом до напівготовності овочів. Додати томатний соус, вичавлений часник, перець, знову ретельно розмішати і тушкувати 5 хвилин. Киплячий суп приправити засмажкою, лавровим листком, за потреби досолити. Тісто в суп пропустити через друшляк із великими вічками. Щойно кльоцки спливуть, страва готова. Подавати, посипавши зеленню.

 

Кабачковий суп-пюре з курятиною та вершками

Ніжний, легкий вершковий супчик із кремовою, ніби оксамитовою, структурою. Мінімум продуктів, небагато калорій і максимум користі!

 

Інгредієнти: куряча грудка або 2–3 гомілки, 7–8 картоплин, 800 г кабачків (бажано жовті цукіні — від кольору залежить забарвлення супу), велика цибулина, 2 морквини, 2 ст. л. вершкового масла, 200 мл вершків будь–якої жирності, сіль, карі, чорний мелений перець, паприка, дрібка цукру.

Навариста, смачна й ароматна перша страва з особливими галушками. Завдяки мінеральній воді вони надзвичайно м’які й легкі. 

 

Приготування. Зварити бульйон із курятини. М’ясо з каструлі вийняти, а в бульйон вкинути нарізані кубиками картоплю й кабачки (очистивши попередньо від шкірки й насіння), зварити до готовності, присоливши. Цибулю покраяти кубиками, обсмажити до прозорості на вершковому маслі. Моркву натерти й додати до цибулі, пасерувати разом 5–7 хвилин. Картоплю й кабачки відцідити (злити бульйон в окремий посуд), додати пасеровані овочі і збити блендером до консистенції пюре, поперчити, приправити карі й цукром. Влити вершки, перемішати й ще тріши збити блендером, потроху розбавляючи бульйоном до отримання бажаної густоти. Прогріти суп на маленькому вогні, постійно помішуючи. В кожну тарілку при подачі покласти зелень, сметану та подрібнені шматочки вареної курятини. За бажанням посипати паприкою.

Бажано їсти страву свіжоприготованою, але якщо зостанеться на наступний день — просто розігріти в мікрохвильовці.

 

Французький цибулевий суп

Якщо ви полюбляєте цибулю, приємна й ніжна консистенція страви не залишить вам вибору — цей суп хочеться з’їсти до останньої ложки й попросити добавку!

 

 Інгредієнти: 6–8 середніх цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. борошна, мускатний горіх, сіль, мелений перець, дрібка солі, 100 мл білого сухого вина, 5 скл. бульйону (м’ясного, овочевого), 100–150 г твердого сиру, грінки.

Приготування. Цибулю нарізати кубиками або пів­кільцями і всипати у глибоку сковорідку з олією та вершковим маслом, смажити на сильному вогні, поки не виділиться багато соку. Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше, періодично помішуючи лопаткою. Далі додати до цибулі сіль, перець та цукор. Перемішати та пасерувати ще 10 хвилин. Ввести борошно, обсмажити декілька хвилин. Влити вино, перемішати, приправити мускатним горіхом та залити бульйоном. Через 20 хвилин повільного варіння суп розлити у глиняні горщики. На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багета. Сир натерти на тертці. В кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру. На нього — грінку й знову столову ложку тертого сиру. Запікати в духовці у горщиках до розплавлення сиру — в такому вигляді він виходить особливо ароматним.

 

Суп із фрикадельками

Чудова і на вигляд, і на смак перша страва, апетитна та ситна

 

 Інгредієнти: 3 л м’ясного бульйону, 400 г фаршу, 600–700 г картоплі, 1 яйце, 1 цибулина, 1 морквина, 100 г кореня селери, олія, лавровий лист, зелень кропу і петрушки, чорний мелений перець, сіль.

Приготування. У м’ясний бульйон всипати картоплю, нарізану кубиками, довести до кипіння, варити 10–15 хвилин. М’ясний фарш змішати з яйцем, поперчити, посолити і ретельно вимісити до однорідності. Сформувати фрикадельки, викласти їх на тарілку. Цибулю почистити, покраяти дрібними кубиками, спасерувати на олії, додати натерті на грубій тертці моркву й селеру, потушкувати разом до м’якості коренеплодів. У каструлю з супом вкинути спасеровані овочі, довести до кипіння, проварити на помірному вогні 5 хвилин. Тоді покласти фрикадельки, лавровий лист, поперчити і посолити, готувати ще 5 хвилин. Подавати гарячим, притрусивши посіченою зеленню кропу і петрушки.

 

Крем-суп із пастернаку з яблуками

Цей овоч дуже корисний, його варто включати до свого раціону. Смак і аромат у цього коренеплоду особливий, ненав’язливий, приємний, а в поєднанні з кислими яблуками — просто ідеальний!

 

 Інгредієнти: 500 г пастернаку, 1 велике кислувате яблуко, 1 цибулина, 1 л молока, 50 г вершкового масла, сіль та перець — до смаку, зелень для подачі.

Приготування. Пастернак добре вимити, почистити. Нарізати коренеплід кубиками завбільшки приблизно 1,5×1,5 см. Покраяти не дуже дрібними кубиками цибулю, всипати в сотейник із розігрітим вершковим маслом, помішуючи, пасерувати до прозорості. Стежте, щоб цибуля не зарум’янилася. Додати кубики пастернаку і тушкувати 4–5 хвилин. Яблуко очистити від шкірки, розрізати навпіл, видалити серцевину, нарізати кубиками і відразу всипати в сотейник до овочів, щоб воно не потемніло. Перемішати, протушкувати кілька хвилин. Влити молоко (замість нього в якості рідкої основи також можна взяти овочевий або м’ясний бульйон, але суп із додаванням молока матиме більш ніжний, оксамитовий смак. Якщо ж калорійність страви для вас не має значення, то до молока можна додати 100 мл вершків — вони зроблять суп густішим, а смак більш м’яким). Після додавання рідини варити суп 15–20 хвилин до розм’якшення овочів, посолити й поперчити до смаку, потому вимкнути вогонь. Збити блендером до однорідності (можна прямо в сотейнику), після цього знову довести до кипіння. Подавати крем–суп із сухариками або прикрасивши зеленню.

Telegram Channel